Valorosul violoncelist Marin Cazacu şi tânărul dirijor orădean Jankó Zsolt au subliniat repetat, miercuri, în faţa jurnaliştilor, că „se simt onoraţi” să reediteze programul concertului cu care maestrul Ervin Acél debuta, în urmă cu jumătate de secol, ca dirijor la Oradea. Ambii au evocat personalitatea luminoasă, calmul, prietenia dar şi exigenţa cu care dirijorul Ervin Acél colabora cu orchestra.
Ochi de neuitat
„Am colaborat la cel puţin 20 de concerte cu maestrul Acél. Avea ochi strălucitori, vii, care spuneau totul. Se spunea că maestrul Sergiu Celibidache putea dirija doar din priviri, fără baghetă. Dar şi Ervin Acél reuşea să comunice cu instrumentiştii în mod asemănător”, şi-a amintit Marin Cazacu.
La rândul său, Jankó Zsolt şi-a amintit de sfaturile pe care le primea de la Ervin Acél în timp ce studia la Viena.
Iar directorul Filarmonicii, Todor Albert, a evocat impactul pe care l-a avut Ervin Acél asupra Filarmonicii orădene, pe care a consolidat-o şi după ce autorităţile comuniste au trecut instituţiile de cultură pe regim de „auto-gospodărire” tăindu-le orice subvenţie.
„O societate sau o instituţie care îşi uită marile valori nu are decât de pierdut”, a mai motivat Todor Albert caracterul memorial al concertului programat deseară şi la care vor participa soţia maestrul Ervin Acél precum şi familia fiului acestuia.
Cât despre programul concertului, violoncelistul Marin Cazacu a precizat că a optat pentru un concert original din Boccherini căci la concertul din 1963 s-a ales o compoziţie din trei piese. Totodată, Todor Albert a explicat că în program s-a ales şi Rapsodia ungară de David Popper pentru că muzica acestuia conţine şi motive din muzica evreiască şi chiar ţigănească. „Ervin Acél provenea dintr-o familie mixtă şi am ales muzica lui Popper, născut într-o familie de evrei, pentru că i se potriveşte identităţii sale”, a motivat Todor.
Concertul mai cuprinde „Divertisment rustic” de Sabin Drăgoi şi „Simfonia I Clasică” în Re major de Prokofiev.
Detalii despre cariera muzicală a protagoniştilor concertului cât şi a maestrului Ervin Acél se găsesc pe site-ul Filarmonicii, la adresa http://www.oradeaphilharmony.com
Citiți principiile noastre de moderare aici!