La Spitalul Pelican, medicii efectuează de două luni de zile intervenţii chirurgicale pentru extragerea calculilor din căile biliare prin endoscopie digestivă, care nu necesită nicio incizie. Calculii biliari (pietrele) se pot forma atât în colecist (fiere) cât şi în căile biliare (aproximativ 15 – 20%). Calculii din colecist se îndepărtează prin colecistectomie (extirpare) iar calculii din căile biliare se pot extrage (de acum şi la acest spital) prin metodă endoscopică.
Pe dinăuntru
Dr. Alin Şuta, specialist în gastroenterologie şi cu competenţă în endoscopie digestivă, explică acest tip de intervenţie minim invazivă, care se efectuează în lume de peste 20 de ani, iar în ţară doar la Cluj, la Timişoara, Bucureşti şi Oradea.
Pacientului i se introduce prin cavitatea bucală un “tub”(endoscop) care ajunge până în duoden, acolo unde bila se elimină din coledoc (calea biliară) în intestin, printr-un orificiu numit papilă. Se efectuează apoi o lărgire a papilei pentru a se putea introduce diverse instrumente cu ajutorul cărora se vor extrage calculii din căile biliare. Practic, în sala de operaţie, doctorii mânuiesc aparatura sofisticată (de endoscopie şi radiologie) de ultimă generaţie, lucrând însă cu ochii pe mai multe monitoare, fiecare dintre ele oferind imagini în timp real, diferite şi vitale pentru reuşita intervenţiei.
Bine şi repede
Intervenţia chirurgicală efectivă durează circa 30 de minute şi, spre deosebire de cea clasică, are meritul de a reduce mult riscurile apariţiei unor complicaţii postoperatorii. Extragerea calculilor biliari prin endoscopie şi nu prin incizie clasică este în favoarea pacienţilor cu diverse “tare”, explică medicul: vârstnici,diabetici, cardiaci, persoane cu ciroză hepatică, mult mai sensibili şi predispuşi la complicaţii. În plus, pacienţii necesită doar două-trei zile de spitalizare după operaţie la “fiere”, spre deosebire de intervenţiile clasice, după care trebuie să stea în spital o săptămână – două, de la caz la caz. Dr. Şuta apreciază că expuşi la a face calculi biliari sunt cei cu antecedente în familie, supraponderalii, diabeticii, femeile gravide etc.
La Cluj, circa 10.000 de oameni apelează anual la clinica de profil pentru a fi operaţi prin această metodă. Fiindcă acum există şi la Oradea această posibilitate, bihorenii pot apela direct la spitalul situat pe str. C. Coposu nr. 2, pentru a-şi reface sănătatea “fără urme” şi fără a se deplasa în afara judeţului.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!