Opt parlamentari bihoreni se numără printre cei 255 de aleşi ai neamului, marea lor majoritate PSD, care au semnat iniţiativa legislativă privind pensiile speciale de care ar urma să beneficieze deputaţii şi senatorii. Iată-i pe cei opt bihoreni: senatorii Florian Bodog (PSD) şi Biro Rozalia (UDMR), respectiv deputaţii PSD Sonia Drăghici şi Gheorghe Bogdan, deputaţii PNL Gheorghe Costin, Florica Cherecheş şi Liviu Laza Matiuţa, precum şi deputatul UDMR Attila Cseke. Cu menţiunea că Cherecheş a anunţat că îşi retrage semnătura, după ce liderii săi de partid au declarat că PNL nu susţine această lege. La fel ar fi promis şi Laza Matiuţa…
Dacă acest proiect ar fi adoptat, un parlamentar cu un mandat ar primi, după vârsta de pensionare, 1.200 de lei în plus, cei cu două mandate ar primi aproximativ 2.400 de lei, iar cei cu cel puţin trei mandate ar ajunge să câştige din această indemnizaţie specială maximum 4.000 de lei. Dintre semnatarii bihoreni ai propusei legi, doar Cseke şi Drăghici sunt parlamentari aflaţi la al doilea mandat. Toţi ceilalţi sunt la primul mandat.
Argumente… europene
Iniţiatorii îşi motivează demersul prin necesitatea recunoaşterii muncii celor aflaţi în slujba poporului, invocându-se şi argumente de natură tehnică: parlamentarii au indemnizaţie, nu salariu şi, prin urmare, nu li se calculează vechimea, afectând ulterior cuantumul pensiei. De asemenea, se invocă exemplele Parlamentului European şi a celorlalte state europene, precum şi necesitatea de a se reveni la situaţia dinainte de 2010, când Guvernul Boc a tăiat pensiile speciale, inclusiv ale parlamentarilor. „Impactul legii şi aplicarea acesteia printr-o politică corectă de respectare a drepturilor foştilor deputaţi şi senatori, creează un cadru de normalitate necesar pentru recunoaşterea activităţii desfăşurată în Parlament şi dă un plus de responsabilitate deputaţilor şi senatorilor aflaţi în exercitarea mandatului şi a misiunii pentru care au fost aleşi în serviciul cetăţenilor Prin urmare, la momentul împlinirii vârstei standard de pensionare, deputaţii şi senatorii au dreptul de indemnizaţie pentru limita de vârstă, ca un drept firesc, echitabil şi compensatoriu pentru perioada de activitate parlamentară”, se arată în expunerea de motive. Printre beneficiile legii, susţinute în expunerea de motive, se numără şi „creşterea calităţii şi performanţei Parlamentului”, dar şi „stoparea discriminării create de categoriile cărora li s-au tăiat pensiile”.
CE SPUN SEMNATARII DIN BIHOR
Iată ce ne-au declarat parlamentarii de Bihor ce apar printre iniţiatorii propunerii legislative privind pensiile speciale acordate parlamentarilor:
Florica Cherecheş (PNL):
„Am semnat la insistenţele unui coleg din PSD, aflat în aceeaşi comisie, împreună cu mai mulţi colegi. Este o practică să ne susţinem unii altora iniţiativele. Atunci am înţeles că din indemnizaţii nu se plăteşte contribuţie la pensie şi s-a pus, astfel, problema unei compensaţii pe fiecare lună. Altfel, eu nu mi-am pus niciodată problema şi oricum cheltuiesc tot ce primesc.
Când am semnat-o, nu am citit-o. Chiar mă gândeam să mă uit peste ea, nu am crezut că lucrurile se vor mişca atât de repede. Oricum, având în vedere că am auzit şi declaraţia liderilor noştri, am zis că îmi retrag semnătura. Am văzut şi furia populară, adică dacă s-ar putea, să nu primim nimic! Din păcate, nu se înţelege activitatea parlamentară, este mare distanţă între semnătură şi vot. Am 61 de iniţiative legislative, la foarte multe am contribuit – la acelea nu se uită nimeni. Apreciez că suntem urmăriţi, dacă suntem urmăriţi la modul constructiv. E bine să ni se ceară socoteală, însă e rău când se cade într-un populism. Totuşi, ar fi momentul să se pună în discuţie statutul parlamentarului, pentru că nu putem aştepta parlamentari de 5 stele şi noi să îi plătim cu 2 lei, să renunţe la o carieră profesională şi apoi să fie în bătaia puştii şi să fie denigraţi.”
