5 dintre descinderi au avut loc în cadrul a două dosare de evaziune fiscală și delapidare, instrumentate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, iar o persoană a fost adusă la audieri.
În primul dintre cazuri, anchetatorii au informații potrivit cărora, în perioada martie 2022 – aprilie 2023, administratorul unei firme nu a vărsat la bugetul de stat, în termenul legal, contribuţiile cu reţinere la sursă în valoare totală de 284.430 de lei, se arată într-o informare a Parchetului General. Astfel, societatea comercială ar fi figurat cu obligații fiscale restante în ceea ce privește contribuția de asigurări sociale, contribuția de asigurări sociale de sănătate și impozitul pe veniturile din salarii și asimilate salariilor.
„Totodată, în perioada 2021 – august 2023, reprezentanții societății și-ar fi însușit din disponibilitățile acesteia suma de 1.300.000 de lei, evidențiată în balanțele de verificare în contul 461 «Debitori diverși», sumă pentru care nu s-a prezentat niciun document justificativ din care să reiasă eventuale plăți efectuate în numele și pentru societatea deținută, situație în care, s-a apelat la compensarea sumei de 1.300.000 de lei reprezentând dividende nete de încasat cu suma de circa 1.300.000 de lei, bani ridicați din societate și nejustificați de către reprezentanții acesteia, fiind însuşită astfel de reprezentanţii societăţii suma de circa 1.300.000 de lei”, au transmis oficialii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
În cadrul anchetei au mai fost strânse date potrivit cărora, între iunie 2022 și aprilie 2023, firma nu a plătit impozite și taxe de aproape 200.000 de lei „prin neînregistrarea în actele contabile a sumelor de bani încasate de la clienți”. Astfel, prejudiciu total cauzat bugetului de stat a fost evaluat la 1,8 milioane de lei.
8 ani de vânzări pe Olx, fără impozite și taxe plătite
În al doilea dosar, o persoană a fost acuzată că timp de 8 ani, începând cu 2016, a vândut mai multe bunuri pe platforma de comerț online Olx, fără a plăti Fiscului taxe și impozite evaluate la o jumătate de milion de lei.
Tot miercuri dimineața, polițiștii SICE Bihor au efectuat o percheziție în județ, în cadrul unei anchete coordonate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș și în care au avut loc alte 76 de descinderi în alte 8 județe. Investigațiile vizează mai multe persoane fizice și firme din județul Mureș suspectate că vând legume și fructe, fără ca profitul obținut să fie fiscalizat. În unele cazuri în contabilitatea societăților vizate de anchetă ar fi fost înregistrate „documente false care atestă că bunurile comercializate sunt produse proprii, indicând costuri de producție superioare celor de achiziție în mod real”, a informat Parchetul General.
Trimite articolul
Xpe cand si la samsarii de masini ???