ORADEA. Cu creșterea notorietății naționale și internaționale a Oradiei, municipiul de pe Criș devine o destinație atractivă și pentru cerșetorii din țară și din lume.
Prezentând raportul de activitate al instituției pe anul trecut, viceprimarul Antonia Nica și directorul executiv Samel Milian, au observat o creștere și în ceea ce privește fenomenul cerșetoriei.
Șeful de la Locală spune că subordonații săi au ridicat de prin oraș cerșetori veniți din Sibiu sau Cluj dar și din Marea Britanie sau Republica Moldova. „Cu creșterea faimei Oradiei, crește și turismul de acest fel”, condideră el.
Milian a remarcat că anul trecut au fost găsiți vreo 20 de cerșetori din Republica Moldova, oameni cu metode elaborate, „cu pancarte, cu cărucioare, tot mai ce e”.
O analiză sumară oferită de el arată că între 20 și 23% dintre cei care apelează la mila publică sunt din Oradea sau Bihor. Dintre ei, cam jumătate sunt oameni săraci, care „nu vin de dragul de a veni, ci pentru că n-au din ce trăi”. „Sunt oameni pentru care statul nu a reușit să pună la masă instituțiile cu atribuții în acest fenomen, pentru a găsi o soluție”, consideră el.
Cerșetorii ridicați avea asupra lor sume variind de la 150, 200 de lei până la 400 de lire sterline.
În sprijinul combaterii fenomenului cerșetoriei, polițiștii locali au depistat și ridicat de pe domeniul public un număr de 4.320 de persoane care apelau la mila publicului.
Răsplată etică și morală
Viceprimarul Nica a punctat că „anul 2023 a fost un an solicitant, se poate spune chiar greu pe alocuri, dar e adevărat că și cu satisfacții care au răsplătit, măcar etic și moral, efortul colegilor din teren și din structura administrativă de suport.
În ceea ce privește anul 2024, nu ne așteptăm să fie mai ușor, dar vreau să cred că, și prin aportul Poliției Locale, orașul nostru va fi mai sigur, mai frumos, mai curat și mai civilizat”.
Directorul Samuel Milian a prezentat în detaliu activitatea direcției pe domenii de competență a Poliției Locale, respectiv ordinea şi liniștea publică, precum şi paza bunurilor, circulația pe drumurile publice, disciplina în construcții şi afișajul stradal, protecția mediului, activitatea comercială, evidența persoanelor și alte domenii stabilite prin lege:
„Avem o creștere a activității de aproximativ 10%, ceea ce arată eficiența polițiștilor locali, chiar dacă numărul lor este unul restrâns, respectiv 65 de polițiști locali împărțiți pe 8 sectoare de responsabilitate. Dorim să primim în continuare sesizări de la cetățeni, iar aceștia să își găsească soluționarea prin polițiștii locali aflați mereu în proximitatea lor, în intervalul orar 7:00 – 22:00”.
În privința salarizării, venitul net al unui agent de la locală poate ajunge la 7000 de lei într-o lună plină de activitate.
Mai multe contravenții
În anul 2023, se remarcă o creștere a contravențiilor constatate și a amenzilor aplicate de Compartimentul Ordine Publică și Rutieră.
Raportul arată: 2281 contravenții constatate pe tulburarea liniștii publice (față de 1355 în 2022), 45 de contravenții pentru nerespectarea regimului de deținere a câinilor (față de 34 în 2022), 31.468 pentru respectarea normelor legale privind circulația pe drumurile publice (față de 28.530 în 2022) și 203 pe control trafic greu (față de 125 în 2022).
Unul dinte cele mai importante compartimente, cel de Protecția Mediului, a desfășurat anul trecut campanii de informare, avertizare și sancționare a utilizatorilor de salubritate privind modalitatea de colectare a deșeurilor, dar și campanii de notificare şi amendare a proprietarilor care nu își întrețin terenurile.
Astfel, la finalul anului 2023, au fost propuse spre supraimpozitare pentru anul 2024 un număr de 16 terenuri. De asemenea, în urma acțiunii de verificare a utilizatorilor privind deținerea contractelor de salubritate, au fost controlate un număr de peste 2.200 de contracte de salubritate.
Totodată, Compartimentul Protecția Mediului se ocupă de verificare zilnică a incintelor destinate colectării deșeurilor, realizând și acțiuni de tip pândă în zonele cu risc de depozitări nelegale de deșeuri, în vederea surprinderii şi sancționării persoanelor care depozitează ilegal.
În ceea ce privește identificare și somarea autovehiculelor considerate a fi abandonate sau fără stăpân, au fost notificate un număr de 657 de autovehicule.
Compartimentul Disciplină în Construcții și Afișaj Stradal a întocmit anul trecut 121de procese-verbale de constatare, care au generat taxe penalizatoare în valoare de 437.000 lei. Aceste constatări au scos astfel la lumină suprafețe construite pe care proprietarii imobilelor le-au sustras de la plata taxelor și impozitelor aferente. upda
Trimite articolul
XAha. De aici era numarul ala mare de “innoptari” 🙂
Noapte cercetatorilor aici e noaptea cersetorilor.
Si turistii aia cu care ne laudam nu sunt departe de cersetori, vin cu bilet de tratament de la sindicat, si ceilalti sunt bosorogi cu autobusul ce fac poze la teatru si nici macar nu cumpara un Cola si apoi pleaca
Cerșetorii idioți au mușcat din momeala APTOR. Cred ca ăia mai viguroși fug noaptea după câini sa le ia covrigii din coadă, iar cei din Anglia râcâie porfirul căci ei cred ca Oradea e pavata cu aur.
Poate abordati problema (fara rezolvare) a oamenilor strazii ce au transformat fostele fabrici de pe Independentei in imense urinatoare.
Să vezi şi să nu crezi !
Deci , nu sunt doar căpşunari români in Anglia, sunt şi căpşunari englezi în România . 😃
Nu i-am văzut niciodată pe beggarii englezi din Ro, dar dacă sunt ca cei ce “activează” în țara lor, nu ai cum să nu le dai ceva când treci pe lângă ei.
Când îi vezi cum stau, săracii, tolăniți pe nişte plăpumi soioase în față la Morissons, Tesco, Sainsbury , citind Hardy, Dickens sau David Mitchell, înconjurați de sticle ,mai mult goale ,de wisky ieftin şi cu chiştoace de țigări de contabandă în colțul gurii nu ai cum să nu te sensibilizezi şi să treci nepăsător pe lângă ei fără să le dai un bănuț.
Pe mine, unul , m-au “înduioşat” când i-am văzut cu cărțile clasicilor în mână. Acuma ,că ei le citesc sau sunt doar de “impresie artistică” , factor psihologic, n-aş putea să vă spun…
Şi totuşi, e trist să vezi că unii oameni din Anglia aleg modul asta de viată. Căci e vorba de o alegere. Pentru că acolo ,prioritatea numărul unu a statului este tocmai aceste categorii sociale defavorizate.
Vin din satele invecinate…sunt cam aceeasi de zeci de ani. Mai sunt si tinerii care zic ca si-au pierdut buletinul si tre sa ajunga acasa si nu au bani de bilet…am vazut naivi care le dau si 10 lei…Onor politia locala ce face?…ca daca apari cu bicicleta pe pietonala…sunt imediat la datorie.
asta patesti cand dai alarma falsa prin tara ca Oradea este cel mai dezvoltat si bogat oras din Romania 🙂