Bihoreanul Tunduc Marius, preşedintele FNCPR, a fost ales vicepreşedinte al Federaţiei Columbofile Internaţionale. Oradea şi-a făcut „încălzirea” pentru Olimpiada din 2021 găzduind în luna ianuarie Expoziţia Naţională Columbofilă, prilej cu care orădenii au putut vedea la Trade Center şi lotul olimpic al României. Locul în lotul olimpic este stabilit în urma concursurilor.
Cei care se clasează în primii 24 de porumbei din ţară la concursurile naţionale îşi câştigă un loc şi în lotul olimpic al României. La o săptămână după prezentarea de la Oradea, lotul olimpic a fost prezent la Olimpiada din Bruxelles, eveniment care se organizează din doi în doi ani şi unde sunt prezenţi cei mai buni porumbei voiajori şi cei mai frumoşi porumbei călători standard din Europa. România a reuşit să obţină două locuri I la categoria Sport F şi la categoria Standard femele.
Maghiarul Bárdos István a fost ales preşedinte, iar bihoreanul Tunduc Marius a fost ales vicepreşedinte al Federației Columbofile Internaționale. În premieră pentru un oraş din România, Oradea va fi gazda Olimpiadei Columbofile din 2021.
Preşedintele Federaţiei Columbofile Române, Marius Tunduc, creşte porumbei de la 11 ani, atunci când era copil la Groşi. I-a promis încă de atunci tatălui său că va face o afacere din porumbei. Probabil că atunci miza pe faptul că un porumbel-campion poate costa chiar cât o maşină, câteva mii de euro. Majoritatea celor care practică creşterea porumbeilor de performanţă reinvestesc banii obţinuți din vânzarea porumbeilor în creşterea şi în tratamentul acestora. Marius Tunduc are o afacere în domeniu, este membru în Asociaţia Columbofilă Bihor din 1999 şi are 100 de porumbei. Unul dintre ei a fost prezent săptămâna trecută la Olimpiadă. Bihoreanul deţine conducerea organizaţiei naţionale a columbofililor din 2014, iar ambiţia sa a fost aceea de a pune Oradea pe harta internaţională a columbofiliei. Este încurajat şi de faptul că pragul expoziţiei naţionale de la Oradea a fost trecut de 1.300 de vizitatori.
Rezultate
La categoria A, 100-400 km, campion olimpic a devenit porumbelul lui Grek Peter, din Slovacia, cel mai bun porumbel român aparţine crescătorului Constantin Mihai, situat pe locul 10. La categoria B, 300-600 km, prima poziţie a fost ocupată de masculul crescătorului polonez Traska Marek, iar porumbiţa tandemului român Simion & Dumitran s-a situat pe locul 6 olimpic. La categoria C, peste 500 km, campion olimpic a devenit porumbelul polonezului Bucko Tomasz, femela crescătorului român Ususan Călin ocupând un merituos loc 4. La categoria D, sport general, pasărea cehului Skrbek Mark a ocupat prima treaptă a podiumului, în timp ce cea mai bună pasăre din România a ocupat locul 17 şi aparține crescătorului Vintilă Dorin Vasile.
La categoria E, peste 700 km, porumbelul lui Handerek A. Ewa (Polonia) a devenit campion olimpic, iar femela aparținând tandemului român Alexandru & Matei a ocupat locul 4. La categoria F, porumbei din 2016, masculul crescătorului român Cure J.F., cu seria 050051 – 2016, a ocupat locul I olimpic, iar la cateoria G, porumbei de un an, locul I a fost adjudecat de porumbelul crescătorului polonez Krec Marcin; la această categorie, cel mai merituos porumbel din România s-a situat pe locul 6 şi aparţine crescătorului Constantin Mihai. La categoria sport H, şase drumuri peste 300 km, locul I a revenit porumbelului crescătorului polonez Kobiela Marcin. Cea mai bună pasăre din România a ocupat locul 6 şi aparține tandemului columbofil Chicheanu + Rusu.
La categoria standard masculi maturi, cel mai bun punctaj (93.333) a obţinut masculul crescătorului german Gerhard Manger, iar la femele, campioană olimpică a devenit pasărea cu nr. de inel 262982-2015 (93,00 puncte), aparţinând crescătorului român Stanciu Nelu. La categoria Standard masculi tineri, locul I l-a obţinut masculul tandemului slovac Sadlak Vendelin & Andrei, iar la femele, campioană olimpică a devenit pasărea germanului Schafmezer John.
Citiți principiile noastre de moderare aici!