UPDATE | Ficatul prelevat de la Serban a fost folosit la transplantul unei femei de 51 de ani. Operatia a decurs fara probleme.
Experţi din Bucureşti, Cluj şi Oradea au lucrat opt ore în noaptea de joi spre vineri pentru a preleva ficatul, corneea, rinichii, pielea şi ţesut osos de la fostul jurnalist orădean Şerban Şerfezi, ajuns în moarte cerebrală şi care şi-a exprimat acordul şi în timpul vieţii pentru donarea de organe.
Pentru efectuarea operaţiei salvatoare de prelevare în vederea transplantului de la Şerban Şerfezi aflat în moarte cerebrală, au survolat ţara joi seară, de la Bucureşti la Oradea (cu un avion de linie), dr. Radu Zamfir (medicul supravieţuitor al tragediei de la Beliş de azi-iarnă) cu doi rezidenţi şi reputatul medic Andrei Nica (şi acesta împreună cu un rezident). Din Cluj au venit dr. Liviu Constantin şi doi rezidenţi.
De la Spitalul Judeţean Oradea au lucrat la intervenţia chirurgicală specială medicul oftalmolog Chiş Monica, medicii anestezişti Ştefania Sije şi dr. Florian Tudorel Sabău, asistenta Lăcrimioara Pop şi asistenta instrumentară Dana Fartris.
Organizarea impecabilă, contracronometru şi implicarea voluntară şi mărinimoasă a doctorilor de la Judeţean Oradea a făcut astfel posibil ca în pragul celei mai mari sărbători creştine, moartea să fie iar transformată în viaţă, mai mult de cinci oameni fiind pregătiţi să primească sănătate şi viaţă prin transplant de organe recoltate de la fostul nostru coleg de breaslă.
Înmormântarea fostului nostru coleg de breaslă va avea loc marți, la ora 15, în Oradea.
Bihorenii să fie mândri
Expertul în transplant dr. Andrei Nica (director adjunct al Agenţiei Naţionale de Transplant România) a declarat special pentru cititorii JB şi Bihor Online că îi felicită pe bihoreni fiindcă au salvat sute de oameni.
Reputatul medic a explicat că şi în situaţii delicate, când există la o persoană în moarte cerebrală suspiciuni de violenţă (suicid, crimă etc) se poate face prelevare de organe fără atingerea organelor lezate, iar anchetatorii pot participa chiar la operaţie pentru a vedea live intervenţia. Oricum este importantă colaborarea între anchetatori şi medici, spre binele oamenilor, opinează expertul.
Referitor la lupta contracronometru, dr. Nica a explicat că un om în moarte cerebrală este practic mort fiindcă tot controlul cerebral e scurtcircuitat şi nu mai conduce organismul.
Practic, cel în moarte cerebrală poate fi menţinut doar cu aparate speciale în parametri normali cu scopul efectuării prelevării de organe. Dar întârzierea operaţiei poate întâmpina surprize nedorite fiindcă pacientul se poate decompensa chiar conectat la aparate şi inima i se poate opri, moment în care organele nu mai pot fi prelevate fiindcă nu mai corespund unei operaţii de transplant.
Dr. Nica spune că sunt foarte mulţi români care efectiv au primit viaţă prin transplant de ficat, inimă, rinichi, iar alţii, inclusiv sportivi din fotbal, handbal, copii şi adulţi arşi şi-au recăpătat sănătatea prin transplant de cornee ori ţesut osos, piele etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!