Ziua Culturii Nationale a fost stabilită prin Legea 238 din 7 decembrie 2010 să fie sărbătorită pe 15 ianuarie, data naşterii poetului naţional al românilor Mihai Eminescu (1850 – 1889). Dar această zi nu înseamnă doar celebrarea marelui poet şi publicist, ci şi promovarea culturii, artei şi a performanţelor academice.
[eadvert]
Artă fotografică
În acest context, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor (Oradea Heritage) a celebrat Ziua Culturii Naţionale sămbătă, 15 ianuarie, prin activităţi culturale oferite vizitatorilor în obiectivele turistice, programul evenimentelor fiind stabilit în conformitate cu normele sanitare.
Ziua Oradea Heritage a debutat în Turnul Primăriei Oradea. Asociația Internațională „Euro Foto Art” (AIEFA), în parteneriat cu Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor a oferit o prezentare a artei fotografice prin președintele AIEFA, Ştefan Tóth István AFIAP, ESFIAP. Expoziţia va putea fi vizitată până în 27 februarie 2022. De asemenea, a fost vernisată expoziția personală a cunoscutului artist fotograf, intitulată „Oradea – Iarnă nocturnă”. În cadrul evenimentului a fost prezentată şi o colecţie de aparatură fotografică, oferită pentru eveniment de familia medicului Adrian Dușe.
Arhitectură
La Sinagoga Aachvas Rein a fost organizată o expoziţie dedicată volumelor realizate de către Mircea Paşca, istoric şi consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor. La deschiderea expoziţie a fost prezent autorul volumelor, Adriana Ruge – director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor şi Angela Lupșea, directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor.
„De Ziua Culturii Naţionale, Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor, pentru că administrează obiective turistice diferite – vorbim de sinagogi, de Turnul Primăriei, de Casa Darvas-la Roche şi de Templul Fancmasoneriei, a ales ca în fiecare din aceste obiective să prezinte o formă a artei. Îl avem alături de noi în această zi pe Mircea Paşca, colegul nostru şi autorul a 14 volume ce reprezintă un studiu în cel mai amănunţit mod asupra oraşului Oradea, de la arhitectură, urbanism, arhitecţi, la societate. Cei care vor dori să intre în posesia acestor cărţi vor afla mult mai multe despre istoria oraşului nostru. Mă bucur că este alături de noi şi Preasfinţitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, mare iubitor de cultură”, a spus în deschiderea eveneminetului Angela Lupşea.
Adriana Ruge a punctat faptul că s-a deschis această expoziţie cu scopul de a facilita accesul publicului la monumentele istorice, la clădirile emblematice din Oradea, şi prin lectură.
Istoricul Mircea Paşca a subliniat un lucru la care puţini se gândesc: arhitectura este o componentă fundamentală a culturii naţionale. „Nu trăim doar cu poezii, cu piese de teatru, ci fiecare dintre noi trăim într-o casă, lucrăm sau ne rugăm într-o clădire. Arhitectura practic este permanent prezentă în viaţa noastră, şi ea demonstrează foarte bine nivelul de cultură şi cultura unei epoci şi a oamenilor din epoca respectivă. De aceea cred că este foarte bine să includem în Ziua Culturii Naţionale şi partea de arhitectură”, a precizat Mircea Paşca.
Printre volumele expuse în sinagogă se numără: „Palatul Vulturul Negru”, „Arhitectul Frigyes Spiegel la Oradea”, „Arhitectul Franz Löbl şi Palatul Ullmann”, „Case, străzi şi edificii din Oradea Mare. Un pomelnic neisprăvit” sau „Dezvoltarea urbanistică a oraşului Oradea la începutul secolului al XX-lea”. Expoziţia cu volume va putea fi vizitată până în 27 februarie 2022.
La Templul Francmasoneriei a fost, de asemenea, prezentată arhitectura ca liant ce se conectează la viaţa urbană. Despre arhitectura clădirii, funcţiunea specifică unei Loji masonice şi organizarea expoziţiei dedicată istoriei francmasoneriei a dat detalii Alexandru Mircea Vlad, consultant din partea Asociaţiei „Ţara Celor Trei Crişuri”.
Pictură murală
La Sinagoga Sion vizitatorii au putut descoperi arta prin detalii despre pictura murală. Ioana Klein, coordonator al lucrărilor de restaurare în perioada 2014-2015, lector drd. la Facultatea de Arte Vizuale Oradea şi profesor la Liceul de Arte a vorbit celor interesaţi despre proiectul ce a redat strălucrirea acestui lăcaş de cult.
„Pentru mine a fost o onoare să fac parte din echipa de reabilitare a acestei sinagogi. Lucrarea a durat un an pe partea de pictură. Am fost trei echipe diverse, fiecare având o zonă de lucru. Pictura originală este o pictură murală pe suport rece «a secco», iar recondiţionarea ei a fost făcută exact în aceeaşi manieră. Multe dintre suprafeţele care se văd au fost doar consolidate cu diferite tehnici cum ar fi foiţa japoneză, iar restul au fost reconstruite în jurul a ceea ce a existat deja sau a fost refăcut unu la unu după modelul original. Este o pictură maură, cu influenţe islamice, musulmane. Toate aceste forme geometrice practic sunt o combinaţie între creştinism şi musulman. S-au folosit pigmenţi organici combinaţi cu cazeină, ca materiale de lucru, şabloanele fiind refăcute cu mâna”, a explicat Ioana Klein.
În echipa acesteia au lucrat zece oameni, a mai fost încă o echipă din Oradea dar şi o echipă din Ungaria. În jur de 20-30 de pictori au lucrat în Sinagoga Sion. L-au avut ca şi coordonator pe Sabin Grapini din Cluj-Napoca, specialist în restaurare pictură murală.
Arta muzicală
Casa Darvas – La Roche a fost gazda artei muzicale, unde au fost prezentate vizitatorilor, pentru prima dată, partituri ce datează de la începutul secolului. Este vorba de 50 de partituri care completează colecţia obiectelor de patrimoniu, şi au fost achiziţionate recent pentru a fi înregistrate ca bunuri culturale. Ele au fost recent evaluate de către Mircea Hortopan, directorul de patrimoniu al Muzeului Naţional Peleş. Expoziţia de partituri cuprinde, printre altele, o polkă scrisă de Eugenie Bazelli, piesa Ideale (Idealul) scrisă de compozitorul italian Francesco Paolo Tosti, un marş de Paul Mestrozi, romanţa „Între minuni” de Oscar Spirescu, sau o lucrare de Franz Schubert pentru pian, vioară, violă, violoncel şi contrabas, op. 114. De remarcat grafica deosebită a acestor partituri, de un rafinament aparte. Expoziţia va putea fi admirată şi duminică,16 ianuarie.
De la ora 15, vizitatorii casei s-au putut delecta cu muzica de Belle Epoque interpretată la pian de Camelia Andone, artist instrumentist la Filarmonica de Stat Oradea, asist. univ. dr. – Facultatea de Arte Vizuale Oradea.
Accesul în toate obiectivele turistice s-a făcut cu respectarea măsurilor sanitare impuse, inclusiv cu privire numărul maxim de 20 de persoane prezente în spaţiile expoziţionale.
Trimite articolul
XSărbătorirea lui Eminovici la sinagogă mi se pare foarte potrivită! Chiar ne îndreptăm spre mărturisirea adevărului?