Primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta şi directorul economic Eduard Florea au ieşit în conferinţă de presă şi au anunţat o estimare de buget mai mare decât cel din 2019, cu 30%.
Câţiva dintre factorii care dau această creştere sunt planul de accesare a unui credit de 100 de milioane de lei, necesar pentru cofinanţările proiectelor europene, creşterea masei impozabile dar şi faptul că Oradea a încheiat 2019 cu un excedent de peste 80 de milioane, la care se adaugă excedentul anilor anteriori. Astfel, peste 113 milioane de lei provenite din excedentele anterioare sunt bani reportaţi pentru 2020. Cresc, de asemenea, şi alocările de la bugetul central.
Edilii susţin că au propus un buget axat pe investiţii, sumele dirijate spre această secţiune fiind comparabile cu anul 2015, când s-a înregistrat un vârf de cheltuieli de dezvoltare.
„După centralizarea datelor primite de la direcţiile Primăriei Oradea, respectiv operatorii economici subordonaţi Consiliului Local, rezultă un buget în valoare de 1.805.387.720 de lei. Acesta reprezintă un buget practic cu 30% mai mare faţă de anul trecut, repartizat pe cheltuieli după cum urmează: 57% la secţiunea funcţionare şi 43% în investiţii. Cei 43% reprezintă aproximativ 785 de mii de lei. Această sumă este a doua ca valoare care este repartizată în investiţii după anul 2015, an în care s-au implementat foarte multe proiecte europene. Atunci, suma alocată investiţiilor a fost de 836 de milioane de lei, iar în anul 2020 alocăm investiţiilor suma de 785 de milioane de lei”, a spus, în deschidere, viceprimarul Birta.
Conform acestuia, în capitolul Investiţii, prioritare sunt proiectele pe fonduri europene, urmate de proiectele adiacente proiectelor europene, lucrările aflate în derulare.
Bani pentru ONG-uri
An electoral cu miză locală, 2020 marchează reluarea finanţării sectorului nonguvernamental de la bugetul local. „Veniturile proprii care sunt ale municipiului Oradea pe anul 2020 se ridică la aproximativ 482 de milioane de lei, care este o creştere de aproximativ 22% faţă de anul trecut. Totodată, important este de menţionat că anul acesta vom avea o sumă cuprinsă pentru buget şi pentru activităţile derulate de către ONG-uri, de aproximativ 500 de mii de lei”, a mai zis Birta.
Edilii au motivat pauza de doi ani luată cu alocările către ONG-uri prin faptul că au canalizat banii disponibili spre activităţile dedicate Centenarului.
Directorul Eduard Florea a detaliat structura bugetului, precum şi principalele cheltuieli. Astfel, structura veniturilor este alcătuită din: veniturile proprii ale municipiului – 27%, veniturile proprii ale instituţiilor publice subordonate – 34%, prelevări buget de stat – 5%, împrumuturi – 11%, fonduri UE – 18%.
În sume, pe capitole mari, cheltuielile arată astfel: pe cheltuieli de dezvoltare merg peste 785 de milioane lei, adică 43% din venituri, iar pe cheltuieli operaţionale merg peste 1,02 miliarde de lei, adică 57%.
„Cheltuielile operaţionale sunt cheltuielie din veniturile proprii ale instituţiei în procent de 56%, datoria publică în procent de 15%, instituţii publice de 9%, servicii publice 10%, asistenţa socială 6%, iar 4% reprezintă alte cheltuieli”, a spus directorul.
Cele mai importante lucrări care vor continua anul acesta, finanţate sau cofinanţate de la bugetul local, sunt sala polivalentă, extinderea ambulatoriului corp B UPU Spitalul de Urgenţă, reabilitarea şi reconstrucţia palatului Episcopal Greco-Catolic, construirea ambulatoriului pe str. Braşovului, reabilitarea faţadei imobilului de pe str. Vasile Alecsandri nr. 8-10, sistemul desupraveghere video a domeniului public, reabilitarea Primăriei dar şi reabilitarea Căii Bihorului – tronson cuprins între pod T. Neş şi intersecţia drum de legătură cu str. Suişului.
