Peste 25% dintre angajatorii aflați în căutare de talente spun că principala provocare cu care se confruntă în acest moment este slaba pregătire a candidaților care aplică la joburi, arată datele celui mai recent sondaj eJobs.
[eadvert]
În același timp, 15,1% dintre respondenți precizează că pretențiile salariale ale candidaților sunt prea mari în raport cu nivelul lor de experiență. Alte provocări pe care angajatorii le întâmpină în acest moment în timpul recrutărilor sunt lipsa de seriozitate a celor care nu se prezintă la interviu, faptul că aplicările pe care le primesc nu sunt potrivite cu rolurile pe care au nevoie să le acopere, dar și numărul scăzut de candidați versus joburile disponibile.
Creșteri salariale
Ca să contrabalanseze penuria de talente, 8 din 10 angajatori spun că au în plan creșteri salariale în 2022. Cei mai mulți dintre aceștia (46,6%) au planificate salarii cu 10% mai mari, 22,9% vizează majorări de 5%, iar 7,6% dintre ei vor crește bugetele salariale cu mai puțin de 5 procente.
Mai mult decât atât, un număr considerabil de angajatori prevăd creșteri salariale consistente: 10,4% vor majora salariile cu peste 15%, 9% dintre ei cu 20%, iar 3,5% dintre angajatori vor avea salarii mai mari chiar și cu 25% în acest an.
„Dacă în prima parte a pandemiei, stabilitatea angajatorului devenise primul criteriu pentru candidați atunci când își căutau un job nou, acum, într-un deficit de talente galopant, vedem că salariul a revenit pe primul loc. 31% dintre companii recunosc chiar că este singurul care contează și că nu reușesc să-i mai motiveze cu alte beneficii. E nevoie deci de strategii de recrutare complexe în acest moment și, neapărat, adaptate categoriei de candidați de care compania are nevoie. Vom vedea din nou o serie de compromisuri pe piața muncii, însă, de această dată, ele vor fi din partea angajatorilor”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România.
Întrebați ce-și doresc candidații de la un loc de muncă, pe lângă un salariu în acord cu nevoile lor, 41,3% dintre ei au spus că, în continuare, există un interes crescut pentru beneficiile extrasalariale tradiționale (bonuri de masă, abonament medical, acces la centre sportive). Pe de altă parte, 31% dintre ei spun că salariul este singurul criteriu după care candidații își aleg un loc de muncă, ceea ce va duce la creșteri salariale chiar și mai mari decât cele previzionate, după cum se așteaptă un sfert dintre respondenți.
Când vine vorba de compromisuri pentru bifarea obiectivelor de recrutare, 70% dintre angajatori spun că sunt dispuși să angajeze persoane fără experiență, pe care să le formeze intern. De altfel, 36,5% dintre respondenți menționează că tinerii vor fi anul acesta cei mai căutați candidați de pe piața muncii. Aceștia vor fi urmați de muncitorii calificați, specialiști, IT-iști, muncitori necalificați și manageri.
Alte compromisuri pe care companiile sunt deschise să le facă pentru a acoperi deficitul de forță de muncă sunt angajarea persoanelor sub nivelul de pregătire pe care-l caută, recrutarea persoanelor care au trecut printr-un proces de reconversie sau oferirea de cursuri de specializare in-house.
În ceea ce privește domeniile ce vor scoate la bătaie cele mai multe locuri de muncă în 2022, în top, conform sondajului eJobs România, se află Vânzările, Producția și Construcțiile. Planurile de recrutare sunt și mai ambițioase. 45,3% dintre respondenți au spus că anul acesta vor să recruteze sub 10 colegi noi, 37,4% între 10 și 50 de persoane, iar 17,3% peste 50 de angajați.
„Ne așteptăm ca în 2022 să existe un volum de angajare istoric, peste 2021 și chiar peste nivelul prepandemic, iar acest lucru se reflectă deja în cifrele primelor luni. Într-adevăr, puterea va fi de partea candidaților, mai ales a celor bine pregătiți. Mai mult, 2022 va fi dominat de sistemul hibrid de lucru, care va înlocui încet-încet munca remote. Liderii de echipe au nevoie să aibă oamenii aproape, chiar și câteva zile pe săptămână. În acest mod, este mult mai ușor pentru ei să gestioneze proiectele și să mențină oamenii motivați și proactivi la job”, mai spune Roxana Drăghici.
