O orădeancă, ce a suferit aproape 20 de ani după o fractură la gleznă, este primul pacient operat prin artroplastie din ţară. Operatia a avut loc miercuri, la Spitalul Pelican din Oradea şi a fost efectuată de o echipă de medici din unitate, vizaţi de experţi nemţi. „Aceasta este prima operatie de acest gen din ţară, singura de altfel din evidenţa Registrului Naţional de Endoprotezare din România”, a spus dr. Ovidiu Cacuci, investitor la spital şi cel care a format echipa de medici pentru această primă operatie.
Nu oricum
Intervenţia, considerată un succes, nu e recomandată oricărei persoane cu fractură la gleznă şi nici nu poate fi efectuată oricum. Aparatura sofisticată, pregătirea specială a personalului sunt esenţiale, dar până şi fluxul laminar este obligatoriu, absenţa lui putând provoca un dezastru, prin infectarea materialului de protezare, respectiv a pacientului, precizează dr. Cacuci.
„Vorbim despre regina articulaţiilor”, a apreciat dr. Viorel Corbu (unul dintre ortopezii intervenţionişti), a cărui lucrare de doctorat dezbate chiar problematica fracturii de gleznă. Prima proteză de gleznă din lume a fost efectuată în 1970, dar, spune dr. Corbu, spre deosebire de protezările la genunchi sau umăr, au evoluat mult mai încet.
Caz delicat
În urmă cu 18 ani, orădeanca a suferit o fractură de gleznă, care „i-a lăsat ca urmă” o anchiloză de gleznă, blocându-i piciorul într-o poziţie vicioasă. Chinul durerilor şi a imposibilităţii de mişcare normală a gleznei a durat ani în şir.
Anul trecut, pacientei i s-a efectuat o intervenţie chirurgicală pentru alungirea tendonului Achilian. I s-a reechilibrat piciorul, dar cu toate acestea, glezna suferindă nu şi-a recăpătat complet funcţionalitatea.
Medicii de la Pelican au decis că ar fi două posibilităţi e de tratament: o operaţie de artrodeză (pentru anularea unei articulaţii prin sudarea oaselor care o compun într-o poziţie funcţională) sau protezarea gleznei.
Cum femeia e însă prea tânără şi prin artrodeză glezna i-ar fi rămas blocată la 90 de grade, femeia nu şi-ar mai fi căpătat mişcarea din articulaţie, medicii ortopezi au hotărât că artroplastia (protezarea) de gleznă este şansa pacientei.
Din Germania
Ortopezii de la Pelican au luat legătura, prin firma Ortomed, cu medici din Germania, care au realizat până acum mii de artroplastii. De o bucată bună de timp, experţi din Germania au venit de mai multe ori la Spitalul Pelican, instruindu-i pe medicii de aici.
Miercuri, pacienta a fost operată de echipa de doctori formată de către dr. Ovidiu Cacuci (investitor al Spital): dr. Viorel Corbu (a cărui lucrare de doctorat este axată pe problematica fracturii de gleznă), dr. Sorin Gabor (cu cinci ani de experienţă la clinici de specialitate din Franţa), dr. Marius Chirea (care a pregătit pacienta pentru operaţie şi o monitorizează şi acum, postoperatoriu) şi dr. Bimbo Szuhai Erika, plus personalul mediu. Operaţia s-a efectuat sub supravegherea dr. Andreas Arnzen din Germania şi a dr. Marius Scafaru, de la Ortomed.
Operatie reusita
Operatia a durat trei ore şi pacienta nu a suferit complicaţii postoperatorii. Imediat după operaţie, femeia a fost preluată de către fiziokinetoterapeuţi din spital care au început mobilizarea gleznei, iar la câteva ore de la intervenţie, orădeanca a făcut primii paşi.
Joi, în a doua zi după operaţie, orădeanca a relatat jurnaliştilor că se bucură atât de mult că a scăpat de dureri încât a promis medicilor că va dansa cu ei după ce se va recupera total.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!