Cămine studenţeşti
În 2020 vor primi bani, în continuare, programe locale, precum cel de susţinere a învăţământului românesc în Ungaria – Micherechi, Gala Campionii Viitorului, Gala Antreprenorului Orădean sau programul de iniţiere în înot pentru copii.
Eduard Florea a punctat şi câteva lucrări noi prinse în bugetul pe 2020: căminele studenţeşti din campusul Universitar, reabilitarea şcolii Szacsvay, realizarea utilităţilor în Parcul Industrial Eurobusiness IV, drumul colector Calea Sântrandreiului – Calea Aradului, drumuri interioare în Parcul Industrial Eurobusiness III, drum colector aferent şoselei de centură între str. Liviu Borcea – str. Ciheiului etc.
Trei ani de vârf
Conform primarului Ilie Bolojan „urmează trei ani de vârf”: „În aceşti trei ani, noi trebuie să închidem absorbţia pe tot ce am contractat, inclusiv pe proiectele noi şi aprobate. Sunt trei ani de vârf, dar având în vedere că noi, din impozite şi taxe, alocăm 28 de milioane de euro pentru investiţii, restul până la 180 de milioane de euro sunt bani câştigaţi din fonduri europene, care vor contribui masiv la schimbarea feţei oraşului”.
Bolojan se aşteaptă ca în 2020 să se încheie lucrările mari care generează acum deranj, atât în traficul auto, cât şi în cel pietonal. Acestea sunt şantierul Dacia – Magheru, liniile noi de tramvai, pasajul centurii de la Cartierul Europa, Piaţa Ferdinand sau Unitatea nouă de Primire Urgenţe, de la Spitalul Judeţean.
„Ne concentrăm pe ele deoarece suntem conştienţi că generează un disconfort în municipiu”, susţine primarul.
Închiderea acestora nu înseamnă, nici pe departe, instalarea normalităţii. În a doua perioadă a acestui an, sunt programate să înceapă unele dintre cele mai ample săpături din Oradea post-decembristă – pe aliniamentul Piaţa Cetate – Centrul Civic.
Proiectul de buget este postat pe site-ul Primăriei Oradea, la secţiunea Dezbateri Publice. Observaţii se pot depune până în 3 februarie.
Trimite articolul
XCel mai mare dușman al creierului este stomacul.
Și mațul este rege.
Suntem cu toții cetățenii regatului mațului chiorăitor.
-
In funcţie de digestie, salariul.
SA PLECI DE LA NOI TIRAN IMPOTRIVA CETATEANULUI SI AL NATURI NEPRIETENOS CU LUMEA TIRAN ORASULUI TE BAZEZI PE MILIOANE DE EURO DE AIA TE CREZI RAMBO NU TE VOTAM NAM INCREDERE IM MFAIA BOOVAN AI STRICAT NATURA TOATA
-
ar fi mai bine pentru societate sa nu vorbesti, si sa mergi tu de la noi 🙂
-
nu ti-ai pus intrebarea inca , daca bolovan e atat de “super capabil” de ce naiba nu il vor miticii pe un post de conducere prin guvern ?
-
Pentru ca nu este de aceasi rasa cu ei. Bolojan chiar ar vrea sa faca ceva.
Si in plus Bolojan a spus de multe ori ca nu este interesat de o asemenea propunere.-
hai lasa aberatiile, stim foarte bine ca pe plan national pt PNL e un zero barat 🙂
-
Care noi?
Și despre ce vb mai exact? Nu ai logică.