În acest moment, peste 63,3% dintre companiile respondente lucrează exclusiv de la birou, 28,9% în sistem hibrid și doar 7,8% sunt 100% remote. Dintre cei care nu au revenit complet sau deloc la birou, o treime planifică să revină în 2022 exclusiv la sediu.
Studiul a fost derulat în perioada 25 ianuarie-11 februarie a acestui an, pe un eșantion de circa 350 de companii, respondenții fiind oameni de HR, manageri și antreprenori.
Trimite articolul
XMa voi ce fumati ??? Vorbit de ”cresteri salariale” cand se inchid firmele pe rand fiidca se pierd contractele in datorita cresterilor la energie si combustibili ??? Voi chiar sunteti prosti sau va prefaceti ? De cateva zile n’auzim altceva in stiri decat ca vom avea o explozie de preturi si inflatie cu 2 cifre din Aprilie, voi credeti ca angajatorii au tiparnita de bani si le scot peste noapte de sub pres ? Sau asa vreti sa fortat mana angajatorilor sa plateasca forta de munca din ce in ce mai slaba si mai bine ? Dragii mei, cand la o firma nu mai este rentabila functionarea, firma SE INCHIDE SI OAMENII SUNT DATI AFARA!!! Iar RENTABILITATEA este REZULTATUL PRODUCTIVITATII si al EFICIENTEI care se reflecta in PLUS VALOARE CREATA ! Mereti dreqului si mangaiati telefonu in continuare si visati cu ochi deschisi la salarii de derector cu mintea si capacitatea unei gaini …
-
Angajatorii deja au platit salarii majorate anul acesta!
Pe 15 februarie, angajatorii au achitat salarii majorate din oix prin decizia guvernului privind najirarea salariului minim pe economie incepind cu 1 ianuarie 2022.
Asa ca proorietarii firmelor s-au apucat vrand – nevrand sa le mareasca si sa le si achite majorate si superimpozitate de catre acelasi guvern, pe data de 15 februarie.
Altceva ?
Ah, sperati in alte majorari salariale, consistente?
O sa le vedeti doar daca ajunge 6 lei un euro.
Doar ca guvernul prin tentaculele sale numite Banca Nationala si Ministerul de Finante, prefera sa pastreze acelasi curs (chiar mai jos decat la 31 decembrie 2021!) ptr. moneda nationala in raport cu euro, cu toate ca inflatia a explodat la majoritatea produselor de baza.
Virbesc in primil rand de combustibili cu crestere de 12 – 13 / in 45 de zile de la inceputul anului, de pretul energuei electrice si al gazului metan cat si de pretul alimentelor de baza si de cel al bunurilor de larg consum, materiale de constructie, etc…..
Plus serviciile care au crescut semnificativ si ele.
Iar tentaculele guvernului tin raportul leu -euro la acelasi nivel, cresc dobanzile banilor imprumutati, aproape ca au dublat nivelul Robor de la 1 ianuarie, incaseaza mani la greu suplimentar de la firme si de la populatie, saracindu-i si decapitalizandu-i.
De o luna si jumatate tot discuta de o posibila plafonare a preturilor la combustibili si gaze, dar uita sa o faca deiarece trebuue sa treaca iarna cea cu consumuri gigantice, timp in care acelasi guvern sa incaseze fantastic. Doar statul roman e actionar majoritar la principalele companii din domeniul energiei in Romania!
Si voi ce doriti sa insinuati?
Ca firmele private in loc sa isi linga ranile si sa isi aiba grija de putinul capital obtinut din profitul realizat anterior, se vor grabi sa majoreze salariile angajatilor ca sa comoenseze ticalosia guvernului??
Puteti sa uitati asta.-
Au inceput sa curga pe canalele de stiri tot felul de presupuse informatii care vor sa para veridice.
Cum ca firmele ar fi obligate, ori ca ar avea posibilitatea, insa nu prea doresc. Dar ar fi bine ca angajatii sa fie informati.
