Nu demult, Biro Rozalia o aducea la Oradea pe arhitectul-şef al Budapestei, Kiss Katalin, ocazie cu care anunţau şi renovarea interiorului Capelei Rhedey. Tot atunci, reprezentanta Budapestei relata despre eforturile Capitalei ungare pentru reabilitarea clădirilor-monument din Centrul istoric. Momentul 1989 surprindea o Budapestă mohorâtă, lipsită de strălucirea de altădată, astfel încât un demers spre recondiţionarea clădirilor-simbol era imperios necesar. Şi rezultatele se văd acum…
„De 18 ani, în Budapesta se tot lucrează şi abia azi se poate spune că e vizibil”, spune viceprimăriţa Biro, care îşi doreşte prinse în bugetul Oradiei pe 2010 „20-30 de miliarde de lei”, pentru sprijinirea proiectelor de refacere a clădirilor-monument din Centrul istoric al urbei. „Acum avem calculate 7-8 miliarde în buget pentru acest program”, precizează Biro, spunând că „încă stă în aer unde găsim aceste 20-30 de miliarde”. Se doreşte demararea în acest an a lucrărilor la PalatulMoskovits, situat pe pietonalul străzii Republcii, Casa Darvas – La Roche, ce serveşte ca sediu al FC Bihor şi clădirea din Piaţa Unirii nr.5, din spatele statuii lui Emanuil Gojdu.
Dacă Biro spune că „încă stă în aer” posibilitatea acordării unei asemenea sume sprijinirii de către municipalitate a iniţiativelor ce vizează clădirile-monument din Centru, primarul Ilie Bolojan e mai sigur pe sine. „Vor fi 20-30 miliarde de lei. Însă va trebui să operăm destul de multe reduceri. Mâine-poimâine va trebui să tăiem de la alte capitole din buget”, a declarat primarul pentru JB.
Aşteptând nunta fiicei…
Chiar şi în ritmul unor alocaţii anuale constante, de nivelul zecilor de miliarde, Biro Rozalia crede că procesul de restaurare a clădirilor se va încheia peste ani buni. Ca şi în cazul Budapestei. „Poate că doar la nunta fiicei mele se va putea zice că s-a restaurat complet”, estimează Biro. Iar fiica sa are acum abia şapte ani…
În ceea ce priveşte restaurarea Palatului Moskovits, Biro a anunţat că o firmă şi-a exprimat intenţia de a achiziţiona podul clădirii de la proprietari, obligându-se, în schimb, să renoveze complet palatul. Viceprimăriţa spune că, din informaţiile sale, proprietarii actuali din palat ar agrea această variantă.
Şi Primăria este doritoare de asemenea înţelegeri, deoarece astfel ar fi scutită de ajutorul pe care îl oferă proprietarii din clădirile situate în Centrul Oradiei. Tocmai pentru a-i sprijini pe aceştia, municipalitatea a înfiinţat Fundaţia pentru Protecţia Monumentelor Istorice, care e entitatea ce girează la bancă pentru beneficiarii lucrărilor de renovare şi chiar plăteşte în avans instituţiei de creditare, în locul proprietarilor. Aceştia au obligaţia ca în maximum cinci ani să returneze banii municipalităţii. În privinţa alegerii constructorilor, primarul Bolojan a precizat că Primăria nu se va implica, beneficiarii lucrărilor având libertatea de a-şi alege executantul. Edilul-şef are însă o doleanţă: să nu se lucreze cu diletanţi.
Înfiinţarea fundaţiei e singura modalitate găsită de municipalitatea orădeană pentru a se trece la restaurarea clădirilor cu valoare arhitecturală din zona centrală. Legea nu permite administraţiilor locale să investească în imobile care nu le aparţin. Iar aceste palate/case nu aparţin Primăriei, ci au alţi proprietari. În cazul Budapestei, Capitala maghiară a beneficiat şi de alte pârghii legale de a-i sprijini financiar pe beneficiari, nu doar prin împrumuturi, ci chiar prin finanţări nerambursabile de până la 50% din valoarea lucrărilor…
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!