-
-
-
-
ALIN, tu esti?? tot tampit esti!!
cum adica bani pentru ONG-uri?!?! suntem nebuni la cap? bani pentru organizatii non-guvernamentale adica care nu se sustin din banii statului? bani pentru propaganda mai bine spus! tara de mana a 14-a suntem
Intrebarea mea este daca tot existat la buget atatia bani si din excedentul anilor anteriori de ce mai este nevoie de acest imprumut de 100 de milioane de lei sau de ce nu ni se spune pentru ce este nevoie de el?
Lucrarile enumerate de stimabilul betonator se vor finaliza poate peste 3 ani in ritmul actual de executie,povesti si promisiunii pt. ca stimabilul sa fie reales ca demolator,betonator si distrugatorul ORADEA.
-
iar tu lasule, prostoc care te ascunzi sub”xxxx” vei fi ales impreuna cu diavolescu cei mai prosti idioti din Oradea, care se fac de rusine in fiecare zi prin postarile lor idioate.
-
Mai pe scurt “Doamne f***-i”, in Londra este un șantier continuu, dar oamenii nu înțeleg că fără șantier nu există proiect…
-
Esti un umil coleg al Pacientului BOLOJAN.
-
esti un cretin!!
-
Comenteaza un adevarat romulan
-
-
-
ce fericit e spranceana cand incaseaza taxele marite de la oradeni…
foarte bine ca se fac lucrari serioase care vor schimba fata orasului, sa se profite la maxim de fondurile europene pana se mai poate, iar cei care critica sa moara de ciuda ca sunt dusi cu pluta, ei nu merita bagati in seama.
“Oradea a încheiat 2019 cu un excedent de peste 80 de milioane”
Suna foarte bine, dar oare banii astia nu trebuiau sa fie investiti in oras? Sunt inca multe strazi neasfaltate in oras, de ce nu au folosit acesti bani pt imbunatariea lor, sau orice alt serviciu care sa ne faca “traiul mai bun”.
Ca si firma e super OK sa ai excedent, dar ca si o instutie ce primeste fonduri pt mentinerea si imbunatatirea conditiilor eu cred ca nu e in regula.
-
Atat timp cat imprumutul este facut pentru a putea confinanta un proiect european este un lucru pozitiv. Atat timp cat ne imprumutam sa facem lucrari de infrastructura este un pas inainte care trebuie laudat.
Pana la urma avem exemplul guvernului care s-a imprumutat sa plateasca pensii si salarii. Acest lucru este fix opusul progresului.Sincer eu nu mi-a dori un primar fara viziune care ar limita investitiile la nivelul bugetului local asa cum vedem in majoritatea localitatilor din Romania.
Degeaba se agita psdistii in comentarii, daca Bolojan mai candideaza inca o data castiga din primul tur sigur, cu peste 60% din voturi.
Eu sincer ma bucur sa vad ca Oradea progreseaza si incetul cu incetul devine un oras etalon in Romania.
Nu stiu cati au citit pana la final dar din banii alocati pentru investitii 28 de milioane de euro provin din bugetul local(taxe si impozite) si restul pana la la 180 de milioane de euro sunt bani castigati din fonduri europene. Ce al oras din Romania are un asemenea bilant? Sa faca investitii in infrastructura mult peste puterile financiare locale multumita fondurilor europene. Numai pentru asta merita Bolojan.
-
Ce oras din Romania mai are salarii ca aici?
Dupa 10 ani de cica dezvoltare suntem pe 39 in tara la salarii. Cu asta nu se lauda chelul.-
Ma indoiesc ca suntem pe locul 39 la salarii.
Salariile au crescut constant in Oradea in ultimii ani si pot fi considerate in continuare mici pentru ca au pornit de foarte jos. Oradea este un biet oras industrial si normal ca nu ne putem compara cu centre mari universitare gen Iasi, Bucuresti, Cluj sau Timisoara dar evident ca reusim sa castigam teren. Ar ajuta foarte mult daca Universitatea din Oradea s-ar dezvolta si ea mai mult.
Oricum Bolojan nu are nici o vina in legatura cu faptul ca salariile ar fi mici si inca putem spune ca prin dezvoltarea orasului a contribuit la cresterea lor. Parcurile industriale care le avem acum au rasarit in timpul mandatului lui Bolojan de exemplu.Deci mai incearca.
