Consilierii judeţeni PNL ţin să arate ce tip de Opoziţie vor face în Consiliul Judeţean, de acum înainte. În frunte cu liderul de grup, Ionel Avrigeanu, liberalii au ţinut să voteze secret doar în cabina de vot, pentru punctele de pe ordinea de zi ce solicitau desemnarea reprezentanţilor CJ în diferite structuri din subordine.
Cumva, încăpăţânarea liberalilor a dat roade. La un moment dat, majoritatea s-a poticnit, iar un vot va fi reluat în următoarea şedinţă a CJB. Văzând atitudinea liberalilor, prevestită săptămâna trecută de Ilie Bolojan, Pasztor i-a ironizat pe liberali, transmiţându-le că ia în calcul să le aducă o cabină de vot chiar la masa de plen, ca să nu mai trebuiască să se deplaseze!
Liberalii acuză şi acum că la şedinţa din iunie, aleşii PSD-UDMR-ALDE nu au respectat secretul votului, votând la masă, în văzul colegilor. Atunci, Pasztor Sandor a devenit preşedinte la Judeţ, în dauna viceprimarului de Oradea, Mircea Mălan.
Şedinţă-maraton în prima întrunire ordinară de plen a noului Consiliul Judeţean. Cele cinci momente care au necesitat vot secret pentru desemnarea reprezentanţilor CJ Bihor în unele entităţi din subordinea administraţiei judeţene au dat prilejul Opoziţiei PNL să iasă la rampă. Conduşi de versatul Ionel Avrigeanu şi cu un nou şef unic la judeţ, în persoana combativului Ilie Bolojan, consilierii judeţeni PNL au ţinut să arate noii conduceri de la Judeţ ce viaţă grea va avea în şedinţele de plen, în următorii ani. Între timp, timpii morţi şi zăpuşeala le-a venit de hac consilierilor judeţeni PSD, precum fostul şef al Curţii de Conturi, Ioan-Gheorghe Ţară, cel care a cerut insistent ca aparatele de aer condiţionat să fie facă resimţite în sala încinsă, la propriu şi la figurat.
Tradiţia votului „la masă”…
PNL a refuzat să facă propuneri pentru desemnarea reprezentanţilor CJ Bihor în noul Colegiu Director al DGASPC. La fel, liberalii au refuzat să-şi propună oameni în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP). Şi totuşi, au anunţat că îşi vor exercita dreptul la vot doar în cabina de vot, unde au votat împotriva propunerilor PSD, UDMR şi ALDE pentru aceste structuri decizionale. Anterior, doleanţa formulată de liderul de grup PNL Ionel Avrigeanu, ca PNL să voteze doar la cabina de vot, nu la masă, a fost respinsă de majoritatea PSD-UDMR, cu 17 voturi împotrivă, 16 pentru şi o abţinere exprimată de Dorin Corcheş (ALDE).
Vicepreşedintele CJ, Ioan Mang (PSD) i-a transmis opozantului Avrigeanu – care-i este, de altfel, cuscru! – că PNL nu face altceva decât să abdice de la o regulă pe care chiar PNL a girat-o cel puţin în ultimii ani: aceea ca orice vot secret privind desemnarea unor reprezentanţi în diferite structuri din subordinea CJ să fie exprimat de către consilierii judeţeni la masa de plen, după care voturile sunt adunate de un funcţionar, cu o urnă. Mang: „Din 2008 încoace, chiar şi când dl Ionel Avrigeanu era vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, votul secret se făcea la masă, pe buletin de vot, cu urna circulând prin sală. Să nu facem zarvă prin sală”, a cerut Mang. În zadar, pentru că liberalul Foncea îl informase deja pe pesedist faptul că „nu puteţi dvs, prin Hotărâre de Consiliu Judeţean, să impuneţi caracterul secret al unui vot”. Nici explicaţiile secretarului Carmen Soltănel nu i-a impresionat pe liberali, chit că aceasta a subliniat că singura specificaţie din legislaţie în privinţa necesităţii cabinei de vot are în vedere alegerea viceprimarilor. În rest, „votul secret se exprimă prin buletinul de vot”, a precizat Soltănel, arătând că, astfel, secretul votului este deja asigurat.
Mulţi timpi morţi
Astfel stând lucrurile, prima şedinţa ordinară a noului CJ Bihor a fost caracterizată de timpii morţi necesari redactării numelor candidaţilor de partid pentru diferite posturi în entităţile tutelate. Apoi, buletinele de vot au trebuit tipărite, împărţite, după care au avut loc scenele cu repetiţie a votului secret etalat demonstrativ de consilierii judeţeni PNL, ajunşi în Opoziţie, după opt ani petrecuţi la Putere, în plan judeţean. Aceştia s-au încolonat de cinci ori în şir indian pentru a vota în cabina de vot, în ciuda votului cu final aşteptat: anume că voturile lor de Opoziţie nu puteau influenţa rezultatul. Este motivul pentru care preşedintele Pasztor i-a ironizat pe liberali, promiţându-le ca pe viitor să le aducă acea cabină de vot mai aproape de masa de plen. Chit că împricinata este doar la câţiva paşi distanţă…
Majoritatea s-a poticnit
Noua majoritate UDMR-PSD-ALDE nu a funcţionat nici ea perfect, dând şi un rateu procedural: unii aleşi judeţeni prea grăbiţi au omis să încercuiască numele candidaţilor propuşi în Colegiul Director al DGASPC, aşa cum ceruse secretarul Judeţului, Carmen Soltănel. Cum PNL a contestat rezultatul votului, preşedintele Pasztor a anunţat că votul pentru desemnarea reprezentanţilor CJ în Consiliul Director al Direcţiei pentru Protecţia Copilului va fi reluat în următoarea şedinţă, după o procedură clarificată, fără să mai fie neovie de încercuiri, ci doar de tăierea de pe buletin a persoanei neagreate. Valentina Butişcă şi Stela Babău (PSD), respectiv Keri Hajnal (UDMR) vor rămâne, probabil, propunerile Puterii şi la reluarea votului.
