Nu se putea ca promotorul aşa-numitei Axe Washington – Londra – Bucureşti să lipsească de la evenimentele găzduite ieri de cea mai însemnată urbe a Bihorului. Preşedintele Traian Băsescu şi-a făcut apariţia la inaugurarea primului Centru de Excelenţă NATO din România. Demersurile pentru un asemenea Centru în România au demarat imediat după ce Băsescu a devenit preşedinte. Adică în 2005. Ulterior, Oradea a fost aleasă drept gazdă în detrimentul Constanţei. Cu toate că şeful Statului Major al Armatei, amiralul Gheorghe Marin, e născut în judeţul Constanţa. Din fericire, faptul că Oradea avea deja facilităţile necesare pentru găzduirea unui asemenea Centru, în condiţiile în care Garnizoana se desfiinţase, a fost un aspect luat în seamă de către decidenţi.
Nu e de neglijat nici faptul că pe actualul amplasament al Centrului NATO pentru Resurse Inteligente Umane (Human Intelligence) a funcţionat în trecut o unitate românească de contrainformaţii.
Astfel, se poate spune că istoria se repetă. Sigur, printr-o altă înfăţişare şi într-un alt context. Atunci eram membri ai Pactului de la Varşovia iar acum suntem sub umbrela NATO. Însă avem de-a face şi acum cu activităţi specializate pe obţinerea de informaţii în scopuri ce ţin de siguranţa naţională.
Preşedintele Băsescu şi amiralul NATO, Luciano Zappata, au participat la deschiderea Centrului de Excelenţă.
Marti s-a inaugurat Centrul de Excelenţă NATO – HUMINT (Human Intelligence), în prezenţa şefului Statului, Traian Băsescu, a ministrului Apărării, Gabriel Oprea şi a şefului Statului Major al Armatei, amiralul Gheorghe Marin. De asemenea, la ceremonialul de deschidere s-a remarcat şi prezenţa amiralului italian Luciano Zappata, comandantul suprem adjunct al Comandamentul Forţelor Aliate Transformare, cu sediul la Norfolk (Virginia – SUA).
Ceremonia de deschidere a Centrului a debutat cu un incident: două SUV-uri Subaru, ce deschideau coloana de maşini a preşedintelui Băsescu au reuşit să se tamponeze în curtea Centrului de pe strada Armatei Române. Intrând în trombă în incinta obiectivului militar, primul SUV a frânat brusc, surprinzându-l pe al doilea şofer, care s-a oprit în bara de protecţie a primei maşini!
Incidentul a fost repede trecut cu vederea. La câteva minute după, Traian Băsescu trecea deja în revistă garda de onoare şi saluta drapelul de onoare.
Vin şi americanii
Băsescu a urcat pe scena amenajată special pentru ceremonie. Acolo îl aşteptau cei pomeniţi mai sus, precum şi reprezentanţii statelor cu care România are semnate deja memorandumuri de colaborare pentru Centrul HUMINT – Ungaria, Grecia, Slovenia şi Turcia. De asemenea, pe scenă îşi făcuseră apariţia şi trimişii SUA şi ai Slovaciei. Adică statele cu care ţara noastră va semna cât de curând acorduri de parteneriat pentru Centrul orădean. Nu au lipsit nici oficialităţile locale: prefectul Ghilea, preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle sau primarul Ilie Bolojan. De remarcat faptul că edilul-şef al Oradiei nu a urcat pe scenă…
După ce orchestra militară a intonat imnurile naţionale, câte un reprezentant al forţelor armate din Grecia, Ungaria, Slovenia, Turcia şi România au îndeplinit ceremonia urcării drapelelor naţionale pe catargele instalate în faţa intrării principale din Centru.
A urmat momentul speech-urilor. Cu excepţia preşedintelui Băsescu, toţi ceilalţi au vorbit în engleză. S-a subliniat importanţa deschiderii unui asemenea centru în România. Traian Băsescu s-a referit la Oradea ca la „un oraş frumos din România” şi a catalogat Centrul de Excelenţă NATO ce funcţionează aici ca un gest de responsabilitate a României faţă de NATO şi, în acelaşi timp, un simbol al încrederii de care beneficiază ţara noastră din partea aliaţilor săi.
Ceremonia s-a încheiat cu un tur al facilităţilor oferit de către gazde oficialităţilor. Mass-media a beneficiat de un tur al clădirilor separat de cel al VIP-urilor.
Sute de militari, anual
Directorul Centrului Humint de la Oradea, colonelul Eduard Simion, a informat marti că acesta va fi deservit de 80 de militari, din care 16 din armatele naţiunilor sponsor, la care se vor adăuga reprezentanţii Slovaciei şi a SUA. Militarii străini se vor prezenta în curând la post, împreună cu familiile lor.
Cât priveşte numărul militarilor NATO care se vor pregăti la Oradea, colonelul Simion a declarat următoarele: „Cred că va fi de ordinul sutelor pe an iar pe măsură ce ne vom dovedi viabilitatea, ar putea ajunge la câteva mii de cursanţi anual”.
Colonelul Simion a subliniat că instruirea este doar o componentă a misiunii Centrului. „Rolul Centrului excede instruirii. Expertiza doctrinară îi va conferi României acces la politicile NATO în domeniul interoperabilităţii. Dorinţa noastră e de a asigura o plus-valoare Alianţei în domeniul în care ne-am lansat”, a apreciat Eduard Simion.
Călin Corpaş, Cristian Horgoş
Băsescu: „Centrul va deveni etalon al României în NATO”
Citiți principiile noastre de moderare aici!