Luminițele și bradul au fost deja montate, magazinele sunt pline ochi de tot ceea ce avem nevoie, iar fuga după cadouri a început deja, de câteva săptămâni. Suntem, cu siguranță, acaparați de magia acestei perioade. Este perioada în care ne dorim să ne petrecem timpul cu familia, visăm la mirosul cozonacilor rumeniți în cuptor și la sarmalele pregătite în casă. Dar, mai mult de atât, visăm la relaxare, la momente de neuitat, și, de ce nu, la experiențe noi și călătorii.
[eadvert]
Cabanele și vilele, la mare căutare
Bogat în obiective turistice, județul Bihor a devenit în ultimii ani tot mai apreciat de turiștii care vin în vizită, pe toată perioada anului, în special în această perioadă. Pe lângă Oradea, capitala Art-Nouveau a României, în județul Bihor găsiți și stațiunea balneo-climaterică, Băile Felix, și mai multe masive ale Munților Apuseni, zona fiind bogată în cascade, peșteri și avene.
Potrivit reprezentanților agențiilor de turism, spun că județul nostru este ales pentru sejururi și în perioada sărbătorilor de iarnă, zonele preferate fiind: Vârtop, Oradea, Băile Felix sau Stâna de Vale.
În funcție de ce așteptări au turiștii, prețurile pentru vacanța de Crăciun variază de la câteva sute de lei pe noapte, într-o pensiune, ajungând până la câteva mii de lei pentru cei care își doresc să închirieze cabane de lux.
„Prețurile, în această perioadă, pornesc de la 120 de lei, pentru o excursie la Peștera Urșilor și ajung la 700 de lei/noapte cazare la un hotel de cinci stele din Băile Felix“, spune Natalia Birău, managerul agenției de turism Simbotour Oradea.
Totodată, cei care își doresc cazări mai deosebite, cu jacuzzi, ciubăr sau piscină, pot opta pentru închirierea unor cabane/vile aflate în zonă.
„Cabanele devin tot mai populare printre cei care își doresc intimitate și un nivel mai ridicat de confort. Acestea sunt preferate de grupurile restrânse pentru că se închiriază cu totul. Pentru 4-5 zile petrecute la o astfel de cazare, oamenii pot ajunge să scoată din buzunare mii de lei, în funcție de preferințele pe care le au“, declară Mariana Tarnoky, manager Dominotours.
Potrivit reprezentanților agențiilor de turism, românii își doresc ca de sărbători să plece în alte țări, având în vedere că, timp de doi ani, pe perioada pandemiei, cazările au fost mai mult în interiorul țării.
La o căutare simplă pe site-urile de profil, putem observa că multe dintre cazări sunt deja ocupate. Cei care încă nu s-au hotărât și își doresc să petreacă o mini-vacanță de Crăciun în doi, pot găsi sejur disponibil la Hotel Internațional, unde pentru 3 nopți de cazare cu demipensiune bufet – prânz de Crăciun, 1 terapie SPA/adult și acces gratuit la piscină cuplul va plăti 3.080,4 delei.
Sau, pentru un Gold&White Christmas la Lotus Therm, cazare cu demipensiune bufet – prânz tradițional de Crăciun, concert de colinde, vizita lui Moș Crăciun, 1 terapie SPA/adult, program de animație pentru copii, AquaZumba și acces gratuit la Aquapark Felixarium și saune, același cuplu va scoate din buzunare 7.084,8 lei.
Grupurile mai mari, formate din 10 adulți, pot găsi în perioada 23-26 decembrie, cazări care pornesc de la 2.900 de lei/ cabană, și pot ajunge până la 51.000 de lei.
De exemplu, Cabana Șinteu dispune de trei dormitoare și poate primi până la 12 oaspeți. În perioada mai sus menționată, grupul va plăti 2.948 de lei pentru 3 nopți de care.
Un alt exemplu este Cabana Lupului, situată la 100 de km de Oradea, la Coada Lacului și dispune de 12 locuri, având 6 dormitoare și ciubăr. Oferta de Crăciun pentru 3 nopți este de 8.500 de lei.
Casa din Vie este o vila de lux, situată în Apateu, la 15 km de Oradea. Dispune de 5 dormitoare și o sufragerie, grătar piscină încălzită și ciubăr, potrivită pentru maximum 11 persoane. Tot de lux este și prețul pentru că pentru a închiria vila de Crăciun, grupul de turiști va plăti pentru cele 3 nopți de cazare, 51,227 de lei.
Mai puțini turiști comparativ cu anii precedenți
Conform specialistei în turism, Mariana Tătar, gradul de ocupare în județ diferă în funcție de zonă, iar prețurile, comparativ cu anii precedenți, au crescut.
„În perioada Crăciunului, gradul de ocupare din județ este diferit în funcție de zonă. Sunt zone unde gradul de ocupare este de peste 90%, cum ar fi stațiunea Vârtop. În zonele submontane, gradul de ocupare nu depășește 50%. Comparativ cu anii precedenți, sunt mai puțini turiști, unul dintre motive fiind prețurile care au crescut, în timp ce veniturile sunt în scădere“, a declarat Mariana Tătar, președintele Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC) Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!