Deloc în ton cu administraţia centralist-autoritaristă demonstrată de primarul Ilie Bolojan de-a lungul mandatelor la Primărie, practica este „în teste” la Cluj, unde edilul orădean a participat, luni, la o conferinţă de bune practici în administraţie, în domeniul cultural şi al conservării patrimoniului, organizată de Centrul Cultural Clujean.
„Am prezentat proiectul de reabilitare a faţadelor şi de revitalizare a centrului istoric al municipiului Oradea. Primăria Cluj-Napoca a prezentat proiectul de bugetare participativă iar Primăria Sibiu festivalul de pictură stradală. Dezvoltarea economică a unui oraş merge mână în mână cu vitalitatea culturală şi cu un centru de oraş distinctiv european. Vom continua proiectul de revitalizare a centrului istoric, vom începe de anul viitor şi noi proiectul de bugetare participativă în Oradea, în aşa fel încât cel puţin 10 proiecte să fie realizate în baza propunerilor cetăţenilor”, a postat edilul, ulterior, pe pagina proprie de Facebook.
Deşi a fost pusă în discuţie în Primărie în preajma fiecărei şedinţe de buget, nicio formă de „bugetare participativă” nu şi-a făcut loc între priorităţile oraşului, până acum, cel puţin.
La Cluj, Primăria a înfiinţat o platformă specială pentru asta, unde sunt invitaţi să voteze, în mai multe etape, clujenii care trebuie să se înregistreze, în prealabil. Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii: „alei, trotuare şi zone pietonale”; „mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei”, „spații verzi şi locuri de joacă”; „amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.)”; „Infrastructură educațională şi culturală” sau „oraşul digital”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!