Ideea primelor festivaluri multi-culturale a fost lansată încă din 2007 de conducerea de atunci a AIMSO (preşedinte – Joe Vollmer din Ingolstadt, vicepreşedinte – Nunkoo Vharron din Mauritius). Primele seri dansante au avut loc în Bali şi alte cluburi publice din Oradea iar „barbecue”-urile pe malul Crişului Repede, la Silvaş, sau în curtea Facultăţii de Medicină. Tot atunci s-a început şi tradiţia organizării de concursuri sportive (fotbal, ping-pong, street-ball) pentru studenţi.
Iar în ultimii ani Asociaţia Internaţională a Studenţilor de la Medicină din Oradea (AIMSO) a organizat, cu sprijinul Universităţii din Oradea şi al Departamentului de Relaţii Internaţionale, festivaluri în toată puterea cuvântului.
Astfel, ediţia 2014 a avut loc în Students Place din campus şi a cuprins dansuri şi bucătărie din Asia, Arabia şi Europa.
Scopul melanjului este de a apropia comunitatea studenţilor internaţionali de cea orădeană. Iar liantul propus sunt activităţi artistice precum: parada modei cu costume din diferite locuri din lume, Bhangra (un dans Punjabi), dans Bollywood, dans bavarez, muzică instrumentală (violoncel, pian, dhol, tobă tradiţională Punjabi etc), hip-hop contemporan şi dans românesc tradiţional.
Vicepreşedinte până anul trecut al AIMSO (anul acest s-a retras întrucât este în an terminal la Facultate), Talha Majoka, ne-a subliniat încă o dată resortul acestui festival. „Sigur, am dorit să le oferim studenţilor ocazii de a se relaxa şi a se simţi bine împreună. Totodată festivalul «Oradea Cultural Fest» e o şansă pentru studenţii străini de a-i cunoaşte mai bine pe cei orădeni dar şi de a se cunoaşte între ei. Noi, studenţii veniţi din alte ţări, petrecem 5-6 ani din perioada tinereţii în Oradea, şi dorim să arătăm că avem şi noi ceva de oferit colegilor şi comunităţii la fel cum suntem interesaţi să vedem ce ne poate oferi România. E simplu, printr-un astfel de festival, să-l cunoşti pe cel de lângă tine, dar e mare lucru”, ne-a explicat Talha Majoka. De altfel, în urma anilor de studenţie petrecuţi la Oradea, unii studenţi străini au ajuns să lege relaţii foarte strânse sau chiar să ajungă la căsătorie, de pildă un student german cu o studentă din India.
Bodypainting antirasist
Mai notăm că, în noiembrie 2013, Talha Majoka şi alţi studenţi medicinişti străini au răspuns invitaţiei de a se implica în proiectul „True Colors” al fotografului orădean Remus Toderici, a cărui scop declarat a fost să arate că „deşi suntem toţi diferiţi şi deşi avem culori diferite pe dinafarã şi ne putem picta în moduri diferite, de fapt suntem toţi la fel şi contează cine suntem în interior”.
Tinerii s-au lăsat pictaţi pe corp în culori vii înainte de a participa la şedinţe foto. Scopul proiectului a fost de a trata prejudecăţile prin artă vizuală, în numele toleranţei între semeni, indiferent de culoarea rasei sau condiţie socială.
„A fost un proiect multicultural care a promovat faptul că putem fi diferiţi dar interesanţi fiecare în felul nostru, ajutându-te şi să te integrezi”, a apreciat Talha Majoka după shooting.
Citiți principiile noastre de moderare aici!