Scopul evenimentului e de a promova arta decorativă românească, dar și valorificarea potențialul creator al artiștilor din România.
[eadvert]
„Oradea devine capitala temporară, dar cu bătaie lungă, a artei decorative românești. Tot ce este aici este o arhitectură a gândului, este un proiect, un concept înainte de a fi un artefact. Zona aceasta a artelor decorative a născut o problematică, fiind o interfață între ceea ce numim ornament și ceva care vine peste o structură și îi dă o savoare aparte și un sens, un polisemantism… Artele decorative nu sunt doar decorative. Sigur că ar putea fi, ele sunt o interfață către lumea simbolului, către lumea sacră. Această expoziție poate fi citită în proximitatea unui limbaj sacru, iar acest lucru cred că ne va umple de mulțumire sufletele. Această expoziție vine să ne amintească că acest limbaj sacru nu s-a pierdut, e ca o șoaptă, e ca o soto voce…”, a pus critical de artă Ramona Novicov în deschiderea Bienalei de Artă Decorativă ARTEFECT Oradea 2022.
Lucrările a peste 150 de artiști pot fi admirate la Muzeul Țării Crișurilor, dar și la Galeriile Reperaj din Cetatea Oradea.
Vernisajul a avut loc vineri și a fost prilej de a dezvălui publicului lucrări de tapiserie, broderie, tehnici mixte, sticlă, metal, ceramică sau porțelan. Acestea subliniază consistența mesajului artistic și expresivitatea decorativă a limbajului plastic, ca o forță dominantă a creației artistice românești. Așa cum spunea șeful secție Artă din cadrul Muzeului Țării Crișurilor, Cornel Abrudan, “Bienala de arte decorative este o manifestare încărcată de poezie, încărcată de metaforă. Fiecare participant, în liniștea modestă a atelierului său a pus în acord idei, concepte, forme, tehnici și tehnologii, instrumentar extrem de divers pentru a oferi publicului expresii vizuale pline de noutate, pline de poezie și inventivitate, răspunsuri sensibile la spectacolul lumii pentru un public mereu doritor să-și pună întrebări”.
Evenimentul de anvergură națională e organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte, București, Universitatea din Oradea-Facultatea de Arte, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Uniunea Artiștilor Plastici-Filiala Oradea și Direcția Județeană pentru Cultură Bihor.„Datorat numărului mare de artiști înscriși -155, evenimentul de la Muzeul Țării Crișurilor, găzduit în două spații de expunere – Muzeul Țării Crișurilor și Galeriile de Artă Reperaj – Cetate Oradea, este cu atât mai important, cu cât generează un dialog vizual deschis și interesant, cu exprimări plastice care alcătuiesc o suită de creații definitorii ale câtorva tendințe, orientări estetice și stilistice actuale, subliniind o dată în plus meritul școlii românești de artă decorativă”, afirmă inițiatorul și curatorul acestei expoziții, Adina Rentea, fost director al Muzeului Național Cotroceni, dar și la Palatul Primăverii
Curatorul a mărturisit că și-a dorit foarte mult împlinirea acestui demers şi a reuşit!
“Nu singură, ci alături de o echipă, care a crezut în acest proiect încă de la început.Artişti, oameni dragi, cu care, de-a lungul timpului, am realizat şi alte evenimente importante…Cărora le mulţumesc pentru faptul că, împreună, am reuşit să coagulăm în jurul nostru nu numai artişti importanţi, ci şi oameni! Care şi-au oferit necondiţionat colaborarea, sprijinul, ajutorul direct, vorbele de suflet pentru ca eu/noi să reuşim etc. Alături de ei, am realizat această Bienală, care se va desfăşura în două spaţii de expunere: Muzeul Ţării Crişurilor şi Galeriile de Artă Reperaj, Cetate Oradea, cu participarea a 150 de artişti din ţara întreagă (artişti invitaţi, artişti organizatori, artişti selecţionaţi în urma jurizării), reprezentând toate tehnicile artelor decorative!Aceştia sunt: prof.univ.dr. Gabriel Moisa, Manager Muzeul Ţării Crişurilor, conf.univ.dr. Daniela Frumușeanu, membru în Consiliul de Conducere al Filialei de Arte Decorative, UAP București, lect.univ.dr. Mihai Moldovanu, Universitatea Națională de Arte, București, conf.univ.dr. Mihaela Tătulescu, Facultatea de Artă – Universitatea Oradea, Cornel Abrudan, șef secție Artă, Muzeul Țării Crișurilor, Radu Tîrnovean, artist vizual, Oradea, prof.univ.dr. Cătălin Bălescu, Rectorul Universității Naționale de Arte, București, prof.univ.dr. Bogdan Severin Hojbotă – Președintele Filialei de Arte Decorative Bucureşti – UAPR, Ovidiu Ionescu și Gheorghe Maftei, membri în Consiliul de Conducere al Filialei de Arte Decorative – UAP București, dr.Vioara Bara, Președinte UAP – Filiala Oradea, lect.univ.dr. Anca Popescu, Facultatea de Artă, Universitatea Oradea”.
Trimite articolul
XAcuma le zice “arta decorativa”? Ce naiba is astea frt… Asta e arta? Cine naiba ar tine asa ceva in casa?
-
Domnule pictor amator, Eu pictez si am studii de arte plastice pictură, aș pune oricând foarte multe lucrări de artă decorative din această expoziție în casă!
asta nici din greseala nu e arta
-
Picasso s-ar ingrozi de lipsa dumneavoastră de cultură!