Mii de orădeni şi turişti s-au adunat în centrul oraşului pentru a sărbători toamna orădeană, după doi ani de pauză. Evenimentele speciale pregătite de Oradea Heritage și Visit Oradea au fost oferite cu ocazia centenarului încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, la Alba Iulia pe 15 octombrie 1922, dar și cu ocazia evenimentului Oradea FestiFall.
[eadvert]
De vineri şi până duminică, din Piaţa Unirii şi până în Piaţa Ferdinand, ori pe str. Vasile Alecsandri, „scena” festivalului a fost animată în fiecare zi de ritmul de tobe şi apariţia spectaculoasă a echipei Light Drummers, de balansul pe picioroange al personajelor Fairy Garden sau de mişcările mânuite ale unui Giant Gentleman. Însoţiţi de fiecare dată de alai de oameni, artiştii stradali au fost ţinta miilor de aparate de fotografiat şi telefoane smart.
Piața Ferdinand a prins viaţă cu Dj Set – Dinsubsol x FestiFall, care au mixat muzică live. Zona de food trucks şi drink zone a fost mereu plină, iar pentru relaxare au fost beanbagurile de lângă statuia Reginei Maria, „îmbrăcată” cu o mantie de flori. Gurmanzii au putut servi bere artizanală, cafea, vin şi mâncare pe alese. Cei mici au fost privilegiaţii. Au avut un cort destinat activităților pentru copii, unde au învăţat să croşeteze, au pictat cănuţe din lut, s-au dat în căluşei, s-au plimbat cu maşinuţele electrice, au interacţionat cu Charlie Chaplin și s-au fotografiat cu cele două tunuri de epocă plasate lângă statuia Regelui Ferdinand I. Nu au ratat nici plimbările cu caleaşca sau cu trenuleţul roşu.
Un eveniment inedit pentru Festifall a fost şi Palatul Artelor Digitale. Palatul Episcopal Greco-Catolic Oradea a găzduit o expoziție multimedia a absolvenților din cadrul Facultății de Arte a Universitatății din Oradea, expoziția posterelor din cadrul proiectului publiCRITIC, inițiat de Facultatea de Arte, Universitatea Creștină Partium, expoziția de bijuterie de autor a Anei Dobraș și a lui Andrei Lupu, precum și un laborator de explorare vizuală cu ajutorul inteligenței artificiale Midjourney, susținut de Oradea Tech Hub. De altfel, programul festivalului a cuprins şi o serie de colaborări cu ONG-uri locale, atât prin activități educaționale, cât și ca act artistic.
Sâmbătă şi duminică, cei prezenţi în Piaţa Unirii au admirat un spectacol de video mapping rezumând 100 de ani de istorie. Oferite de Oradea Heritage, succesiunea de imagini proiectate pe Palatul Vulturul Negru a evocat cele mai importante simboluri ale regalității: coroanele, sceptrul și mantiile regale, sărbătorind centenarul încoronării.
Tot Oradea Heritage a organizat duminică, în sala Filarmonicii, un spectacol cu intrare liberă, în care s-au prezenat texte din Memoriile și Jurnalele Reginei Maria, în acorduri de voce – bariton, vioară și pian. Au participat actrița Roxana Lupu, care a interpretat rolul Reginei în filmul omonim, baritonul și actorul Nicholas Lupu, în rolul lui Boris Moscovici în filmul dedicat Reginei, pianistul Alex Penescu, violonistul Daniel Mihai şi pianista Anta Agavriloae. Aceştia au interpretat creații ale unor compozitorilor francezi, englezi și români contemporani, care se ascultau în saloanele regale în epocă.
Piaţa Unirii a găzduit şi scena principală a festivalului. Concertele de vineri şi până duminică au aparţinut formaţiilor orădene Mustang, EmStreetBand şi Fraţii Jdieri. Invitaţii festivalului, care au concertat în cele trei zile, au fost: Florian Rus, Inna, DJ Project & Ana Baniciu, Şuie Paparude, Machanache – care l-a înlocuit pe Killa Fonic, iar finalul le-a aparţinut celor de la Carla’s Dreams. Cele trei zile de Oradea Festifall s-au încheiat cu un spectacol de artificii.
Trimite articolul
XTotal costuri buget local?
Banii din taxe si impozite ard pe cer…..
Mult circ si foarte putina paine spre deloc.
Frumos, n-am să mai merg, câteva bodegi cu ceva ce se numește mâncare și băutură cu prețuri nesimțite. Ar fi bine de știut, cât a fost taxa de “protecție” impusă de A.F. primăria, că poate totuși, nu-i vina comercianților.