Cei trei medici au prezentat o lucrare în faţa experţilor în neurologie, la un congres de specialitate susţinut zilele trecute la Bucureşti. După cum Jurnal bihorean a informat deja, medicii orădeni au relatat că au început să aplice tratamentul de tromboliză la bolnavii cu AVC ischemic acut.
Acest tratament se aplică de câteva zeci de ani în străinătate, «ca prima şi singura opţiune de tratament capabilă să reducă povara deficitelor sechelare, a internărilor si tratamentelor costisitoare de recuperare » şi cu toate acestea, acesta se aplică în România doar în două centre medicale, fără însă a se cunoaşte vreun rezultat.
Prin urmare, medicii orădeni au explicat că au început să trateze bolnavii bihoreni de AVC ischemic acut la UPU Oradea, pe baza unui proiect transfrontalier împreună cu colegii din Debrecen – aceştia din urmă fiind recunoscuţi ca «liderii de drept în domeniu în Ungaria, efectuând cele mai multe trombolize şi având şi o rată de succes de invidiat».
În prima fază, la Unitatea de Stroke de la Debrecen, medicii orădeni au exersat procedura începând cu momentul în care ambulanţa anunţă sosirea unui posibil «candidat » la tratamentul prin tromboliză şi până la monitorizarea continuă a pacientului trombolizat.
Doctorii orădeni spun că de la colegii maghiari au preluat integral protocoalele şi materialele necesare desfăşurării trombolizei.
Cum şi pentru cine
Tromboliza este o procedură medicală ce se poate face la cazurile de AVC ischemic acut, când arterele care irigă creierul se înfundă, ţesutul cerebral nu poate primi substanţele necesare unei functionări normale, iar bolnavul riscă probleme neurologice severe. Bolnavii trebuie aduşi la spital în primele trei ore (deşi ultimele studii arată eficacitatea tratamentului până în primele cinci ore) de la instalarea ischemiei cerebrale pentru că în acest interval de timp au şanse mari să li se poată dizolva cheagul de sânge şi să li se restabilească circulaţia cerebrală.
Administrarea perfuziei durează circa o oră, şansele de recuperare fără sechele fiind maxime, efecte nedorite (sângerari prin urină, digestive, ale gingiilor, sau chiar ale creierului – în 1% din cazuri) apărând rareori, susţin cei trei doctori.
De la aplicarea proiectului, la Oradea au fost declaraţi compatibili trei bolnavi. Ei au beneficiat de tratament trombolitic, nu au rămas cu sechele şi se simt bine.
O.Ș
Citiți principiile noastre de moderare aici!