Orădenii au fost răsfățați, joi, de ziua orașului, cu o vreme superbă, ceea ce i-a determinat pe mulți să ia parte la evenimentele pregătite în spațiul public.
[eadvert]
„Straiele de sărbătoare” pomenite șablonard înainte de această ocazie, n-au fost scoase pentru a împodobi centrul, așa cum poate mulți consideră că ar fi fost plăcut. Sunt totuși, mulți orădeni care și-au îmbrăcat sufletele cu bucuria sărbătorii.
Programul oficialilor a început în sala mare a Primăriei, cu un scurt discurs al primarului Florin Birta, care a insistat pe importanța educației în formarea unei generații apte să își conducă destinele spre prosperitate. La prezidiu s-au aflat primarul Florin Birta, prefectul Dumitru Țiplea, episcopul ortodox Sofronie Drincec, episcopul greco-catolic Bercea, iar sala a fost plină de oficialități, cadre militare și angajați ai Primăriei Oradea.
12 octombrie – două momente
Începând cu 1992, Oradea sărbătoreşte în fiecare an, la 12 octombrie, Ziua Oraşului, dată care marchează două evenimente majore din istoria sa: 12 octombrie 1918, când prin Declarația de la Oradea, românii ardeleni își afirmau autodeterminarea și, implicit, dreptul de a-și decide singuri soarta, pe pământurile natale. Prin publicarea sa, urmată de citirea în Parlamentul de la Budapesta, Declarația de la Oradea s-a constituit într-un act premergător important, ce a creat premisele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. 12 octombrie 1944 e ziua în care Oradea este eliberată de către armatele române, în Cel De-al Doilea Război Mondial. Radu Românașu, istoricul invitat, a detaliat primul moment 12 octombrie, contextul social și modul în care liderii românimii din Oradea și-au asumat vocația de deschizători de drumuri, pe calea autodeterminării națiunii în raport cu Imperiul Austro-Ungar, în declin.
Constituţia de la 1923, expus la Oradea
În cadrul ședinței festive a fost vernisată și expoziția „Centenarul Constituției României Mari 1923 – 2023”, din colecţia Muzeului Național Cotroceni (MNC), ce poartă pe prima pagină semnăturile olografe ale membrilor guvernului liberal condus de Ion I. C. Brătianu, în calitate de preşedinte al Consiliului de Miniştri, alături de semnăturile preşedinţilor Adunării Deputaţilor şi Senatului şi cele ale raportorilor celor două Corpuri Legiuitoare.
Expoziția va putea fi vizitată în Sala Mare a Primăriei Oradea, aflată la etajul 1, până pe 25 octombrie. Ceremonial în Piața Unirii Ziua Oraadiei a continuat în Piața Unirii, cu o slujbă religioasă, urmată de mesajul primarului Florin Birta și de discursul directorului Muzeului Țării Crișurilor, istoricul Gabriel Moisa. Mai apoi, au fost depuse coroane și jerbe de flori la statuia Regelui Ferdinand.
Manifestările au continuat cu activități similare și la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” și la statuia acestuia de pe strada care-i poartă numele. Pentru după-amiază au fost anunțate concertul susținut de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca, condusă de către cpt. Daniel Florin Munteanu și cu spectacolul „Cântec, joc și voie bună”, oferit de Ansamblul Folcloric Bihorul, coordonat de Ioan Silaghi.
Trimite articolul
Xafara cu catolicii din oradea !!!
noi sintem neam de romani orodocsi.
-
oro ce? esti cadru militar cu pensie grasa dar cu minte ingusta. invata istoria locului si ai sa vezi ca aici am fost inca din trecut un important centru economic, social si cultural. si acum vii tu sa improsti cu dejectiile tale mintale. esti o risipa de ban public si aer pentru tara asta! rusine!