Direcția de Sănătate Publică Bihor a suspendat furnizarea apei potabile cu parametrii neconformi în opt localități din județ, pe parcursul anului 2023.
„În anul 2023 a fost suspendată activitatea la: Apă Canal Nord Vest, cu sediul în localitatea Borș, pentru furnizarea de apă potabilă cu parametri neconformi în localitățile: Vășad, Voivozi, Adoni; Primăria Comunei Ciumeghiu, cu sediul în localitatea Ciumeghiu, pentru fumizarea de apă potabilă cu parametri neconformi în localitățile Ciumeghiu și Ghiorac și fântânile arteziene din localitățile Ciumeghiu și Boiu; Primăria Comunei Cociuba Mare, cu sediul în localitatea Cociuba Mare, pentru furnizarea de apă potabilă cu parametri neconformi în localitățile Petid și Cociuba Mare”, ne-a transmis instituția.
Reprezentanții companiei Apă Canal Nord Vest au refuzat să comenteze situația. În ceea ce privește localitățile Ciumeghiu și Ghiorac, primarul Ile Viorel contestă decizia DSP.
„Ei ne-au suspendat pentru că apa nu este potabilă, dar noi le-am arătat prin analiză că este apă menajeră”, a declarat acesta pentru Jurnal bihorean. Astfel, soluția găsită de către edil pentru locuitorii din comună a fost și este în continuare fântâna arteziană. „Acum avem puțuri, fântâni arteziene, ca să asigurăm populația”, ne-a mai spus primarul.
De asemenea, primarul comunei Cociuba Mare, Sferle Mihai Florin, ne-a declarat: „Parametrii de potabilitate la apă nu mi-au ieșit în limitele date de DSP, arsenicul permis este 10 mg/l, la noi a ieșit 16-18 mg/l. Avem doar apă menajeră la ora actuală”. Edilul a declarat că a accesat fonduri europene pentru proiectul de modernizare a sistemului de alimentare cu apă potabilă, proiect finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny“, care „sperăm să fie gata în 3-4 luni”.
Ce este arsenicul?
Arsenicul este o otravă naturală, care se găsește atât în aer, cât și în apa potabilă. El afectează întregul organism, iar o persoană otrăvită cu arsenic prezintă simptome precum: dureri abdominale, greață, senzație de vomă, oboseală excesivă, furnicături la nivelul degetelor, ritm cardiac anormal.
[eadvert]
Acesta nu poate fi eliminat, ci doar măsurat, de aceea concentrația maximă de arsenic ar trebui să fie 10 micrograme/litru în apa potabilă, conform Ordonanței nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman. Desigur, această concentrație se cere a fi în scădere.
„Pentru materialele care vin în contact cu apa potabilă se aplică valoarea de 5 mg/l la robinet, începând cu ianuarie 2025, în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (2) lit. b) din Directiva (UE) 2020/2.184“ se arată în aceeași lege.
Trimite articolul
XE vorba de arseniu, nu de arsenic !
-
Poate fac un control și în comuna Tămășeu. Aceeași societate a preluat rețeaua existentă, făcută cu banii comunei,au cerut un tarif uriaș dar nu au schimbat calitatea apei. De fapt, nu cred că au facut ceva ci doar încasează!
Consiliul Judetean ar trebui sa se intereseze si de apa si canalizare in sate ,
Da,D.S.P.-ul vine constata,da amenzi și pleacă!În concluzie noi rămânem cu amenda iar ei pa și pusi!Nu credeți ca trebuie făcut ceva concret,ca D.S.P.-ul atât i-i duce mintea!
Si Vascaul pe cand? Dupa ce mai inlocuieste Porge inca de vreo 3 ori fiecare metru de conducta? Apa de acolo nu e buna nici pentru animale.
„Care sunt acestea” este o propoziție interogativă, obligatoriu urmată de semnul întrebării. Se învăța în clasa întâi sau maxim a doua!