Dr. Cătălin Copăescu, de la Spitalul Clinic Sfântul Ioan din Bucureşti, a orchestrat intervenţiile şi a răspuns întrebărilor adresate de către medici.
Dr. Copăescu şi dr. Adrian Maghiar au explicat ulterior că intervenţiile de chirurgie a obezităţii (chirurgie bariatrică) efectuate laparoscopic sunt minim invazive şi recomandate persoanelor obeze şi mai ales diabeticilor obezi cu tratament pe bază de insulină.
Operaţii demo
În cadrul intervenţiei laparoscopice, pacientului i se face rezecţie de stomac (80%), după care, în decursul unui an, acesta va pierde din greutate. Postoperator, stomacul pacientului va putea suporta doar câte 100 grame de hrană şi prin urmare pacientul va fi învăţat să dobândească obiceiuri noi în alimentaţie. De pildă, un pacient cu rezecţie de stomac va trebui să se obişnuiască să mestece de 25 de ori bolul alimentar, să nu bea apă cu un sfert de oră înainte de masă şi nici 30 – 40 de minute după-masă etc.
Unul dintre pacienţii operaţi vineri în prezenţa dr. Copăescu, a fost o pacientă de 36 de ani, cu o greutate de 150 de kilograme. Doctorii i-au micşorat 80% din stomac.
La Oradea, există dotări pentru efectuarea unor astfel de intervenţii şi la Spitalul Judeţean, dar nu se efectuează întrucât aceste operaţii pot fi făcute de personal calificat. Dr. Copăescu a declarat că Spitalul Pelican deţine atât dotare cât şi personal calificat la fel ca în orice altă ţară.
Dr. Copăescu a informat că aceste intervenţii chirurgicale figurează şi într-un program al Ministerului Sănătăţii, că operaţiile de acest gen se decontează în parte de către Casa de Asigurări de Sănătate, dar că pacientul trebuie să achite, la fel ca în alte ţări, mai multe consumabile.
Otilia Sandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!