Printre cei 1165 de eroi-martiri ai Revoluţiei din ’89 se numără şi patru bihoreni înmormântaţi la Rulikowsky. Eroii orădeni, Slt. Adrian Victor Puşcău, Slt. Marius Cosma, Slt. Adrian Dorin Damşe și Neculai Tomozei, au fost comemorați joi, 22 decembrie, în cadrul unui eveniment organizat de Prefectura Bihor cu ocazia sărbătoririi Zilei Victoriei Revoluției Române.
Orădenii au fost începând cu ora 11:00, spectatorii ceremoniei religioase şi militare dedicate memoriei martirilor răpuși în urmă cu 27 de ani, din Cimitirul Rulikowsky.
Cinste neamului românesc
Prezent la comemorare, Claudiu Pop a ținut un mic discurs despre înseamnătatea democrației, dar și despre obligația de a insufla în continuare tinerelor generații conștiința civică: „Față de generația tânără, noi cei care am trăit acele momente, avem datoria de a le insulfla conștiința civică a unei societăți democratice, de a nu mai face greșeli instituționale în societate, care să ne determine să ajungem la dictatură. Democrația înseamnă forma de guvernare în care supremația aparține poporului. O formă de organizare și conducere a unei societăți în care poporul își exercită puterea. Astfel încât generația tânără, prin dezbatere, prin respectul față de opinia celuilalt, respectul față de instituțiile statului nostru, să dezvolte tânăra democrație instaurată în România după 1989”, a declarat prefectul Claudiu Pop.
Acesta a subliniat că nu trebuie să uităm că dorința de democrație, libertate, și de demnitate a celor răpuși în ’89, ne permite să gândim liber și să fim o națiune puternică: „Dincolo de patimile și neajunsurile fiecărei zile, suntem români și ne iubim țara, cu tot ceea ce înseamnă ea.”
Prefectul Claudiu Pop a mai mărturisit că se simte onorat să participe la omagierea eroilor Revoluţiei în calitatea sa oficială: „Sunt deosebit de onorat să fiu prezent aici, împreună cu dumneavoastră, să ne prezentăm rerspectul și recunoștința, să cinstim memoria celor care nu mai sunt printre noi, loialitatea, eroismul și jertfa de care au dat dovadă față de neamul românesc. Recunoștință eroilor! Cinste neamului românesc!”.
Slujbele religioase au fost oficiate de episcopul ortodox Sofronie Drincec şi de un sobor de preoţi. Un mesaj de suflet a transmis preotul Gheorghe Nemeş, membru al Asociaţiei Luptătorilor pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Oradea.
Ca în fiecare an, parohul Bisericii Albastre din Oradea a încercat să explice șirul evenimentelor, dar și rostul sacrificiului celor care nu au mai vrut să suporte lipsa hranei, a căldurii în case, dar mai ales a credinţei şi libertăţii abolite de totalitarism. „Jertfa lor a însemnat deschiderea perioadei de libertate de care toţi ne putem bucura astăzi”, a încheiat Nemeş.
Au depus coroane reprezentați ai Primăriei Oradea, instituțiilor publice bihorene, a unor structuri din cadrul MAI și SRI, europarlamentarul Emilian Pavel, dar și reprezentanți ai partidelor politice.
Manifestările s-au încheiat într-un mod care a adus aminte de momentele de acum 27 de ani, cu drapelul românesc fluturat de revoluționari, cu defilarea gărzii de onoare și cu onorul muzicii militare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!