Nu e o mașină care operează singură, mărește imaginea de peste 10 ori și rotește brațele în poziții imposibil de realizat altfel de mâna umană, e foarte eficient în onco-chirurgie și ce e mai important, bolnavul riscă mai puține infecții, mai puține complicații postoperatorii și se reface mai repede.
Este vorba despre robotul chirurgical da Vinci, care a fost achiziționat de către Spitalul Pelican – Medicover și care va ridica standardele de tratament din chirurgie.
Se știe că la ora actuală, în lume există trei posibilități de a fi operat: clasic (cu incizie mare, risc mare de infecții, vindecare greoaie, risc de complicații ridicat), laparoscopic (cu incizii mici, riscuri mai mici de complicații și infecții) și robotic (cu cel mai mic risc de infecții și complicații, prin incizii mici și cu cel mai scurt timp de refacere).
Ajută mâna umană
Medicul controlează brațele robotului de la consolă, de unde folosește instrumente chirurgicale miniaturale (de câțiva milimetri!) în mod mult mai precis chiar decât în cazul operațiilor laparoscopice. Instrumentele miniaturizate sunt montate pe trei brațe robotice separate, cu un grad ridicat de dexteritate, care permit chirurgului să efectueze miscări largi, dar de o precizie foarte mare, dar și să opereze în spații foarte înguste din corp. Pe un al patrulea braț este montată o cameră 3D, care permite mărirea imaginii de peste zece ori și care ghidează chirurgul pe toată durata procedurii.
Prin urmare, persoanele bolnave, cu afecțiuni oncologice și non-oncologice severe, nu doar din Bihor, care nu vor să riște complicații, infecții și care vor să se facă bine mai repede, au la îndemână acum această variantă, aplicabilă în Urologie (cancer renal, de prostată, de vezică urinară), Chirurgie generală (inclusiv pentru chirurgia bariatrică – prin care se pot „rezolva” kilogramele în plus), Chirurgie toracică, Obstetrică-Ginecologie (cancer uterin, ovarian, dar și endometrioză).
Cel mai lesne este să te programezi online (www.spitalpelican.ro), la sectiunea „Programări online”, fiindcă, spun reprezentanții spitalului, un medic va contacta solicitantul și îi va spune dacă este potrivit să fie operat cu robotul chirurgical. Alte posibilități sunt prin email (callcenter@spitalpelican.ro) sau telefonic, la 0259-444444, însă aici cu timp de așteptare.
Spitalul Pelican este al 7-lea centru medical cu chirurgie minim invazivă asistată robotic din România (după patru spitale publice și două spitale private din Brașov și București).
Trimite articolul
XDa, bine ca avem nevoie de roboti
Aha, preturi-ceva ? Asa, ca sa stie si muritorii de rand !
Si daca cumva apare o pana de curent..? Ca sa nu mai vorbim de preturi