Totuşi, în ciuda Opoziţiei PNL, majoritatea de la Judeţ şi-a impus reprezentanţii şi în celelalte structuri, de fiecare dată la două voturi diferenţă. Astfel, Bujor Chirilă, Anamaria Tiron, Valentina Butişcă (toţi trei PSD), Grim Andraş, Szoboszlai Gaspar (ambii UDMR) şi Dorin Corcheş (ALDE) sunt aleşii judeţeni ce vor face parte din ATOP. Tot aşa s-a votat pentru desemnarea reprezentanţilor CJ Bihor în AGA şi în Consiliul de Administraţie al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Transilvania de Nord”, unde Pasztor Sandor şi Ioan Mang sunt membri şi locţiitori unul pentru celălalt.
De asemenea, Pasztor este preşedinte, iar Borsi Imre (UDMR) locţiitorul acestuia, în Consiliul Director al Fundaţiei „Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar”, în timp Ioan Mang este vicepreşedinte, iar Florian Oros (PSD) îi este locţiitor. Şi pentru desemnarea reprezentanţilor CJ Bihor în AGA pentru ADI „Ecoland” (biomasă) s-a votat în aceeaşi manieră, Ioan Mang fiind ales preşedinte, iar vicepreşedintele CJ, Traian Bodea (ALDE) şi Lorand Kralik (UDMR) au devenit membri în AGA. Acesta din urmă este directorul de cabinet al preşedintelui CJ, Pasztor Sandor. „Ecoland” este un proiect inovativ al CJ Bihor, realizat împreună cu oraşul Săcueni şi cu comuna Diosig, pentru transformarea deşeurilor (biomasă şi dejecţii animale) în curent electric.
Refuzul liberalilor şi „miştocăreala”
Preşedintele Pasztor s-a arătat nedumerit de atitudinea PNL, cu atât mai mult cu cât udemeristul spune că înainte de şedinţă, în cursul dimineţii i-a invitat pe liberali să-şi desemneze oameni în structurile mai sus pomenite, la DGASPC şi ATOP. Liberalii l-au refuzat pe udemerist, arătând că ţin să facă Opoziţie la sânge. Liberalii s-au abţinut de la vot inclusiv pentru câteva puncte banale de pe ordinea de zi, precum acordarea unor licenţe de traseu pentru transport public judeţean, care adunau până acum uninanimitate.
Mang a acuzat atitudinea PNL, acuzând „miştocăreala” pe care o fac liberalii opozanţi, conduşi de cuscrul său, Ionel Avrigeanu şi l-a anunţat pe Avrigeanu că aleşii PSD alfaţi în Opoziţie în Consiliul Local Oradea vor aborda o atitudine similară cu cea a liberalilor din CJ.
Liberalii aşteaptă Justiţia
În schimb, Avrigeanu a declarat redactorului JB&BIHON că au insistat să voteze la cabina de vot ca urmare a celor întâmplate în alegerea preşedintelui CJ Bihor. Mai cu seamă că PNL a introdus şi o acţiune în contencios administrativ, prin care contestă procedura de alegere a preşedintelui Consiliului Judeţean. Reamintim că la finalul lunii iunie, Pasztor Sandor a fost ales preşedinte la diferenţă de un vot, prin votul la masă, pe buletine de vot, al consilierilor judeţeni UDMR-PSD-ALDE, în ciuda Opoziţiei vehemente a PNL. Ulterior, aleşii PNL au părăsit sala de plen, neparticipând la alegerea celor doi vicepreşedinţi.
Grupul consilierilor judeţeni PNL a votat „pentru” doar la patru puncte din cele 18 puncte de pe ordinea de zi: cel pentru încheiera exerciţiului bugetar anual până la 30 iunie 2016 – dată până la care CJ Bihor a fost condus de PNL, pentru modificarea statului de funcţii a aparatui specialitate al CJ Bihor şi al statului de funcţii de la Evidenţa Persoanei, precum şi pentru încetarea mandatului de consilier judeţean al lui Mircea Mălan (PNL) şi validarea înlocuitorului său, Călin Gal.
Politicã de partid
Interesant, grupul PNL nu a votat „pentru” nici mãcar la proiectul de hotărâre prin care se dădea undă verde continuării procesului multianual de externalizare a unor servicii ale DGASPC Bihor, instituție condusă chiar de liberalul Cãlin Lucian Puia! Un proces de externalizare început în timpul mandatului președintelui Țîrle și continuat și în timpul mandatului președintelui Cornel Popa.
Ionel Avrigeanu susţine că a fost decizia grupului consilierilor judeţeni PNL de a vota secret doar la cabina de vot, în timp ce votul de Opoziţie – „contra”, pe linie – este o decizie anunţată deja de şeful lor judeţean, primarul Ilie Bolojan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!