-
Locul 39 satistici Romania. Depasim doar Harghita Vrancea si Teleorman.
“Bolojan nu are nici o vina in legatura cu faptul ca salariile ar fi mici”. Nu, el nu are vina pentru nici un esec. El e lumina si viata. Tot dati vina pe UO pentru salarii. Fara UO am fi si mai jos cu mult. Cum explici ca ne depasesc judete fara universitati ca SM, MM, AB, SJ? Am pus judete vecine, care se aseamana demografic. Iti zic eu cum. Geniile din poza au contribuit decisiv tocmai prin investitorii de doi bani din parcurile industriale, si prin promovarea exclusiv a turismului unde sunt de departe cele mai mici salarii.-
Minciuni. De fapt depășim mai multe județe cum ar fi:Vrancea, Vaslui, Suceava, Hunedoara, Caraș-Severin, Maramureș, Harghita, Covasna, Bistrița Năsăud, Teleorman, Buzau, Braila, Ialomița, Călărași etc.
Datele sunt din 2019.
Si ce treaba are Bolojan cu nivelul salariilor din Județ? Si inca o data sa fie clar vb. de nivelul salariilor din JUDET nu pe oraș.
Nu știu ce-i cu oamenii din ziua de azi dar gândeșc tot mai puțin înainte sa scrie ceva. Bolojan este cel care a încurajat investițiile in oraș si crearea parcurilor industriale deci poate fi creditat in mod direct cu creșterea nivelului salariilor din Oradea.
Si draga ludoviczero iti recomand sa vizitezi județele astea vecine care spui ca ne depășesc la salarii ca sa vezi ce bine stau ele de fapt si sa spui sincer dupa aceea ca este nașpa in Oradea.
Cica vin investitori de doi bani, absolut incredibil. -
Judetul calarasi clar.
“poate fi creditat in mod direct cu creșterea nivelului salariilor din Oradea.”
Exact! Iar locul 39 nu e o inventie, e statistica oficiala a INS.
-
-
Doar atat poti draga ludoviczero? Slabut, coarte slabut.
-
-
Un Muzeu mort este Oradea. Este bine ca se construieste dar din pacate doar atat poate acest primar. Nu a reusit sa dezvolte Universitatea Oradea pentru a pastra tinerii in Oras. Sportul cu exceptia baschetului este marginalizat. Viata culturala este in moarte clinica. Chiar si viata de nopate din cluburi este moarta. Va amintiti in urma cu 15 ani in Lord’s , Down Town, Heat, Miraj, etc, nu aveai loc Vinerea, Sambata sau Duminica. Inca existau tineri in Oras. Mergeti acum si veti observa ca aceste localuri sunt inchise si nu le-au luat altele locul. Oradea devine un oras imbatranit, frumos dar fara perspectiva pentru tineri. Clujul, Timisoara n-au gasit nici cea mai mica urma de concurenta din partea Oradiei. Aceasta si-a dat tineretul pe poduri si parcuri, si-a vandut sufletul pe pasaje. Si noi aplaudam aceste realizari, desigur importante, in timp ce suntem impinsi spre esuarea economica. Am avut ocazia sa-i vorbesc despre aceste aspecte dar are un raspuns taios: “mai intai sa reconstruim orasul si apoi vom aduce si oameni, sa avem la ce-i aduce”. Adevarul este ca in cele 2 mandate daca se concentra sa dezvolte un centru universitar important la Oradea sau un centru sportiv, sa tina aici oamenii, probabil voi toti care lucrati in real estate ati fi avut de castigat, proprietarii de apartamente pentru inchiriere la fel, si orasul ar fi fost atractiv pentru existenta unor tineri calificati. Toti am vazut ca mai intai iti dezvolti baza economiei (educatia) si apoi mergi pe alte directii. In concluzie acest Primar este mai bun ca Filip dar atat de slab incat in mediul privat nu ar depasi o pozitie de diriginte de santier.
