Timp de trei zile, în perioada 20 – 22 noiembrie 2018, Oradea şi Debreţin găzduiesc prima conferinţă din seria „European Cluster Weeks”. Evenimentul derulat la Oradea, la Armonia Venue, sub denumirea „Bridging countries reaching Europe”, reuneşte experți în politica de cluster și practicieni ce au dezbătut teme de interes precum modele de business sustenabile pentru clustere, instrumente în sprijinul managementului de cluster, rolul universităților, start-up-urile în cluster.
La conferinţă au participat Ilie Călin Bodea, secretar de stat la Ministerul Economiei din România, Balázs Greinstetter, secretar de stat în Ministerul Finanţelor din Ungaria, Zoltán Pajna, preşedintele Consiliului Judeţean Hajdu Bihar şi Pasztor Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.
„Bihorul şi Hajdu Bihar sunt două judeţe apropiate, atât din punct de vedere geografic, cât şi din punct de vedere al conlucrării. Avem multe proiecte comune care au câştigat finanţări. Noi, deja am ajuns să avem direcţii de dezvoltare comune”, a declarat Pasztor Sandor, urându-le bun venit în judeţul Bihor, invitaţilor.
„Este cea de-a şasea conferinţă a clusterelor din România. La anul vom organiza conferinţa internaţională a clusterelor. Organizarea comună a conferinţei la Oradea şi Debreţin are în spate faptul că în condiţiile actuale ale UE, atât România cât şi Ungaria trebuie să demonstreze că sunt competitive pe piaţa Uniunii. Clusterele sunt un instrument extraordinar de susţinere a competitivităţii la nivel regional prin inovare şi internaţionalizare. Comisia Europeană a lansat un nou concept – «European Cluster Weeks», din care evenimentul nostru este primul.
Colaborarea româno-maghiară de azi va fi replicată în alte ţări din UE”, ne-a a precizat Daniel Coşniţă, preşedintele Asociaţiei Clusterelor din România.
Colaborări de business
„În primul rând, este un eveniment de business, ceea ce mi se pare foarte important în contextul în care dorim creştere economică şi bunăstare. În al doilea rând este vorba despre o colaborare internaţională. Avem oaspeţi din Ungaria, din Germania, din Suedia, din Finlanda şi alte ţări europene. Obiectivul nostru local este să avem piaţă de desfacere pentru produsele şi serviciile din Oradea şi din Bihor. Evenimentul are şi o componentă academică şi administrativă. Ideea este combinaţia între sectorul privat, sectorul public şi sectorul academic. Scopul conferinţei este să punem cei trei mari jucători laolaltă, să comunice, să găsească metode de colaborare, pentru a crea bunăstare”, a subliniat Sebastian Văduva, manager general Advanced Solutions, unul dintre speakerii evenimentului.
Cât despre alegerea Municipiului Oradea pentru găzduirea acestei conferinţe a clusterelor, Sebastian Văduva este de părere că, „încetul cu încetul, Oradea se bucură de o reputaţie foarte bună, o administraţie locală foarte bună şi oamenii încep să ne caute. Suntem foarte norocoşi, suntem foarte bine poziţionaţi şi oamenii încep să discute cu noi, ceea ce este un lucru foarte important”.
Clusterele devin din ce în ce mai importante pentru dezvoltarea mediului de afaceri. „Este foarte important să ne dăm seama că clusterele sunt viitorul. Aceste aglomerări de firme în aceeaşi locaţie geografică sunt foarte benefice pentru tot ce înseamnă industrie în domeniul respectiv. Firmele acestea pot să inoveze mai bine împreună decât separat. Pot să atragă mai uşor fonduri, nu numai europene, ci internaţionale. Ele devin mult mai puternice împreună. Acuma încep să se dea tot mai multe fonduri pentru clustere. România şi Bihorul pot să atragă o grămadă de fonduri”, a precizat Luminiţa Popa, director general Corporactive Consulting.
Aceasta crede că poziţia geografică a Oradiei, atât de aproape de Ungaria, ne îndeamnă să facem astfel de clustere în diferite domenii. „De cinci ani mă gândesc să facem un cluster în domeniul turismului pe care am putea să-l facem cross border. Am putea să aducem turişti de acolo şi să le prezentăm produsele integrate de aici. Pentru a realiza acest lucru este nevoie de implicare a patru factori: companiile, unităţile de cercetare, cum ar fi Universitatea din Oradea, autorităţile publice şi firmele de consultanţă specializate, care se pricep la treaba asta. Sunt cei patru factori care formează un trifoi cu patru foi, norocos”, crede Luminiţa Popa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!