Cea mai proaspata asa-zisa stire a aparut ieri.
Cica ….
O gura de oxigen ptr. domeniul Ho-Re-Ca ar fi ca si firmele private sa ofere sume de bani angajatilor ptr. vacante!!
Si nu cu cat ofera azi guvernul angajatilor sai bugetari, prin tichete de vacanta in cuantum de circa 1400 de lei! Ci in limita de cu … de 6 ori mai mult!!!
Auziti ??
Adica ceva de genul, firmele private sa sustina cu bani indirect pe cei din sectorul privat pe acest sector HoReCa ptr.care guvernul nu face nimic.
Cum s-ar spune, privatii sa le acorde bani in echivalentul tichetelor de vacanta angajatilor sai in limita maxima de 6 ori mai mare de cat acorda guvernul angajatilor sai bugetari, dar cu conditia de a-i cheltui in sistemul din Romania !!!!
Pai cat de prost sa fii?
Sa ii dai angajatului sume valorice echivalente a 7000 – 8000 de lei cu care sa isi petreaca vacante in țara, atunci cand acelasi om poate sa isi petreaca aceeasi vacata la nivel de 4000 de lei in Grecia, Turcia, Muntenegru, Bulgaria, etc…. la un alt nivel de confort, servire si civilizatie.
Doar ca sa nu cada apasarea problemelor aceastui sector pe umerii guvernului.
Sa nu uitam ca sectorul acesta este cel care a explodat preturile in vara trecuta, dupa un an complet restrictionat, tocmai ptr.a recupera ceea ce au considerat ca au pierdut in respectiva perioada de pandemie. Au luat sumele acelea dublate de bani tot de la romani!
Asa stiu ei sa isi atraga clientii, asa se face turism in Romania.
Iar unii chiar isi imagineaza ca proprietarii firmelor vor sustine indirect in acest fel sistemul acesta ticalos si hoț.
Guvernul acorda tichete de vacanta gratuite din banii luati din taxe si impizite de pe firmele private. Iar firmele private dau banii din profitul lor obtinut. E o mare diferenta.
Daca o vor face, o vor face ptr. actionarii firmei care sunt si angatii societatii. Nu ptr. orice sau oricati angajati. Ca nici angajatii nu fac cadouri sefilor. Abia asteapta sa “rupă” usa la finalul programului, fara a fi vorba de efectuarea de ore suplimentare, sau de munca in week end. Si atunci ptr. ce sa le ofere astfel de sume? Oricum le plateste salariul cand stau in concediu acasa, timp in care nu produc un leu ptr. firma. Asta din cauza ca este scris in Codul Muncii.
Firmele private posibil sa acorde sume de bani ptr. vacante. Dar probabil doar celor ce sunt actionari in firma, oamenii implicati trup si suflet care au si investit sume de bani acolo. Doar ca aceia au bani si probabil ca nu se vor duce la mare sau la munte in Romania ca sa plateasca de doua ori mai scump tot ce pot primi in alta parte cu bani mai putini.
Chiar daca trepadusii guvernului fac lobby ca aceste sume acordate ca vacante angajatilor vor fi deductibile si neimpozitate, etc… .
Oamenii prefera profitul, plata impozitului pe profit si pe dividende, apoi banutii asezati in cont si sa plece unde nu sunt furati, jigniti si prostiti.
Cata dezimformare!
Stiti ce efect au aceste stiri?
Ridica angajatii impotriva angajatorilor, inoculanduli-se ideea ca patronul AR FI OBLIGAT sa acorde acesti bani, dupa modelul tichetelor de vacata acordate de guvern, bugetarilor.
Insa nu exista nici o obligatie!!
Sunt doar dezinformari venite pe canale de presa, tampenii care “prind” la poporul neinformat.
Nimeni nu poate obliga pe nimeni ce decizii sa ia si cum sa imparta sumele de bani realizate intr-o firma privata.
E doar o dorință, un fel de vis!
Un vis comunist plecat dintr-o gandire a unei persoane incartuita prin PSD-ul aflat la putere. Cu siguranta de acolo a venit o astfel de gandire, care nu are nici o legatura cu economia capitalista.
