În România, aproximativ 70.000 de oameni își pierd viața anual din cauza neacordării primului ajutor. Inițiativa derulată în Oradea își propune să reducă acest număr prin instalarea unor aparate profesionale, ușor de utilizat, chiar și de către un copil, în cazuri extreme.
„Consider că este o șansă oferită vieții. Eu sper să nu fie nevoie ca aceste defibrilatoare să fie utilizate, dar dacă va fi nevoie, ele vor fi disponibile pentru întreaga comunitate, pentru cei care se vor afla în proximitatea unității de învățământ”, a declarat inspectorul școlar general, Alin Serafim Ștefănuț.
Implicare și finanțare
Inspectoratul Școlar Județean Bihor a facilitat comunicarea între Asociația Sfântul Vincențiu de Paul și unitățile de învățământ din județul Bihor pentru instalarea a 15 defibrilatoare automate. Asociația XTERRA Sport Bihor s-a implicat în strângerea de fonduri pentru achiziționarea defibrilatoarelor automate organizând maratonul „24 de ore pentru un zâmbet”. Astfel, a reușit să strângă 54.000 de lei, adică 10 defibrilatoare.
Valoarea totală a proiectului este de 97.500 de lei, iar costul echipamentelor achiziționate a fost de 77.647 de lei.
„Am ajuns la mijlocul proiectului. Suntem primul oraș din țară care va avea în unitățile de învățământ defibrilatoare automate. Scopul nostru este să facem comunitatea mai sigură, mai bună”, a spus președintele Asociației Sfântul Vincențiu de Paul, Kis Balázs.
Unde vor fi instalate defibrilatoarele?
Un aspect important al proiectului este că instalarea defibrilatoarelor nu implică niciun cost pentru unitățile de învățământ. Defibrilatoarele vor fi instalate într-un loc vizibil și accesibil, astfel încât să fie utilizate rapid în caz de urgență. Pe exterior clădirii va fi montat un panou informativ cu textul „Inimi protejate, viitor asigurat. Instituție echipată cu defibrilator automat”.
În prima etapă a proiectului, 14 unități de învățământ din Oradea au fost selectate pentru instalarea defibrilatoarelor automate. Acestea sunt:
- Colegiul Național „Onisifor Ghibu”;
- Colegiul Național „Emanuil Gojdu”;
- Liceul Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzsanna”;
- Liceul Teoretic „Ady Endre”;
- Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”;
- Școala Gimnazială „Szacsvay Imre”;
- Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo”;
- Școala Gimnazială „Dacia”;
- Școala Gimnazială Nr. 11;
- Școala Gimnazială Nr. 16;
- Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”;
- Școala Gimnazială „Octavian Goga”;
- Grădinița cu Program Prelungit „Orsolya”;
- Grădinița cu Program Prelungit Nr. 35.
Acestea nu vor fi amplasate în spații publice, din motive de securitate – o inițiativă similară la Brașov a eșuat anul trecut, după ce un defibrilator montat într-un spațiu public a fost furat în doar trei zile.
Cum funcționează un defibrilator automat?
Fiecare aparat conține:
- defibrilatorul propriu-zis;
- baterie;
- palete de defibrilare pentru adulți și copii;
- geantă de transport.
Aparatul are doar două butoane – unul de start și unul pentru șoc. După aplicarea paletelor, acesta analizează ritmul cardiac al pacientului și decide automat dacă este necesar un șoc electric. Dacă da, utilizatorul este ghidat vocal: „Apăsați butonul șoc”. Dacă ritmul cardiac nu necesită șoc electric, dispozitivul instruiește utilizatorul să continue resuscitarea cardio-pulmonară (RCP).
Următorii pași
Instalarea defibrilatoarelor va avea loc în trei etape: astăzi, mâine și luni, 24 februarie. Ulterior, va începe procesul de instruire pentru personalul didactic și auxiliar, dar și pentru elevii de liceu, acolo unde există cerere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!