Cea mai mare realizare – creșterea economică; cel mai mare regret – ratarea unificării cu Sînmartinul, din cauza nepromovării suficiente a referendumului; rateurile evidente – „cine nu muncește, nu greșește”. În linii foarte largi, aceasta e sinteza opiniei lui Ilie Bolojan despre activitatea sa în fruntea Primăriei Oradea, la 10 ani de la instalarea în funcție. În acest context, edilul a ținut mulțumească public colaboratorilor din politică și administrație, care i-au sprijnit proiectele.
„Azi se împlinesc 10 ani de ani de când, în urma alegerilor locale din 2008, primarul care a fost ales și membrii Consiliului local de atunci au depus jurământul. Și la această cifră rotundă am considerat să fac două lucruri. Să le mulțumesc celor cu care am colaborat în toți acești ani și să facem o scurtă trecere în revistă a proiectelor mai importante pe care Primăria le-a derulat și a unor perspective pentru perioada următoare”, a zis primarul, în deschiderea conferinței.
Gheorghe Carp a fost viceprimarul lui Ilie Bolojan la preluarea mandatului, în 2008. Primarul a început prin a le mulțumi subalternilor din Primărie, pentru munca depusă în realizarea proiectelor majore. Orădenilor le-a mulțumit pentru sprijinul și încrederea acordate dar mai ales pentru contribuțiile intrate la bugetul local de pe urma muncii lor: 40 de milioane de euro din cele 70, cât a fost venitul propriu al orașului anul trecut, vine din cotele aferente din IVG-ul celor care lucrează în Oradea.
„Nu înseamnă că toate lucrurile au fost bune, că toate proiectele au ieșit perfect. Una peste alta, cu bune și cu rele, cred că azi, Oradea este într-o stare mai bună decât acum 10 ani. Direcția pe care merge e una care va asigura în anii următori prosperitate și oportunități pentru orădeni”, a continuat Bolojan.
Vine decontul
La momentul serviciilor de sănătate, Ilie Bolojan i-a amintit pe cei doi miniștri bihoreni ai Sănătății, Ritli Ladislau și Cseke Attila – „aici se cuvine să le mulțumesc, atunci când a depins de ei au făcut investiții importante în spitalele noastre. Asta a făcut ca ele să arate într-o stare mult mai bună decât în alte orașe și județe”.
„M-am bucurat zilele trecute, fiind la București, că s-a făcut un inventar al investițiilor în sănătate legate de medicina de urgență, care ar urma să fie decontate din bani europeni pe formula de retrospective. În toată țara sunt cam 130 de milioane euro investiți în acești ani. Spitalele noastre, Județeanul și Municipalul, au investiții realizate din bugetele proprii sau din alocările Primăriei, de aproximativ 7 milioane euro, 5 milioane la Județean și 2 la Municipal”, a precizat primarul.
Pe zona de educație, a precizat ridicarea de noi școli și grădinițe, pentru prima dată din 1989.
A pomenit, apoi, de „măsurile nepopulare” și investițiile care au resuscitat Centrul Istoric.
Și-a mai trecut la realizări menținea unei „păci sociale” între comunitățile confesionale și etnice.
Descentralizare
Și Gheorghe Carp a aniversat, ieri, zece ani de la depunerea jurământului ca viceprimar, alături de Ilie Bolojan. „Noi am avut curajul să mergem pe drumuri nebătătorite și să acceptăm riscurile unor politici noi. În 2008, printr-o HG, Oradea și Bucureștiul au fost declarate orașe pilot pentru descentralizare”, a spus Carp, referindu-se strict la activitatea din Sănătate.
Din șase spitale, în Oradea au rămas două, prin comasare – Județeanul pentru urgențe și Municipalul, pentru afecțiuni cronice.
„Dacă în 2008, contam pe 1 sau 2 mld și credeam că l-am prins pe Dumnezeu de un picior, acum contăm pe sute de miliarde pe care putem să îi investim în dezvoltarea și dotarea spitalelor”, a mai zis Carp.
A menționat și reflectarea activității în rândul populației: un sondaj din 2008 arăta că pe primul loc în grijile orădenilor era asistența medicală, identificată de 85% de respondenți; în 2016, sănătatea era în continuare pe primul loc, dar cu un procent de 20%.
A spus că investițiile vor continua, cu investițiile majore anunțate – eficientizare termică, noi dotări și constructori. „La Maternitate e un alt proiect ce vizează părăsirea vechii clădiri a spitalului evreiesc și mutarea sălilor de operație, a terapiei intensive și a unei secții de ginecologie în clădirea nouă. Cheltuielile vor scădea și eficiența va creșe”, a mai zis el.
Viziune
În opinia vicelui Mircea Mălan, rolul unui primar e conturarea unei strategii și instituirea de mecanisme de implementare.
„Suntem un oraș care pune în continuare accent pe ideea atragerii de fonduri extrabugetare. În toate domeniile vom avea proiecte importante”, a declarat el, exemplificând prin achiziția de tramvaie noi și construirea căii de rulare noi, străzi noi asfaltate, termoficare, reabilitări imobiliare sau pasaje rutiere.
