Dr. Ryan Bhageerutthy, medic specialist oftalmolog în cadrul Optica Ovidiu, extrem de pasionat de munca sa și foarte atent la orice detaliu ce poate avea caracter medical în consultația persoanelor care îi cer ajutorul, explică avantajele purtării lentilelor de protecție împotriva luminii albastre emise de ecrane, dar și ce se poate întâmpla, la copii, tineri, adulți și vârstnici deopotrivă dacă petrec mult timp la ecrane fără protecție.
[eadvert]
Lentilele cu tratement antireflex, pentru protecția împotriva luminii albastre
Medicul explică faptul că aceste lentile:
– oferă protecție și o vedere mai relaxată;
– reduce lumina albastră emisă de ecranele digitale;
– filtrează razele ultraviolete;
– protejează împotriva stresului oxidativ, care, pe parcurs poate favoriza apariția unor boli ale ochilor.
Aceste lentile sunt contraindicate doar pentru cei care lucrează pe device-uri cu culori (cei care lucrează cu programe de calculator folosind fișiere de culori sau cei ce lucrează în domeniul Stomatologiei).
Protecția ochilor pentru copiii sub 3 ani
Dr. Bhagheerutthy spune că înainte de vârsta de 3 ani nu se recomandă ochelari cu lentile de protecție împotriva luminii albastre emise de ecranele digitale întrucât vederea copiilor mici nu e bine definită fiziologic. În schimb, copiilor cu vârsta de până la 3 ani se recomandă consult oftalmologic pentru a verifica dacă au sau nu vicii de refracție (strabism sau bliopie – ochi leneș) și pentru a se lua măsuri din timp.
Protecția ochilor la copiii peste 3 ani
Medicul oftalmolog recomandă protecție prin ochelari cu lentile cu protecție începând de la vârsta de 3 ani întrucât ochiul este în dezvoltare și, dacă e forțat prin privirea îndelungă la ecrane, poate apărea blocarea de acomodație (spasm acomodativ), care induce la miopizarea ochilor (dioptrii cu minus). Cu atât mai mult, medicul recomandă consult, respectiv ochelari cu lentile protectoare, copiilor peste 3 ani care au teren genetic favorabil.
Protecția la tineri și adulți tineri
Dezvoltarea ochilor se încheie în jurul vârstei de 25 de ani. Așadar, persoanele tinere, chiar dacă nu poartă ochelari de vedere, le recomandă ochelari cu lentile de protecție împotriva luminii albastre emise de smartphone, tablete, laptop etc. Pentru cei care au 20 de ani și peste, spune medicul, este recomandat să facă un control oftalmologic o dată pe an sau o dată la un an și jumătate pentru a se verifica dacă au sau nu vicii de refracție sau alte patologii ce ar afecta și ochii: glaucom, miopie falsă, lipsa de vitamine, probleme de circulație, hipotensiune etc.
Lentilele de protecție împotriva luminii albastre se pot monta și la cei care poartă deja ochelari, la cei cu vicii de refracție fiindcă ajută la relaxarea ochilor și oferă vedere clară.
Protecția între 40 – 45 de ani
Aceasta este perioada când poate apărea presbiopia, se deteriorează vederea de aproape și e nevoie de ajutor: control oftalmologic urmat de ochelari cu dioptrii adecvate. Din acest motiv, medicul recomandă, indiferent de rezultatul consultului oftalmologic, ochelari cu protecție pentru ecrane.
Riscuri
Se recomandă reducerea timpului petrecut în fața ecranelor deoarece folosirea îndelungată a device-urilor și fără protecție comportă o serie de riscuri:
– oboseală oculară (astenopia), care induce fotofobia și poate favoriza apariția strabismului;
– blocarea de acomodație care poate favoriza miopia;
– lăcrimarea oculară (din cauza concentrării excesive, omul uită să clipească în fața ecranului, dar ochiul trebuie să își revină, iar lăcrimarea este expresia ce derivă din lipsa de a clipi obișnuit);
– senzație de nisip în ochi, jenă oculară, chiar roșeață oculară.
Pauze pentru relaxarea ochilor
Dr. Ryan Bhageerutthy recomandă persoanelor care lucrează în fața ecranelor, să facă o pauză fie o dată/oră, câte 5 – 10 minute și să privească la un punct situat mai departe de 5 – 6 metri ori să închidă ochii, fie să facă pauză la fiecare 20 de minute și să privească la peste 5 – 6 metri timp de 20 de secunde.
Indiferent de categoria de vârstă sau profilul purtătorului de ochelari, cele două saloane OPTICA OVIDIU, din Oradea vă așteaptă, cu încredere, să vă verificați sănătatea ochilor, periodic la medici oftalmologi cu, programare în prealabil, după următorul program: luni-vineri, între 10.00-18.00 și sâmbăta între 10.00-13.00 la Optica Ovidiu din Centru Civic, Piața 1 Decembrie nr. 27/C și de luni-vineri între 9.00-17.00 la Optica Ovidiu de lângă Piața Rogerius, Str. Transilvaniei nr. 9.
Medicii salonului Optica Ovidiu recomandă persoanelor care petrec mai multe ore în fața calculatorului și a ecranelor, în special, folosirea lentilelor de protecție împotriva luminii albastre, considerată extrem de nocivă asupra analizatorului vizual. Și, de asemenea, să achiziționeze rame și lentile din magazine specializate de optică medicală astfel încât să se asigure că vederea le este protejată cu adevărat.
Mai multe detalii: https://www.facebook.com/OpticaOvidiu/ sau https://www.opticaovidiu.ro/
Advertorial! CH: 10987
Citiți principiile noastre de moderare aici!