Filarmonica de Stat Oradea invită publicul meloman la o seară inedită, în care se va putea delecta cu opera Rigoletto de Giuseppe Verdi. Spectacolul va avea loc joi, 9 februarie, începând cu ora 19, la Teatrul Regina Maria. Atât Teatrul Regina Maria, cât și Teatrul Szigligeti sunt instituții-partenere cu Filarmonica de Stat Oradea, punând la dispoziție sala pentru desfășurarea spectacolului. De asemenea, evenimentul nu ar putea avea loc fără colaborarea strânsă a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, distribuția fiind formată aproape integral din soliști ai Operei Române. Aici sunt amintiți baritonul Florin Estefan în rolul titular și soprana Diana Țugui în rolul Gildei, la care se alătură tenorul Daniel Magdal-solist al Operei Naționale București, în rolul Ducelui de Mantua. Conducerea muzicală aparține maestrului David Crescenzi. Spectacolul va fi completat de orchestra Filarmonicii de Stat Oradea și Corul bărbătesc al Operei Naționale Române Cluj-Napoca. Evenimentul este unul inedit, prin faptul că reprezintă punerea în scenă a unei opere integrale în Oradea, fapt care este reluat după o lungă perioadă de timp în orașul bihorean.
[eadvert]
Capodoperă a repertoriului internațional de operă, Rigoletto a avut premiera la teatrul La Fenice din Veneția, la 11 martie 1851, pe un libret de Francesco Maria Piave. Le roi s’amuse (Regele se amuză) de Victor Hugo a fost subiectul controversat, care a făcut ca opera să fie interzisă pentru o perioadă de timp după premieră. Cu toate acestea, aprecierea publicului nu a întârziat să apară și să dăinuie până în zilele noastre.
Opera Rigoletto este considerată una dintre cele mai valoroase lucrări ale lui Giuseppe Verdi. Subiectul său tragic se creionează în jurul Ducelui de Mantua, a bufonului său Rigoletto și a fiicei acestuia, Gilda. Titlul inițial al operei a fost La maledizione (Blestemul), care se referă la destinul tragic al tinerei, îndrăgostite de seducătorul duce, aceasta sfârșind în brațele propriului tată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!