Specialişti din ţară şi din străinătate vor dezbate una dintre cele mai controversate şi actuale teme: operaţia cezariană în secolul XXI. Organizată de conf. univ. dr. Petru Chitulea, medic şef de secţie la Maternitatea din Oradea, conferinţa va aduce la Oradea specialişti din centrele universitare din ţară (Cluj Napoca, Timişoara, Arad etc.), dar şi din Ungaria şi Serbia.
Cu toţii vor dezbate o problemă de actualitate: operaţia cezariană – indicaţii şi tehnici moderne ale acesteia, dar şi părţile pozitive şi negative.
Conferinţa se desfăşoară sub egida Universităţii din Oradea, la deschidere anunţându-şi prezenţa rectorul Universităţii, prof. Constantin Bungău, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea, Florian Bodog, dar şi reprezentanţi ai Primăriei şi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. Ea se adresează atât specialiştilor cât şi femeilor însărcinate.
La finalul conferinţei, se va edita un volum în care vor fi publicate cele mai importante lucrări ştiinţifice din cadrul conferinţei, care le va fi util medicilor obstetricieni din Oradea, dar nu numai.
,,Este o temă foarte controversată. Practic, în cadrul conferinţei se va face o analiză a cauzelor care duc la operaţia cezariană, pentru că peste tot acest gen de intervenţii creşte. Întrebarea care se pune este: acest fapt se datorează comodităţii obstetricienilor sau asistăm la o schimbare în reproducerea umană.Eu cred că faptul se leagă de cel din urmă aspect.
Femeile din ziua de astăzi nasc din ce în ce mai târziu, fapt ce le oferă libertatea în alegerea propriei cariere. Contracepţia modernă le ajută să-şi aleagă momentul în care să aibă un copil. Pe de altă parte, naşterea după vârsta de 30 de ani duce, uneori, la o serie de complicaţii şi asta împinge spre o operaţie cezariană. Apoi, pot să existe şi riscuri asupra fătului şi obligă medicul să recurgă la cezariană’’, este de părere dr. Petru Chitulea, organizatorul conferinţei.
Potrivit acestuia, obstetricienii nu ar trebui să se joace de-a Dumnezeu şi să impună femeii cum să nască, ci să îi explice care sunt avantajele şi riscurile ambelor metode şi o lase pe aceasta să aleagă.
,,În SUA, există o mişcare feministă al cărei viziune este ,,my body, my choise’’ (corpul meu, alegerea mea). Eu cred că femeile ar trebui lăsate să aleagă’’, a mai punctat dr. Chitulea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!