Academia de Advocacy a organizat marţi evenimentul „M-am decis să mă implic. Am ce să spun, vreau să fiu ascultat și vreau să mi se răspundă”. Elevi de la CN Gojdu şi CN Mihai Eminescu au participat la întâlnirea cu preşedintele Radu Nicosevici şi cu directorul de proiect Corina Dragomirescu în sala de conferințe a hotelului Continental Forum.
Acest eveniment este parte a proiectului „Campaniile Coaliţiei 52 – conştientizare, monitorizare, consolidare, influenţare”, finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, prin care îşi propune să dezvăluie cetățenilor interesați, activi și cărora le pasă, precum și formelor organizate ale societății civile, uneltele pe care le au la îndemână pentru responsabilizarea decidenților publici, în a lucra în favoarea lor. Într-o acoperire națională, în succesiune regională, pe parcursul a aproape doi ani de zile, va informa, va instrui, va asista pe cei interesați să utilizeze tot acest instrumentar, pentru ca aceștia să câștige încrederea că își pot determina aleșii să pună în practică voința lor, în beneficiul comun. Proiectul se derulează pe o perioada de 22,5 luni, până în aprilie 2016, într-o succesiune regională, pe întreg teritoriul României, beneficiind de o finanţare în valoare maximă de 136.874,13 euro. Cei care cred că pot croi destine comune sunt invitați pentru detalii, să acceseze site-ul www.coalitia52.ro pentru a se înscrie la activitățile proiectului şi site-ul www.implicare-L52.ro pentru a deveni cetăţeni activi pentru transparenţă şi respect. „Orice experiență nouă este mult mai benefică decât așteptarea. O dovedeşte şi un recent studiu realizat în Uniunea Europeană prin care reiese că nivelul de trai este direct proporţional cu numărul de ONG-uri active existente. Aceasta fiindcă cetăţeanul activ clar creează o presiune pe decident”, explică preşedintele Radu Nicosevici.
Cum funcţionează mecanismul gândit de Coaliţia 52? „În fiecare lună, administraţiile publice locale şi ministerele vor primi un set de întrebări: «câte proiecte de acte normative au fost adoptate de către instituţia adresată, în cursul lunii anterioare?, dintre proiectele de acte normative adoptate în cursul lunii anterioare, câte au fost supuse consultării publice în baza Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică?; dintre proiectele adoptate, câte au fost modificate în urma procesului de consultare publică?; câte opinii scrise au fost colectate de la cetăţeni şi asociaţii cu privire la proiectele de acte normative aflate în consultare publică?; câte dezbateri publice din proprie iniţiativă au fost organizate?, câte dezbateri publice la cererea organizaţiilor societăţii civile? » Probabil că vor fi autorităţi care nu vor răspunde luni în şir, dar la un moment dat tot le vom obliga să o facă fiindcă vor şti că iar vin întrebările de la oamenii aceea. Şi o vor face deoarece noi vom întocmi şi o hartă a transparenţei pe care o vom face publică”, a spus directorul de proiect Maria Dragomirescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!