Domnule Primar, poate reganditi proiectul orasului si vi-l imaginati ca si citadela plina de viata, cu tineri veniti din intreaga tara sau chiar din afara pentru a studia muzica la Oradea, pentru a aprofunda medicina sau artele, cu competitii sportive de anvergura, cu festivaluri de muzica actuala, etc. Poate va ganditi si la viata economica a Oradeanului, la faptul ca trebuie sa aiba cui sa vanda produse si servicii. Daca ati fi inceput cu aceste actiuni, azi Oradea ar fi avut speranta. Mult succes !
-
Beniamin, felicitări pentru modul în care gândești. Ești o floare cu un parfum aparte pe care din păcate puțini îl înțeleg.
-
La ce sa tina tinerii aici draga Beniamin? Daca au plecat acei tinieri care isi pierdeau weekend-ul pe la Lord’s sau nu stiu unde foarte bine au facut.
Eu personal nu vad o deficienta de tineri sau un exod deci nu inteleg despre ce tot vorbesti?
Acum brusc inventam probleme imaginare cum gata ne-au plecat tinerii ca sa incercam sa aratam ca totusi nu este bine ca se investeste in oras, mai bine se investea in tinerii care isi pierdeau noptile prin cluburi.Si de ce sport tot vorbesti? sportul este absolut la pamant la nivel general in toata Romania. Noi avem grave probleme cu sanatatea, justitia, infrastructura si educatia si altora le arde de sport si “entertainment”. Nu degeaba am ajuns unde am ajuns, suntem o natie de toata jena.
Si ce treaba are primaria cu institutiile de invatamant superior cand acestea tin de guvern? Intreb si eu poate ma lamuresti.
-
beniamine pocaitule, flocaitule nu stiam ce ne lipseste noua in oras. Asta ne mai trebuie cluburi de noapte si droguri, cretin pocait ce esti.
-
Beni,👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 foarte rari cei cu gandire ca si a ta! Oameni cu gandire ca si a ta daca am avea ,atunci am putea spera la evolutie!
-
Tu esti complet rupt de realitate, ba baiatule!
Cei ce va plageti de Bolojan,va invit sa vizitati,buci cur estiul,nu din placera,obligat am fost ieri acolo,asta dupa 30 de ani de cand nu-l mai vazusem ! Sincer,doar Ceausecu mai lipsea de pe afise,si te regasesti in 1989 !
daca nu va convine de ce nu va mutati intr-un oras condus de ciuma rosie psd? Fara apa calda si caldura
Imparatul curcilor ieftine
Vârful este ascuţit.
Tot mai mult cred ca in copilarie Bolo a fost abuzat ori traumatizat. In orice intreprinde, modul cum vorbeste si mimica fetei, cum gandeste si actioneaza, parca mereu vrea mortis sa demonstreze cuiva ceva, e fake si cringe maxim ca persoana. Ce pot sa spun , sunt impacat ca un complexat instabil emotional al de-al de Joker conduce Oradea.
Asta e exact ca fala aia goala de acum cativa ani cu 50 mp de spatii verzi pe cap de locuitor (probabil ati pus in statistica si ghivecele de muscate si coaroanele din cimitire), cand colo Minsterul Mediului a dat 24 mp. Just a rememory, sa nu credeti ca am trecut cu vederea, nu sunt idiot sa ma manipulati si spalati pe mine pe creier cu propaganda voastra.
P.S. Apropo, sunt extrem de sceptic ca in doar 2 ani, 700 de zile sau 16.800 de ore, cresterea bugetului Oradiei a fost de circa 90% de la 1 miliard de lei in 2018 la 1,9 miliarde in 2020. Asta asa ca fapt divers, sa nu ne mai luati de retardati pe viitor.
-
Anul viitor va fi de 698 catraliarde. Daca zice Bolo, crede-l!