Cei care doresc să doneze sânge trebuie să îndeplinească anumite condiţii: vârsta cuprinsă între 18-55 de ani; greutatea cuprinsă între 50-100 kg la femei, 58-110 kg la bărbaţi; să nu fi consumat alcool, grăsimi cu 24 de ore înainte de recoltare; femeile să nu fie însărcinate, să nu alăpteze, să nu fie în timpul ciclului menstrual; să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, tatuaje.
În dimineaţa dinaintea donării se poate bea apă, cafea sau ceai, se poate consuma o felie de pâine prăjită sau biscuiţi. Nu se fumează cel puţin 2 ore înainte şi după donare. Cantitatea de sânge recoltat este de 410-450 ml, aceasta se reface ca şi volum în câteva ore, iar din punct de vedere biologic în două săptămâni.
Donatorul are şi anumite avantaje, cum ar fi: efectuarea unor analize pentru validarea unităţii de sânge, 1 zi liberă de la locul de muncă, 7 tichete valorice ca şi recompensă bioligică, reducere 50% pe mijloacele de transport pentru 30 de zile, regenerarea sângelui induce o stare de bine fizic şi mental.
Pompierii au donat sânge
Zeci de pompieri militari de la ISU Crișana s-au prezentat vineri la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea, alegând să salveze vieţi.
Demersul lor nu este unul singular, personalul unităţii şi subunităţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor desfăşurând numeroase acţiuni similare, demonstrând astfel faptul că, există diverse moduri de a veni în sprijinul vieţii.
Potrivit ISU Crișana, aceste misiuni vor continua şi pe viitor, întrucât, confruntându-se permanent prin prisma profesiei, cu suferinţa semenilor, pompierii militari înţeleg importanţa acestui gest care poate înseamna şansa de a trăi pentru o persoană şi un drept la fericire pentru o familie a cărei speranţă este aceea că: „Oradea (şi nu numai) donează viaţă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!