Iniţiativa aparţine Vatrei Româneşti şi Asociaţiei Culturale Menumorut. Reprezentanţii celor două asociaţii culturale consideră că Oradea are nevoie şi de un asemenea monument, în semn de respect faţă de acest înaintaş, care domnea pe ţara Crişanei în secolele IX şi X, până la venirea ungurilor.
Sculptorul Cornel Durgheu a realizat proiectul statuii. „Prin aceste idei vrem să respectăm istoria neamului, inclusiv printr-o realizare ulterioară a statuii Regelui Ferdinand”, merge Durgheu cu gândul şi mai departe.
În sprijinul realizării acestei idei, pe 24 iunie, la Teatrul Regina Maria va avea loc un spectacol de excepţie, la care şi-au dat concursul, gratuit, tenorul Alexandru Badea şi soprana Elena Dediu. Cei doi artişti obişnuiţi ai scenei internaţionale vor apărea pe scena teatrului orădean acompaniaţi de orchestra Filarmonicii din Oradea. Dirijor va fi Radu Popa. „Vor fi arii de operă, în principal dar şi unul sau două cântece napoletane precum şi cum cântecel românesc spre final. Vom interpreta solo şi în duet”, a anunţat tenorul Alexandru Badea, luni, de la sediul Vetrei Româneşti, filiala Bihor.
Născut la Oradea, tenorul Badea s-a alăturat iniţiativei VR, dat fiind faptul că tatăl său, Alexandru Badea senior, i-a cerut ajutorul pentru materializarea statuii. Spectacolul se doreşte a fi unul de gală, iar preţurile vor fi în ton cu ţinuta căreia i se pregăteşte concertului. Preţul biletelor variază de la 50 de lei, la 70 lei, 100 lei şi chiar 150 de lei, a anunţat Alexandru Badea senior.
Un monument impunător
Menumorut este înfăţişat într-o statuie ecvestră, înaltă de 12 metri. Vatra Românească propune amplasarea ei la intersecţia bulevardelor Dacia şi Decebal. Realizatorul proiectului statuar îl vede pe voievod turnat în bronz, cu un soclu din beton armat şi travertin. Durgheu a dorit evitarea marmurii, pentru ca statuia să fie rezistentă la eroziuni. Alexandru Badea senior estimează costul statuii la maximum 550.000 euro. Vicepreşedinte al Vetrei şi preşedinte al Asociaţiei Menumorut, Ioan Chivari afirmă că a primit promisiuni de la Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean pentru sprijinirea acestui proiect. „Dacă ne-ar da şi nouă măcar 10% din cât a primit UDMR pentru proiecte asemănătoare, ar fi foarte bine”, spune Chivari. Şeful Direcţiei Judeţene de Cultură, Lucian Silaghi, este un alt susţinător al proiectului.
Gala de operă din 24 iunie face parte din campania de strângere a fondurilor necesare realizării statuii. Preşedintele VR Bihor, Gheorghe Damian, spune că se va face apel la personalităţi marcante, precum şi la administraţiile locale din Bihor şi Ardeal, pentru ca Menumorut să fie un punct de referinţă în Oradea.
Tenorul şi soprana
Tenorul Alexandru Badea este un obişnuit al scenei internaţionale, debutul său în străinătate având loc în 1993, la Teatrul din Salzburg. După ce devine solist al Teatrului de Operetă şi a Operei Române din Bucureşti, de-a lungul timpului, Badea a avut numeroase angajamente cu teatre şi filarmonici de prestigiu din Europa, printre care Deutsche Oper Berlin, Filarmonica din Koln, Alte Oper Frankfurt, Volksoper Viena, Opera Regală din Bruxelles, Opera Regală din Stockholm, Teatro Reggio Torino, Teatro Verdi Trieste, Teatro Bellini Catania, New Israeli Opera etc. Badea a mai apărut şi pe scena Washington Opera House, cu rolul Arturo în opera Puritanii, la invitaţia personală a lui Placido Domingo, se arată într-o informare pusă la dispoziţie de Vatra Românească.
Şcolită la Bucureşti şi la Viena, soprana Elena Dediu are, de asemenea, prezenţe pe scene din străinătate, având la activ turnee în Europa şi SUA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!