Bihorenii au o multitudine de oportunităţi pentru finanţarea proiectelor turistice. În primul rând este vorba despre deschiderea, de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit în perioada 16 noiembrie – 11 decembrie a Măsurii 313 – Încurajarea activităţilor turistice. „Suma alocată pentru finanţarea proiectelor care pot fi depuse în această sesiune este de 83.114.820,45 euro, în timp ce sprijinul nerambursabil acordat în cadrul acestor măsuri de investiţii este de maxim 200 000 de euro pentru un proiect”, a precizat Florian Vesa, directorul coordonator adjunct al Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDR) Bihor. Termenul limită pentru depunerea proiectelor în cadrul acestei sesiuni este vineri, 11 decembrie, ora 12:00.
Pe de altă parte, bihorenii pot beneficia de finanţări în turism prin domeniul major 5.2. „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice”, Axa prioritară 5. Acest apel de proiecte a fost lansat marţi, 17 noiembrie, la Oradea de către Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest. „Se vor finanţa proiecte care vizează amenajarea obiectivelor turistice naturale, valorificarea potenţialului turistic montan, dezvoltarea turismului balnear, crearea, reabilitarea şi extinderea infrastructurii de agrement”, ne-a declarat Andreea Atanasiu, expert ADR Nord-Vest.
Pentru acest domeniu, proiectele se pot depune începând cu 23.11.2009, la sediul ADR Nord-Vest, str. Sextil Puşcariu, nr.2, Cluj-Napoca. Suma disponibilă pentru Nord-Vest în acest domeniu este de 14,87 milioane de euro.
Eligibile
Pentru Măsura 313, cofinanţarea nerambursabilă a proiectelor de investiţii se poate face în cuantum de 50% şi 100%. „Pentru Măsura 313, cu 200 de mii de euro contribuţie personală, beneficiarul poate implementa un proiect a cărui valoare totală eligibilă poate ajunge la 400.000 de euro”, a precizat Florian Vesa.
Investiţiile eligibile în cadrul acestei măsuri sunt împărţite pe patru componente. Prima se referă la investiţii în infrastructura de primire turistică şi anume la construcţia, modernizarea, extinderea şi dotarea structurilor de primire turistice având până la 15 camere. Tipurile de structuri de primire turistice care pot fi finanţate prin această măsură cu funcţiuni de cazare sunt vilele, bungalow-urile, cabanele turistice, campingurile, satele de vacanţă, popasurile turistice, căsuţele tip camping, pensiunile turistice şi agroturistice, structurile de primire cu funcţiuni de cazare pe pontoane plutitoare.
A doua componentă se referă la investiţii în activităţi recreaţionale. Aici se încadrează investiţiile private în infrastructura turistică de agrement independentă sau dependentă de structura de primire turistică precum spaţii de campare, amenajări de ştranduri şi piscine, achiziţionare de mijloace de transport tradiţionale pentru plimbări, trasee pentru echitaţie, inclusiv prima achiziţie de cai în scop turistic. Investiţiile în infrastructură la scară mică precum centrele de informare, amenajarea de marcaje turistice reprezintă cea de a treia componentă. Prin ultima componentă se poate primi finanţare pentru dezvoltarea şi marketingul serviciilor turistice legate de turismul rural.
„Solicitanţii pentru domeniul 5.2. pot fi autorităţile publice locale (APL), IMM, parteneriate APL, parteneriate APL şi ONG”, a precizat Andreea Atanasiu.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!