Bihorenii cu diabet sau cu tensiune mare care fac complicaţii oftalmologice grave şi bihorenii cu glaucom pot să îşi păstreze vederea în bună regulă, prin operaţii delicate chiar la Oradea.
La Spitalul Pelican din Oradea, s-au efectuat zilele trecute două tipuri diferite de intervenţii chirurgicale oftalmologice extrem de dificile, dar vitale pentru ochii bihorenilor.
Cu experţi
Dr. Mihaela Rujan Man a explicat că în primul caz este vorba despre operaţii la polul posterior al ochiului, pentru rezolvarea vitrectomiilor, a dezlipirii de retină şi a retinopatiei diabetice proliferativă. Aceste tipuri de afecţiuni apar la persoanele cu comorbidităţi severe, în general la diabetici dar şi la cei cu hipertensiune arterială. Împreună cu nişte experţi de la Spitalul Militar din Capitală, oftalmologii de la Pelican Oradea au operat şase persoane cu diabet (cu vârsta între 50 – 70 de ani), cu HTA şi cu miopie forte, selectate pentru că erau cazuri extrem de grave. Operaţiile au durat ore întregi, dar au fost reuşite.
Dr. Rujan Man spune că acest tip de operaţii se mai fac la Oradea la un centru de profil cu medici din Ungaria şi în câteva centre universitare din ţară.
Medicul spune însă că acest gen de operaţie nu se face decât acelor persoane care se ţin de cuvânt şi duc un stil de viaţă sănătos. Medicul se referă îndeosebi la diabetici, care trebuie să respecte cu sfinţenie nu doar prizele de insulină ci mai ales regimul alimentar. În caz contrar, tratamentele şi operaţiile nu doar la ochi ci şi la alte organe vitale nu pot da roade.
„Stent” la ochi
Un alt tip de intervenţie chirurgicală aparte, care se face în România de puţin timp doar la Cluj şi la Timişoara şi în lume doar de vreun an este destinată persoanelor cu glaucom. Tehnica (ExPress) chirurgical-oftalmologică efectuată la Pelican Oradea de către oftalmologii de aici şi colegii de la Spitalul Militar din Capitală şi un altul (condus de dr. Monica Pop) din Bucureşti, asigură normalizarea presiunii intraoculare pe termen foarte lung, prin implantarea unui dispozitiv de filtrare confecţionat dintr-un oţel special şi uşor. Prin această tehnică ce depăşeşte cu mult metoda clasică, prin performanţă şi beneficii, persoanele cu glaucom din partea de vest a ţării pot fi siguri că se vor putea bucura de vedere toată viaţa.
De reţinut este că aceste două tipuri de intervenţii durează câte cinci ore, presupun o convalescenţă mai lungă şi monitorizare permanentă. Acest fapt presupune, din partea pacienţilor, o conduită exemplară, ce implică alimentaţie sănătoasă, mişcare, o viaţă fără excese şi controale medicale periodice.
O.Ș
Citiți principiile noastre de moderare aici!