Acesta urmează să fie folosit pentru proiectele de investiţii, până la deschiderea finanţărilor prin proiecte europene. „Având în vedere că astăzi e posibilă decontarea retroactivă – şi pentru ca să nu mai fim în situaţia de a face proiectele presaţi de timp, avem nevoie de acest credit pentru a putea face plăţile. Pe măsură ce depunem proiectele şi le câştigăm, sumele vor fi recuperate din bani europeni. Cu o dobândă de 0,3%, este unul dintre cele mai avantajoase credite luate de o municipalitate din România în prezent”, a spus primarul Ilie Bolojan.
„Nu ştiu cine a negociat aceste condiţii, dar oferta este foarte, foarte bună”, a fost intervenţia consilierului Kiss Gabor. A aflat că meritul le aparţine celor din Direcţia Economică şi că a contat, în negocierea cu BEI, şi modul în care Oradea s-a achitat de creditele luate anterior de la această bancă.
În prezent, Oradea are un grad de îndatorare de 17%. Aceasta va creşte după accesarea creditului, dar se va menţine în limita legală de 30%. Un prim vârf de îndatorare privind acest credit va fi în 2020, când gradul va ajunge la 20,4%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!