-
mai putin CLS, unde cresterea nu reprezinta nici macar o treime din inflatie
Lui Dumnezeu îi plac lemnul şi spaţiile mici.
Bucuria prostilor! Toate acele mariri nu vor compensa cresterile inerente de preturi, cauzate tocmai de acele mariri. Uite-asa se intra in bucla inflationista, fortand marirea unor salarii din pix, fara fundament economic.
-
Exact, e incredibil cat de multi sunt prosti de bubuie. S-a ajuns aici fix din cauza ca s-au dat bani ca si “ajutor” la o gramada de oameni, fara nimic in schimb, nici produse, nici servicii. Era ciudat sa nu creasca inflatia.
Mai aud si acum pe multi, in special bugetari si pensionari: de ce nu ne da statul mai multi bani? Pai statul poate sa dea sute de miliarde de lei o pensie, doar ca atunci suta aia de miliarde nu va mai valora nimic, exact ca in Zimbabwe sau Venezuela.
Nu preturile care cresc sunt problema, ele cresc tocmai pentru ca se arunca cu bani din nimic. Daca salariile si pensiile ar fi blocate, nu tot crescute, imediat s-ar opri si preturile, pentru ca banul ar avea valoare.
Asa… ne invartim in cerc, crestem din pix salariile, normal ca automat cresc si preturile. Da, e ok sa cresti salariile cand ai crestere economica si ai o baza pentru crestere si asa creste nivelul de trai, dar incet, treptat, cu multa grija si doar cand e cazul. Altfel, doar incercam sa stingem focul cu benzina.
La o pregatire slabă din punct de vedere al meseriei si banii sunt pe masură ! Puneți mâna și învățați după care puteți sta și la întins mâna după bani !!!
-
În care țară e valabil ce spui tu Gheorghe?
Doi patroni se caca pe ei ca vor trebui sa dea mai multi bani salariatilor. Se caca pe ei ca raman ei cu bani mai putini. Nu aveti bani sau nu vreti sa platiti omul care munceste, plecati acasa. Inchideti prvalia si cautati-va de munca. Nu asteptati sa va munceasca altii pe gratis, nenorocitilor. Treceti la munca!
-
Corect!
La muncă,Grigore!!! Nu la întins mâna! -
Zolica draga, ia pune mana, si fa-ti o firma ! Ai dreptul Constitutional sa castigi banii visati de tine daca nu ai vreo interdictie judecatoreasca. Lasa tu patronii, si arata-le cum se face, arata-ne si noua cum se castiga salarii de zeci de mii de lei si cum poti sa dai acelas salar si angajatilor tai ! Hai, pune-ti oasele la treaba, nu mai bauna ca un prost de pe tribune!
-
Da.
Asta in conditiile in care implicarea ta in munca este egala cu cea de acum un an, acum doi, acum trei ani. Nici o imoingere sau o ridicare in plus nu faci. Doar bani mai multi probabil soliciti.
Adica depui in continuare minimul necesar de efort ptr. ca sa stii ca primesti banii negociati.
Nici un pas in plus, nici un efort depus fara sa fii interesat daca merita sau nu.
Si dupa nume, pari putin ungur. Iar ungurii sunt recunoscuti ptr. lenea proverbială, ptr. program fix, ptr. viteza medie de miscare in timpul lucrului, ptr. comoditate, indiferență, confort personal, ptr. vaicareala de a se fi obosit mult prea tare si ptr. faptul ca se multumesc cu putin daca este sa aleaga intre confortul personal si efortul sustinut.
Ma gandesc ca sigur faci parte din aceeasi categorie.
Nu cumva vrei si tu bani de la seful tau ca sa te duci in concediu in Romania pe banii de la firma?
Ah, nu !
Cu siguranta banii i-ai dori. Dar sa poti pleca in Ungaria ca sa iti petreci concediul impreuna cu Erji sau Mancsi (cum o fi chemand-o pe aleasa ta)!!!
Noah, nu se poate deduce acea suma de bani “spartă” decat in Romania.
Deci sigur nu iti va da sefu’.
Imi pare rau.
-