O caravană numită „România fără gluten”, inițiată pentru prima dată în țara noastră a poposit luni după amiază la Oradea. Orașul nostru e al 10-lea oraș unde ajunge această caravană care are drept scop testarea pentru a afla intoleranța la gluten. La fel ca în celelalte orașe, la Hotel Continental unde a poposit caravana, au fost testate circa 100 de persoane.
Organizatorii însă nu au oferit date despre numărul persoanelor depsitate cu intoleranță la gluten, preferând să păstreze confidențialitatea. „E foarte binevenită această acțiune. Am avut pe cineva în familie și am zis să ne testăm și noi, eu cu fiica. Din fericire, nu avem intoleranță la gluten”, ne-a relatat o orădeancă.
La Hotel Continental, unde s-a susținut testarea gratuită, organizatorii, Kaufland și Asociația Română au împărțit acțiunea lor pe trei paliere: testarea persoanelor care nu se știu cu intoleranță la gluten, informarea persoanelor sănătoase, dar și pe cele cu intoleranță la gluten despre alimentația necesară – singurul mod de tratament și un curs pentru cadre medicale și persoane ce se ocupă de bolnavi cu boală celiacă.
În cadrul unei conferințe de presă, medicul pediatru gastroenterolog Alina Stanescu-Popp, a declarat că „Boala celiacă este o intoleranță permanentă la gluten cu mecanism autoimun și are o prevalență in populația generală din Europa de aproximativ 1%. În cazul copiilor, dacă pacientul suferă de intoleranță la gluten, poate să prezinte simptome precum o anemie neexplicată, care nu se corectează în ciuda tratamentului adecvat, o stagnarea a creșterii staturale sau pot să apară o suită de tulburări digestive, dintre cele mai diverse: durere abdominală recurentă, diaree cronică, dureri osoase, creșteri ale enzimelor hepatice, abdomen destins (balonări)”.
Dr. Popp spune că „simptomele sunt, în orice caz, foarte variate, motiv pentru care și diagnosticarea se face adeseori foarte dificil. În cazul diagnosticării cu boala celiacă se impune o alimentație strictă fără gluten pentru toată durata vieții”. A;adar, tratamentul în boala celiacă și intoleranță la gluten este unul singur: alimentația specială cu produse fără gluten, pentru tot restul vieții.
Boala e subdiagnosticată
Reprezentanții ARIG estimează că între 250.000 și un milion de români suferă de boală celiacă, estimări făcute în lipsa unui registru național oficial pentru acești pacienți. Din acest total, reprezentanții ARIG apreciază că maxim 10.000 sunt diagnosticate, ceea ce crește semnificativ șansele de deces.
În Europa, doar 12%-15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate. În absența diagnosticului corect, persoanele dezvoltă afecțiuni autoimune invalidante care, netratate, pot duce la deces.
Boala celiacă este o afecțiune autoimună, provocată de intoleranța la gluten, care poate apărea la orice vârstă, și care afectează peste 200.000 de români, din care 8000 sunt copii, conform estimărilor transmise de organizatori, de la Centrul de Management pentru Boală Celiacă.
Simptomele – ușor confundate
Cele două afecțiuni au simptome extrem de diverse, de la tulburări digestive de orice fel, la anemie feriprivă, statură mică, neuropatie periferică, osteoporoză precoce sau enzime hepatice modificate, ne-a spus Isabela Neague, de la ARIG. Ele pot fi confundate cu orice alt tip de sindrom de malabsorbție, cu tulburări endocrinologice sau cu tulburări hematologice.
Afecțiunea este dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt complexe, nespecifice, pot fi ușor confundate cu cele ale altor afecțiuni, necesită monitorizare continuă și mai multe vizite la medic, iar testele nu sunt accesibile. Totuși, în lipsa diagnosticării, boala se poate agrava și poate duce chiar la deces.
Campanie în premieră
Campania din cadrul căreia face parte caravana națională „România fără gluten” cuprinde și alte acțiuni, printre care primul târg de produse fără gluten din România, unde s-a înregistrat și un record mondial omologat de Guiness World Record: prepararea celei mai mari porții de paste fără gluten din lume, marca K-Free, de către Chef Foa.
De reținut și că ARIG a introdus în România certificarea internațională adresată producătorilor locali de alimente fără gluten – Crossed Grain.
Citiți principiile noastre de moderare aici!