Concret, Bolocan a lansat la începutul anului 2014 prima aplicaţie pentru Oradea şi a denumit-o Oradea App. „Aplicaţia Oradea App vine în ajutorul tuturor utilizatorilor de smartphone-uri. Scopul acestei aplicaţii a fost să îi ajute pe locuitorii oraşului şi pe turiştii care sunt în trecere sau cei care sunt noi în oraş să poată să găsească absolut toate informaţiile despre Oradea: instituţii, firme, parcări, transport public, etc. astfel încât să poată, în 30 de secunde, fără să aibă conexiune la internet, să găsească absolut tot ce au nevoie” a declarat Bolocan pentru Bihon.ro şi Jb.
Ulterior el a apelat la Primărie pentru sprijin şi pentru acolabora în promovarea aplicaţiei, ca fiind reprezentativă pentru Oradea. La momentul respectiv, începutul anului 2014, a fost refuzat categoric. „M-au direcţionat de la un birou la altul iar apoi mi-au spus că nu sunt interesaţi şi nu au cu ce să mă ajute” declară Bolocan. La nici un an depărtare, Primăria decide să investească în aplicaţii mobile şi dezvoltă chiar o aplicaţie asemănătoare ca nume şi conţinut cu cea deţinută de Bolocan Daniel, Oradea City App.
„Nu cunosc niciun detaliu, nu ştiu pe cine a contactat în Primărie. Înainte cu un an, poate chiar şi pe mine dacă m-ar fi contactat, nu e sigur că întâlnirea s-ar fi concretizat în ceva, pentru că pe atunci nu exista interesul Primăriei de a se promova turistic. Acesta a apărut odată cu înfiinţarea asociaţiei de promovare” a declarat Eduard Florea pentru Bihon.ro şi Jb.
„Având în vedere că primăria nu a fost dispusă să mă sprijine în proiectul meu, am fost foarte surprins să aud îşi lansează o aplicaţie asemănatoare cu a mea la un an de zile distanţă. Deşi aplicaţia mea există şi am arătat că sunt deschis la orice fel de colaborari, totusi nimeni nu m-a contactat pentru a colabora in vreun fel, iar pentru realizarea acestei aplicatii a fost contactata o alta firma” spune dezamăgit Bolocan Daniel.
Înţelegere amiabilă vs. proces
După ce Primăria a lansat aplicaţia Oradea City App Daniel Bolocan l-a contactat pe city manager-ul Eduard Florea în vederea stabilirii unei înţelegeri amiabile.
„În condiţiile de faţă sunt nevoit să vă notific pentru a vă aduce la cunoştinţă faptul că noua aplicaţie lansată de Primăria Oradea îmi încalcă anumite drepturi protejate prin legea drepturilor de autor (aplicaţia dumneavoastră fiind asemănatoare cu aplicaţia „Oradea App” care a fost lansată cu peste un an de zile inaintea aplicatiei primariei Oradea).”
Posesorul aplicaţiei Oradea App susţine că a înregistrat la ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor) această aplicaţie iar în cazul în care nu va ajunge la consens cu reprezentanţii primăriei doreşte să îşi ceară drepturile în tribunal.
De cealaltă parte, city manager-ul Eduard Florea spune că cele două aplicaţii sunt diferite şi că cererea lui Bolocan este nejustificată chiar dacă recunoaşte că nu a verificat dacă aplicaţia Oradea App este înregistrată oficial sau nu.
„Nu am verificat dacă Oradea City este înregistrată şi nici nu ne-a furnizat vreo dovadă în acest sens. Noi n-am înregistrat-o pe a noastră, ni se pare logic ca Oradea să aibă o aplicaţie oficială. Faptul că au termenii „Oradea” şi „app” în denumire şi că au în conţinut o listă de restaurante, nu face identice aplicaţiile. Între ce este aplicaţia noastră şi ce este a lui sunt diferenţe de structură: noi am vrut un produs de informare, el are unul de promovare. Faptul că pe prima pagină are funcţiile „comandă acasă”, „vând urgent” sau „taxi” spune totul despre profilul aplicaţiei. Noi am vrut un instrument de informare pentru turişti, cu conţinut adecvat acestui scop. Încă cealaltă aplicaţie existentă în Oradea, Oradea Town, aduce mai mult spre specificul dorit de noi,” a menţionat Eduard Florea.
Cere demisia lui Eduard Florea
În urma întrevederii dintre cele două părţi, Bolocan Daniel a rămas dezgustat de răspunsul primit şi cere public demisia city managerului Eduard Florea, pe pagina sa de Facebook. Zice că îşi va căuta dreptatea în tribunal: „cer demisia din funcţia de manager al oraşului Oradea a domnului Eduard Florea şi intenţionez să strâng semnături de la cetăţeni în privinţa asta.”
În replică, Eduard Florea refuză să facă comentarii. Iată şi fragmente din informarea furnizată de Eduard Florea către manager-ul aplicaţiei Oradea City App, Daniel Bolocan.
„Realizarea de către Primăria Municipiului Oradea a unei aplicaţii cu denumirea „Oradea City” nu încalcă prevederile legale şi nici drepturile dvs. de autor, cât timp termenul comun utilizat – toponimul „Oradea” nu poate fi rezervat pentru o utilizare exclusivă de către o persoană fizică sau juridică.
De altfel, apreciem că o simplă asociere de termeni: „Oradea” şi „App”, fără să fie însoţite de elemente grafice distinctive, care le-ar diferenţia din punct de vedere estetic şi al design-ului, nu pot face obiectul unei marci înregistrate conform legii naţionale în vigoare.”
Eduard Florea lasă la atitudinea orădenilor să decidă dacă cele două aplicaţii sunt asemănătoare. „Eu invit pe fiecare persoană interesată de acestă situaţie să descarce ambele aplicaţii şi să-şi facă o părere proprie”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!