Rămăşiţele de zăpadă au devenit pete negre, stratul de funingine acoperind maşinile, trotuarele, casele şi curţile orădenilor.
Se pare că ploaia de funingine a început să cadă încă de joi în Rogerius, apoi s-a extins în Episcopia, pentru ca duminică să fie acoperit Centrul Oradiei şi alte cartiere.
Dincolo de efectul negativ asupra solului şi al apei, funinginea, spun medici specialişti, care conţine până la 40 de substanţe cancerigene, poate cauza diverse afecţiuni respiratorii şi cardiace, cei mai expuşi fiind copiii, gravidele, vârstnicii şi bolnavii cronici.
Sfaturi
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor roagă cetăţenii să nu stea prea mult pe afară şi mai ales să nu îşi scoată copiii la joacă pentru mult timp. Cei care ies din casă sunt sfătuiţi să îşi acopere nasul şi gura cu un fular. Directorul DSP Bihor, dr. Marius Pârcioagă, a informat că va avea discuţii cu reprezentanţii de la CET şi cu meteorologi, după care va transmite cel mai probabil recomandări către populaţie şi către Inspectoratul Şcolar Judeţean. „În urma discuţiilor ce urmează să le avem, s-ar putea să transmitem recomandări populaţiei, dar şi către cadrele didactice să nu lase copiii afară în timpul pauzelor, iar orele de sport să nu fie susţinute în exterior”, a mai declarat dr. Pârcioagă.
O.S.
Citiți principiile noastre de moderare aici!