Pompierii bihoreni au arătat, marți, într-o conferință de presă că și-au atins obiectivul: de îmbunătățire a performanţei operaţionale şi creştere a eficienţei şi eficacităţii instituţionale.
„Obiectivele specifice ale instituției noastre au urmărit: reducerea timpului de răspuns şi îmbunătăţirea sistemului de conducere a intervenţiilor, menținerea unei capacități optime de răspuns, eficientizarea acțiunilor preventive și reducerea numărului de incendii, gestionarea cu maximă eficiență a resurselor, respectiv îmbunătățirea cooperării și colaborării interinstituționale”, a spus în deschiderea conferinței de presă inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor, col. Sorin Mihai Caba.
Astfel, potrivit raportului prezentat de Caba, în primele opt luni ale acestui an, personalul Inspecţiei de prevenire a desfăşurat un număr de 1.130 controale, fiind supuse activității de control 221 de instituții, 639 de operatori economici, 45 de localități, 211 obiective de investiții, respectiv 14 obiective SEVESO.
Încălcări norme
„Pe timpul controalelor şi verificărilor desfăşurate în perioada analizată, au fost depistate 7.261 de încălcări ale normelor care reglementează activitatea în domeniul situaţiilor de urgenţă, din care 2.393 au fost soluţionate pe timpul controlului. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 717 amenzi contravenţionale în cuantum de 2.113.500 lei”, a exemplificat inspectorul-șef al ISU.
Pompierii bihoreni au verificat și modul în care se fac pregătirile în domeniul situaţiilor de urgenţă. Nu mai puțin de 865 de activități cu personalul cu atribuții pe această linie au fost verificate. Dintre acestea, 46 au fost la nivelul localităților, 611 la nivelul operatorilor economici și 210 la nivelul instituțiilor publice, în special la unitățile de învățământ.
„În urma derulării acestor activități s-au constatat o îmbunătățire a cunoștințelor în domeniu și un interes crescut față de însușirea cunoștințelor specifice”, a remarcat colonelul Caba.
Misiuni
În sfera de competenţă a ISU Bihor s-au desfăşurat 8.446 de misiuni ale subunităţilor de pompieri şi ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă (în medie 34,75 misiuni pe zi, față de 30,21 misiuni în aceeași perioadă a anului 2017).
Cele 8.446 de misiuni înregistrate au constat în 903 intervenţii pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, 5.939 de intervenţii ale echipajelor SMURD, respectiv 1.604 exerciţii şi recunoaşteri în teren.
Din totalul de 903 intervenţii, cele mai multe au fost la alte situaţii de urgenţă – 202 (inundații, fenomene meteorologice periculoase, asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată, distrugere muniție, evenimente publice de amploare care pot genera situații de urgență etc.), incendii – 193, asistenţa persoanelor – 118, incendii de vegetaţie uscată şi altele – 99, alte intervenţii – 69 (8%) și salvarea animalelor – 31”, a evidențiat Caba.
Totodată, din totalul intervenţiilor echipajelor SMURD, cele mai multe au fost înregistrate pentru acordarea ajutorului medical de urgenţă – 5.189, asistenţa persoanelor – 291, asigurarea personalului de intervenţie – 116. De asemenea, au fost înregistrate 70 de situaţii în care s-a intervenit cu echipajele specializate de descarcerare.
Potrivit bilanțului prezentat, în primele opt luni ale anului, 5.781 de persoane au fost asistate de echipajele SMURD, dintre care 5.068 de adulți și 713 copii.
Zeci de mii de mesaje de înștiințare
„În perioada analizată au fost salvate 72 de persoane (din incendii, în urma misiunilor de asistență persoane etc.). Valoarea estimată a bunurilor salvate în urma incendiilor se cifrează la circa 50.046.500 lei, în timp ce valoarea bunurilor distruse se cifrează la circa 4.187.200 lei.
Conform atribuţiilor legale, inspectoratul a monitorizat în condiţii optime fenomenele periculoase produse pe teritoriul judeţului, fiind transmise comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi instituţiilor cu funcţii de sprijin 65.763 de mesaje de înştiinţare. În perioada analizată au fost monitorizate peste 2.560 de transporturi de substanțe și deșeuri periculoase”, a punctat Caba.
Citiți principiile noastre de moderare aici!