Respectarea prevederilor legale privind protectia consumatorilor la operatorii economici cu activitate de catering a fost verificată de către comisarii CJPC Bihor în perioada 09.09.2010-15.09.2010.
„În timpul acţiunii tematice de control au fost verificaţi opt operatori economici, fiind constatate abateri la cinci dintre aceştia. Au fost întocmite cinci procese verbale de constatare a contravenţiei prin care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 8.000 lei”, ne-a informat Sebastian Secoşan, comisarul-şef al CJP Bihor.
Control şi deficienţe
Controlul a urmărit în special calitatea alimentelor (alimente simple şi preparate culinare ) şi a băuturilor comercializate, precum şi calitatea serviciilor prestate. Au mai fost verificate condiţiile de depozitare, manipulare şi transport ale alimentelor materii prime şi ale produselor finite cu respectarea temperaturilor, respectiv a lanţului frigorific. CJPC Bihor a verificat şi modul de informare al consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale alimentelor şi băuturilor găsite la comercializare în conformitate cu HG nr. 106/ 2002 privind etichetarea produselor alimentare şi legalitatea funcţionării unităţilor.
„Principalele deficienţe constatate au fost: utilizarea la prestarea serviciilor a unor vase din email, având porţiuni cu emailul întrerupt, la un operator economic. Alt operator economic nu a putut prezenta specificaţiile tehnice pentru produse, iar patru operatori economici nu monitorizau temperaturile din spaţiile frigorifice de păstrare-depozitare”, a precizat Sebastian Secoşan.
La trei agenţi economici s-a constatat lipsa menţionării cantităţii nete din lista cu sortimentele de mâncăruri oferite spre consum. „Un operator economic avea în spaţiile frigorifice de depozitare 50 kilograme de carne porţionată pentru a fi utilizată în cadrul prestării serviciilor, fără etichetare cu elemente de identificare şi caracterizare”, a specificat comisarul-şef al CJPC Bihor.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!