„Au dat numai cu lama, n-au împrăştiat deloc material antiderapant. Pentru noi nu sunt străzi închise dar accesul e foarte dificil pentru că alunecă”, susţin şoferii de taxi. În replică, edilii spun că, faptul că acum nu e gheaţă sub stratul de zăpadă se datorează chiar faptului că sâmbătă noaptea, utilajele operatorului de salubritate au patrulat arterele principale şi au împrăştiat antiderapant. „Acolo unde s-a îndepărtat zăpada cu plugul, carosabilul este foarte bun”, spune viceprimarul Mircea Mălan, cu precizarea că şi-a petrecut o parte din ziua de ieri la volanul maşinii, în urma utilajelor RER, pentru a le verifica prestaţia.
„Nu ai cum să cureţi chiar fiecare stradă şi, sigur, firmele de taxi primesc comenzi de peste tot. Pe străzile principale s-a trecut de cel puţin două ori”, insistă edilul.
Prognoza meteo anunţă continuarea ninsorilor pentru vreo două zile.
17 utilaje patrulează străzile principale ale oraşului şi sunt pe punctul de a intra în zona de dealuri, anunţa ieri după-amiază viceprimarul Mircea Mălan, şeful comandamentului de iarnă. „Accesul rutier e foarte dificil pentru că alunecă” sau „Nu e curăţat niciunde. Se circulă în condiţii de iarnă” spun, de cealaltă parte, taximetriştii de la Start respectiv Fulger Taxi.
17 utilaje
Ninsoarea a început să cadă insistent peste oraş sâmbătă seara şi previziunile spun că va mai dura câteva zile. „Municipalitatea este pregătită pentru deszăpezire” anunţa, zilele trecute, site-ul oficial al Primăriei, în urma unei inspecţii a utilajelor de deszăpezire din curtea RER Ecologic SRL şi a stocurilor cu material antiderapant. Vicele responsabil cu problemele tehnice ale municipiului zice că intervenţia cu utilajele de deszăpezire a început în timpul nopţii. „S-a dat azi noapte cu antiderapant şi din această cauză nu s-a format gheaţă pe străzi. Acolo unde s-a îndepărtat zăpada cu plugul, carosabilul este foarte bun”, crede Mircea Mălan, care spune că a patrulat cu maşina după utilajele RER pentru a le verifica performanţele.
Conform acestuia, duminică dimineaţă au fost scoase la lucru toate cele 17 utilaje de deszăpezit de care dispune operatorul de salubritate şi s-a început parcurgerea străzilor după noul program votat în toamnă de Consiliul Local, după categoria de „urgenţă” în care este inclusă strada. „La 12 ore de la începutul ninsorii trebuie parcurs tot oraşul, cu accent pe zona centrală şi accese principale. Viscolul ne-a creat probleme duminică dimineaţă, s-au stricat şi două pluguri, dar au fost reparate urgent şi au fost scoase din nou în oraş”, mai spune vicele.
Nemulţumiţi
Cu toate eforturile pe care edilii spun că le depun, taximetriştii, cei mai activi dintre şoferii orădeni, nu sunt mulţumiţi. „Au dat numai cu lama, n-au împrăştiat deloc material antiderapant. Pentru noi nu sunt străzi închise dar accesul e foarte dificil pentru că alunecă”, susţin cei de la Start Taxi. „Nu ai cum să cureţi chiar fiecare stradă şi, sigur, firmele de taxi primesc comenzi de peste tot. Pe străzile principale s-a trecut de cel puţin două ori”, insistă edilul. Conform acestuia, pentru buna desfăşurare a alegerilor, s-au curăţat accesele auto şi trotuarele spre secţiile de votare.
Din acest an, harta deszăpezirii Oradiei s-a extins. Au fost incluse în programul RER toate străzile oraşului, de la 468 s-a ajuns la 786 străzi. „Le-am impus şi să se doteze cu maşini şi materiale ca să poată acoperi toată zona”, zice Mălan.
Fact box
Stocurile de materiale antiderapante
Cu câteva zile înainte de prima ninsoare serioasă, în depozitul SC RER Ecologic Service existau
350 tone sare
400 tone nisip
şi 100 tone clorură de calciu
Citiți principiile noastre de moderare aici!