În trend cu tendinţele europene de eficienţă energetică, municipalitatea îşi declară intenţiile de a reduce consumul public. Izolarea termică a clădirilor instituţiilor publice şi schimbarea corpurilor de iluminat existente cu leduri sunt doar două dintre destianţiile pe care le-ar primi fondurile europene din sesiunea de finanţare 2014 – 2020, cu condiţia ca şi finanţatorul să fie de acord.
„Ledurile au o durată de viaţă de zece ori mai mare decât sistemul pe care îl avem acum şi sunt cu 70% mai economicoase. Implementarea acestui sistem ar păstra sume importante la buget”, apreciază viceprimarul Mircea Mălan. Vicele zice că schimbarea soluţiei de iluminat public pentru tot oraşul, prin trecerea sa pe leduri, ar fi o premieră naţională.
Dincolo de economia evidentă, iluminatul cu leduri ar permite ajustarea serviciului public în funcţie de momentul serii sau al nopţii sau de locaţia corpului de iluminat. Orădenii din cartiere s-au declarat, în mai multe rânduri, deranjaţi de iluminatul dintre blocuri care-i ţine treji noprea.
Investiţia este realizabilă pentru oraş numai dacă grosul banilor necesari ar veni de la Uniunea Europeană. Asta pentru că ledurile sunt cel puţin de două ori mai scumpe decât ce foloseşte Luxten în Oradea.
În prezent, majoritatea oraşului este iluminată cu lămpi halogen. Direcţia Tehnică ne-a comunicat, chiar, că „păstoreşte”, prin Luxten, 13.500 de corpuri de iluminat cu halogen şi 116 cu leduri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!