Fără să fi ajuns la final, șantierele centrale din Oradea s-au retras, în 11 septembrie, pentru a face loc șoferilor și pietonilor, pentru prima zi de școală. Valorile de trafic au fost, evident, crescute, față de cele din zilele anterioare, dar s-a circulat bine pe majoritatea străzilor. A contat și că la festivitățile de deschidere a anului școlar au participat doar clasele mici ale ciclurilor școlare – pregătitoarea, a V-a și a IX-a, iar întrunirile au fost defazate – unele la ora 9:00, altele la 9:30.
[eadvert]
Astfel, prima zi din săptămână a găsit strada Tudor Vladimirescu – capătul de la Primăria Oradea, lipsită de săpături, cu asfalt proaspăt marcat. Și celălalt „dop” de trafic din centru a fost anihilat: strada Traian Moșoiu a fost deschisă complet, chiar dacă lucrarea e doar la faza de binder.
„Mai avem de ridicat la cotă capacele gurilor de canal, după tehnologia folosită pe Nufărul. Nu era prinsă în proiect, dar dacă e constructorul pe amplasament, e momentul să se facă”, a declarat pentru Bihon.ro șeful Direcției Tehnice, Sebastian Marchiș.
Conform acestuia, ultimul strat de asfalt se va așterne în termen de două săptămâni.
Sensul giratoriu, desființat
Pe strada ce leagă Moșoiu de Independenței, lângă Parcul 1 Decembrie, e gata stratul de asfalt, ieri se lucra la trasarea marcajelor. A fost desființată girația de la fostul „Făt frumos”, unde s-a trasat o intersecție.
Nu au mai fost trasate trecerea de pietoni care asigura continuitatea traficului pietonal pe relația Parcul 1 Decembrie – strada Independenței și nici cea de la capătul străzii Independenței.
„La 60, 70 m este trecerea de pietoni de la Sinagoga Zion. Alte treceri de pietoni acolo ar aglomera zona și mai mult. Și așa, se iese greu cu mașina pe lângă parc”, explică directorul. De asemenea, pe relația Parc 1 Decembrie – Podul Intelectualilor, va rămâne o singură trecere de pietoni – cea de la Facultatea de Medicină, tot de grija traficului rutier. Podul pietonal s-a deschis și acesta, dar numai parțial. Pe cealaltă parte nu s-a montat nici parapetul, chiar dacă suprafața de călcare – dale din granit, e montată. Finalul lunii ar trebui să marcheze încheierea lucrărilor, precizează directorul Marchiș.
Cu țevile în drum, pe Primăriei
Una dintre străzile blocate parțial de lucrări e Primăriei. Pe Jean Calvin, în fața Liceului Pedagogic, accesul rutier e blocat complet.
„Ce-i aici?! Șantier off-road!”, a exclamat o tânără elevă luni de dimineață, echipată elegant și aducând un buchet de flori, imediat după ce a dat să intre pe stradă.
Imediat după ora 9:00, muncitorii de pe șantierul celor de la Termoficare SA manevrau utilajele să mute o țeavă pe amplasament. Spre centru, coada formată în doar câteva minute a ajuns până spre Primărie.
Din sens opus, vatmanul tramvaiului blocat și el, a arătat mai multă răbdare. Directorul Marchiș spune că lucrarea ar urma să fie închisă în două sau trei săptămâni, fiind vorba de racordurile la un cămin.
Și pe Enescu, stradă care iese în parcul Traian, lucrările ar trebui încheiate în 2 săptămâni – cel mai devreme, iar pe Magheru, spre directorul, „săptămâna asta vrem sa finalizăm”.
Trimite articolul
XFolositi centura
-
Tu, ești sănătos la cap ?…..Tubogiratia a fost desființată dar care a costat foarte mult, cine plătește prostiile făcute de PNL ?
-
Turbogiratia a fost perfecta la inceput, apoi e nevoie de pasaje vreo 5 ani, apoi se va face alte pasaje, exact ca acasa odata la 3-4 ani zugravesti
-
-
Fii tu insuti,dar daca esti ____ ,nu insista.
-
care centura, aia toata sparta si cu restrictii ?