Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Bihor a găzduit luni, 6 iulie 2009, un seminar despre oportunităţile de finanţare pentru formarea profesională. Seminarul a fost organizat de Organismul Intermediar POSDRU, Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT), în colaborare cu CCI Bihor. Adriana Mureşan şi Oana Hotinca, ofiţeri în cadrul CNDIPT, au oferit informaţii privind accesarea fondurilor structurale prin intermediul POSDRU, a programelor: „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă” şi „Acces şi participare la formare profesională continuă”.
„Termenele limită pentru depunerea cererilor de finanţare sunt 20 iulie 2009 – pentru proiete strategice, respectiv 30 octombrie 2009 – pentru solicitările de ajutor de stat”, a precizat Adriana Mureşan.
Obiective şi beneficiari
Proiectele pentru care se beneficiază de finanţări între 500.000 de euro şi 5.000.000 milioane de euro, echivalentul în lei, au o durată de implementare cuprinsă între şase luni şi trei ani. „Ca obiective sunt vizate creşterea gradului de ocupare pentru viitorii absolvenţi de învăţământ secundar şi terţiar, îmbunătăţirea serviciilor de orientare şi consiliere profesională, promovarea şi dezvoltarea parteneriatelor în rândul şcolilor, universităţilor, întreprinderilor şi altor instituţii în vederea facilităţii tranziţiei de la şcoală la viaţa activă. Nu în ultimul rând se urmăreşte monitorizarea inserţiei tinerilor absolvenţi pe piaţa muncii”, a explicat Adriana Mureşan.
Beneficiarii eligibili ai proiectului „Învaţă o meserie” sunt unităţile de învăţământ, furnizorii autorizaţi de formare profesională, angajatorii, asociaţiile profesionale, organizaţiile sindicale şi patronale, camerele de comerţ şi industrie şi ONG-urile.
„Perioada de transmitere a cererilor de finanţare pentru această categorie de proiecte este 9.05 – 17.08.2009”, a precizat Oana Hotinca.
Pentru cel de-al doilea program „Calificarea – o şansă pentru viitor”, categoriile de beneficiari eligibili sunt instituţiile sau ONG-urile specializate în organizarea şi derularea campaniilor de informare şi promovare, asociaţiile profesionale, camerele de comerţ şi industrie, etc. „Grupul ţintă al acestui program este format din angajaţi, inclusiv ai întreprinderilor individuale, familiale, şi persoane fizice care desfăşoară activităţi economice independente, precum şi manageri”, a subliniat Oana Hotinca.
Citiți principiile noastre de moderare aici!