„Suntem singurul oraș din România care a depus cerere de finanțare pentru etapa a III-a de reabilitare a rețelelor, prilej cu care vrem să înlocuim alți 25 de km de magistrale și să trecem la modernizarea PT nemodernizate”, a anunțat viceprimarul.
Eșecuri
Parcarea subterană de pe Independenței sau Dealul Ciuperca sunt doar cele mai răsunătoare dintre eșecurile administrației Bolojan. Mălan a dat termene de remediere finalul anului viitor, pentru parcare și finalul acestui an pentru începerea refacerii grădinii publice.
„N-ai cum face proiecte mari și multe și să iasă totul perfect. Sunt proiecte care nu au ieșit din prima, în aceeași situație e pardoseala Pasajului Vulturul Negru sau ne putem gândi la referendumul unificării Oradea-Sînmartin. Dar numai cine nu muncește nu greșește. Eu cred, totuși, că direcția de a face, de a fructifica orice oportunitate, este cea corectă. Pentru unele lucruri care nu au ieșit bine, îmi asum această răspundere și sper să le corectăm”, a intervenit primarul Bolojan.
Majoritățile CL
La final, Bolojan a insistat să le mulțumească politicienilor care au asigurat majorități în CL, în opinia sa aceasta fiind o cerință esențială pentru promovarea de proiecte. A numit-o pe Biro Rozalia, la începutul primului său mandat, care i-a facilitat, ca viceprimar, 2/3 din deliberativul local, prin alianța UDMR-PNL. A venit apoi Ovidiu Mureșan cu care de asemenea, ca vice PSD a făcut alianța PSD-PNL – ulterior Mureșan a trecut la liberali și a primit un post de director la CAO.
Vicele UDMR Istvan Huszar a asigurat, de asemenea, majoritatea în CL, UDMR-PNL. Acum, liberalii au două treimi din CL.
La capitolul regrete sau lucruri care trebuiau făcute altfel, Bolojan a menționat deficitul de specialiști din Primărie, pentru implementarea proiectelor. A pomenit lipsa unor „persoane înalt calificate, pe care, din păcate, nu le avem, care să vadă din start eventualele deficiențe ale unui proiect și să le corecteze. Care să vadă dacă ritmul lucrărilor lasă de dorit, să intervenim din timp, nu sub presiunea timpului. Calitatea proiectelor să fie îmbunătățită, asta ar trebui”.
„Trebuia să alăcăm 50.000 de euro din bugetul local și să facem o campanie mult mai puternică pentru referendum. Probabil cele 3.000 de voturi din Oradea ar fi fost prezente, poate. Dar, asta e!”, a declarat Bolojan.
+18.000 joburi în municipiu
„În 2008, Oradea era cel mai puțin industrializat oraș din Vestul României, din cauza distrugerii fostelor platforme industriale. A fost o politică constantă să atragem companii și să creăm condiții să se dezvolte fimele locale. Parcurile industriale sunt un astfel de proiect pe care eu cred că l-am reușit. Azi avem peste 96.000 de locuri de muncă în Oradea față de 78.000 în 2008”, a precizat primarul. Pentru aceasta a ținut să mulțumească și Guvernului Tăriceanu, care a emis ordonanța de urgență prin care orașul a intrat în posesia unor terenuri necesare pentru parcurile industriale.
Infrastructura rutieră a fost o altă prioritate a administrației locale, iar primarul a ținut să puncteze că existența, azi, a patru benzi pe centura orașului se datorează ministrului transporturilor de la vremea respectivă, Ludovic Orban, și parlamentarului Cornel Popa, cel care a făcut lobby pentru proiect.
L-a pomenit și pe Carp, viceprimarul de la acea vreme care „a preluat niște lucruri destul de urâte la vremea respectivă, pe de o parte niște decizii nepopulare, pe de altă parte convingerea proprietarilor să ne lase să lucrăm pe terenurile lor fără să avem exproprierile făcute”.
Lui Mircea Mălan i-a mulțumit pentru implementarea proiectelor legate de energia termică, prin Direcția Managementul Proiectelor cu Finanțare Internațională – reabilitarea CET-ului și a sistemului principal de transport a termiei. „Am primit înjurături pentru că alimentarea cu apă a lăsat de dorit, dar ce era de preferat? În toți anii ăștia să continuăm cu supraviețuirea sistemului care să crape într-o zi sau să impunem aceste întreruperi și să facem ceea ce a trebuit?”, e întrebarea retorică a edilului, cu precizarea că Oradea e azi „independentă energetic”, „să nu mai avem probleme majore de poluare” și „cu proiectele pe care le vom derula în viitor, să putem asigura o gigacalorie la un preț acceptabil”.
A punctat apoi, serviciile publice ajunse la un nivel bun, dar care suportă îmbunătățiri.
CITAT
Azi, Oradea este într-o stare mai bună decât acum 10 ani.
Ilie Bolojan
CITAT
Am avut curajul să mergem pe drumuri nebătătorite și să acceptăm riscurile unor politici noi.
CITAT
În toate domeniile vom avea proiecte importante.
Mircea Mălan
Citiți principiile noastre de moderare aici!