Gheorghe Costin (PNL):
„Iniţiativa a fost cu totul altfel discutată, în ideea de a vederea care este statutul nostru de parlamentar, pentru că avem o indemnizaţie, nu un salariu. Eu am avut funcţii de conducere vreme de 20 de ani şi e o problemă dacă avem vechime sau nu, din cauza încadrării indemnizaţiei. Poate că colegii noştri de la PSD s-au grăbit puţin cu iniţiativa şi nu am mai apucat să discutăm. Oricum, o să discutăm cu colegii, la noi în grup. Eu consider că s-a mers un pic prea departe. Trebuia să ne limităm să vedem dacă merge sau nu vechimea, să vedem care este cuantumul pe care îl plătim la nivelul indemnizaţiei pe care o avem. Când a avut loc discuţia, nu a fost vorba despre o pensie specială. Nu a fost vorba despre niciun cuantum. Nici nu s-a înţeles că ar fi o pensie suplimentară. Eu cred, totuşi, că se poate regla.”
Florian Bodog (PSD):
„O susţin, deoarece este o iniţiativă legislativă în context european. Recent am fost la Berlin, la o conferinţă, şi i-am întrebat şi pe cei de acolo care este situaţia acolo. Toată lumea are astfel de pensii. Sigur, dacă se consideră că parlamentarii nu au dreptul la pensie, atunci să renunţăm şi la salarii. Să renunţăm la tot, să se facă voluntariat! Mai este şi problema indemnizaţiei, care nu este salariu şi, astfel, în anii de parlamentarism, nu este calculată vechimea.”
Gheorghe Bogdan (PSD):
„Eu am fost primar cinci mandate. Colegul meu, primarul din Uileacu de Beiuş, Balint, a ieşit la pensie cu 16 milioane, iar un şeful de post are pensia peste 20 de milioane de lei. Eu, cu cinci mandate de primar şi un mandat de parlamentar ies la pensie cu 18 milioane. Unde pui uzura morală sau stresul? Pentru că primarul şi parlamentarul este la dispoziţia cetăţeanului, 24 de ore.
Astăzi, dacă se calculează pensia la nivelul salariului pe care îl primesc, iese o pensie mică. De aceea, s-a luat în calcul şi varianta care se aplică europarlamentarilor. Am fost de acord să se revină la ce a fost înainte (de 2010 – n.red.), coroborată puţin şi cu situaţia de la nivel european.”
Attila Cseke (UDMR):
„A fost o întreagă dezbatere de-a lungul timpului cu privire la aceste pensii speciale – în ultimii trei ani toate au fost refăcute. Toţi şi-au reprimit pensiile. Singura categorie care a rămas fără ce a avea înainte de 2010 sunt parlamentarii. Până ajung eu la pensie se mai modifică de nu ştiu câte ori, în mod cert. De aceea, nu simt că m-ar privi pe mine, în niciun caz. Eu nu doresc să fac politică până la pensionare. Este o transpunere a ceea ce se aplică şi europarlamentarilor. Acestea sunt motivele pentru care am semnat-o, care cred eu că ar trebui să existe şi la noi la un moment dat, chiar dacă acum există foarte multă demagogie. Este o dezbatere ca multe altele despre lucruri care poate trebuiau rezolvate demult.
Juridic vorbind, problema indemnizaţiei este una mare de tot. Pentru că parlamentarii nu au vechime. Tot aşa, preşedintele ţării care nu este în funcţie are o indemnizaţie care se cumulează cu pensia normală şi este 75% din indemnizaţia preşedintelui în funcţie.
Parlamentul este în mare parte ca şi societatea: cu oameni capabili şi mai puţin capabili, profesionişti şi mai puţin profesionişti. Nu cred că ar trebui să refuzăm recunoştinţa unor oameni care au prestat pentru comunităţile locale şi pentru ţară, doar pentru că sunt alţii care nu şi-au făcut treaba. Nu trebuie să pedepsim pe cei care au fost merituoşi, nu trebuie să îi băgăm pe toţi în aceeaşi oală.”
NU AU SEMNAT
Următorii parlamentari bihoreni nu figurează printre semnatarii iniţiativei pentru acordarea pensiilor speciale către parlamentari:
Sematori: Gavrilă Ghilea, Cristian Bodea, Valeriu Boeriu (PNL).
Deputaţi: Lucia Varga, Ioan Cupşa (PNL), Ioan Sorin Roman (PSD), Szabo Odon (UDMR), Adrian Merka (UDSCR), Ioan Hulea (UNPR).
Citiți principiile noastre de moderare aici!