Membrii grupului infracţional în cauză sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat şi aderarea la acest grup în scopul săvârşirii unor infracţiuni grave, trafic intern de droguri de mare risc, distribuire şi consum de droguri şi deţinerea de echipamente în vederea falsificării a instrumentelor de plată electronică, falsificarea de instrumente de plată electronică, deţinerea şi punerea în circulaţie în orice mod a instrumentelor de plată electronică falsificată şi complicitate la fals material în înscrisuri oficiale.
Poliţiştii B.C.C.O. au documentat activitatea infracţională a cinci persoane, cetăţeni români, cu vârste între 23 şi 30 de ani, toţi domiciliaţi în Bihor. Liderul grupării, O.M.C.(23 ani), din Brusturi, este cercetat în stare de arest preventiv, în urma unei acţiuni de prindere în flagrant, la 24 august 2009. Asupra acestuia a fost descoperită cantitatea de 10 grame de cocaină, pregătită pentru traficare. În aceeaşi zi, în urma efectuării unei percheziţii la domiciliul suspectului, poliţiştii au mai descoperit alte 143 grame cocaină, 4 grame cannabis, 77 de carduri PVC de culoare albă neinscripţionate, 11 carduri inscripţionate, un permis de conducere falsificat, aparent emis de autorităţile franceze, o carte de identitate falsificată, aparent emisă de autorităţile italiene, un laptop, un memory stick, diverse suporturi optice de stocare a datelor şi patru staţii mobile de comunicare.
Făceau cumpărături la Viena
Cei cinci tineri sunt suspectaţi că, în perioada decembrie 2008 – martie 2009, ar fi falsificat mai multe carduri bancare, cu ajutorul cărora ar fi făcut diverse cumpărături din diferite magazine situate în Viena şi împrejurimi, cauzând astfel un prejudiciu de circa 6.000 Euro.
Pentru a întări convingerea vânzătorilor că aceste carduri sunt autentice, membrii grupării sunt acuzaţi că ar fi prezentat cărţi de identitate false, care conţineau aceleaşi date de identitate cu cele inscripţionate pe cardurile folosite. Ofiţerii B.C.C.O. au efectuat mai multe percheziţii domiciliare la locuinţele celorlalţi patru membri ai reţelei, în urma cărora au fost ridicate echipamente electronice folosite pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică.
Totodată, s-au efectuat, în aceeaşi cauză, şase percheziţii în sistem informatic. În urma cercetărilor, trei dintre membrii grupării au fost trimişi în judecată, fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor privind falsificarea mijloacelor de plată electronică. Liderul grupării a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv şi pentru săvârşirea infracţiunii de trafic şi consum de droguri de mare risc. Alţi doi membrii ai reţelei au fost cercetaţi pentru consum de droguri de risc.
Consumatorii de droguri au fost sancţionaţi cu amendă administrativă în valoare de 500 lei fiecare. Dacă suspecţii vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 10 şi 20 ani pentru trafic şi consum de droguri de mare risc şi între 3 şi 12 ani pentru falsificare, deţinere şi punere în circulaţie de instrumente de plată electronică, precum şi deţinere de echipamente în vederea falsificării mijloacelor de plată electronică.
Alexandra Borz
Citiți principiile noastre de moderare aici!