Bienala de Arhitectură Transilvania 2023 (BATRA) a debutat pe 20 octombrie, simultan în Oradea, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Baia Mare şi Alba Iulia, manifestările încheindu-se pe 20 noiembrie.
[eadvert]
Evenimentul este organizat de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania, în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba și Nord-Vest, și cu sprijinul filialei naționale a OAR. Bienala de Arhitectură Transilvania este o manifestare care face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finanţare a premiilor filialelor pentru arhitectură, pe bază de regulament propriu şi autonomie în organizare. În total, BATRA 2023 va găzdui nu mai puțin de 45 de evenimente și manifestări în cele cinci oraşe, participarea la acestea fiind gratuită.
Scopul ediției 2023 este reflectat de tema aleasă, „(imp)ACT”, respectiv de credința organizatorilor că arhitectura are puterea să schimbe lumea. Partea dificilă este conștientizarea modalității în care se poate produce această schimbare și, mai ales, a felului în care această schimbare să fie în(spre) bine.
Luni a avut loc susținerea proiectele de diplomă înscrise în concurs de absolvenți ai facultăților de arhitectură din ultimii doi ani. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca și Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură Oradea, este o oportunitate pentru absolvenții 2021-2023 care și-au susținut lucrările în fața juriului și a publicului, având astfel un dialog și prim contact cu potenţiali clienți, angajatori, colaboratori. Nominalizările și premiile sunt acordate de către un juriu format din arhitecți membri OAR și profesori din cadrul facultăților partenere. Expoziția Concurs de Diplome BATRA 2023 poate fi vizitată timp de o lună în Piaţa Unirii, dar şi în celelalte patru oraşe partenere.
În cadrul bienalei, l-a Oradea s-a desfăşurat în Cetate corpul F conferința BIMact despre cum se aplică în instituţii publice documentele digitale, GIS, nivelul de implementare legislativă și modul în care se vor integra specialităţile sub aceleaşi standarde, despre pulsul noilor standarde educaționale in pregatirea tinerilor specialiști pentru BIM (Modelarea informațiilor de construcție). Luni, tot în cadrul BATRA, a avut loc la Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură un workshop AI de comunicare vizuală intitulat „Beyond visual arts”. Pornind de la crizele ecologice de maximă actualitate și importanță, workshopul a propus un exercițiu de imaginație, premisa fiind cea a unui viitor îndepărtat, în care omenirea a devenit conștientă de (imp)ACTul ei asupra mediului înconjurător la scară macro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!