Reprezentanții Aqua Crisius, ai Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor respectiv Ecotop Oradea au transmis au transmis, printr-un comunicat de presă, suspiciunile pe care le au față de lucrarea de amenajare a unui acces auto până la luciul apei, în lunca din amonte de Podul Decabal, pe stânga.
„Fără a nega necesitatea existenței unei rampe de acces auto pentru facilitarea unor intervenții în caz de urgență în albia Crișului Repede din Oradea, avem unele rezerve referitoare la legalitatea lucrărilor realizate în prezent de ABA Crișuri. Deoarece zona în care s-au realizat intervențiile este evidențiată ca fiind spațiu verde în „Registrul local al Spaţiilor verzi din Municipiul Oradea”, constatăm că realizarea acestei rampe diminuează suprafața de spațiu verde cu 126 mp. În plus, încadrarea ca spațiu verde, presupune că orice intervenție în aceste zone se supune legislației specifice, de care trebuie să țină cont inclusiv ABA Crișuri”, transmit ONG-urile.
Ecologiștii susțin că este cumva incongruentă cu realitatea și declarația șefului Direcției Tehnice a Primăriei referitoare la emiterea unei autorizații pentru tăierea în zona respectivă a „4 arbuști”, în condițiile în care „acolo au fost tăiați arbori maturi”, fapt care ridică „îndoieli referitoare și la legalitatea acestei intervenții”.
Alternative propuse
În opinia ONG-iștilor, în „2017, cu ocazia amenajării promenadei malului stâng al Crișului Repede amonte de Podul Sfântul Ladislau și, apoi, în 2018 cu ocazia construirii Podului Centenarului, au fost realizate în acea zonă, pe ambele maluri ale Crișului Repede, rampe de acces pentru utilaje, care ulterior au fost dezafectate. Cel puțin una putea fi păstrată și utilizată pentru scopul invocat acum de reprezentantul ABA Crișuri, pentru care se investesc acum 146 mii lei. Dezaprobăm lipsa de planificare a investițiilor din fonduri publice, în contextul în care acum sunt cheltuite sume importante pentru refacerea unei lucrări similare, situată la nici 200 m distanță față de cele dezafectate relativ recent”.
„Având în vedere că ABA Crișuri are antecedente, în trecut mai multe lucrări ale sale fiind dovedite ca ilegale, ne rezervăm dreptul de a solicita documente privind legalitatea acestei investiții. De asemenea, solicităm instituțiilor și autorităților publice predictibilitate și transparență în intervenții care, în final, ajung să afecteze domeniul public al Municipiului Oradea”, spune, în concluzie, comunicatul ONG-urilor.
ABA Crișuri: e o rampă veche, refăcută
Conducerea ABA Crișuri a transmis că excavațiile de pe malul Crișului se fac pentru „corectarea pantei prin umplutură de pământ peste care va veni un strat de 20cm de balast stabilizat iar la final un strat de 35cm de piatră spartă. Rampa va avea o lungime de 36 m și o lățime de 3,5m”.
„Am solicitat proiecatului să prezinte cea mai potrivită soluție astfel încât, pentru această rampă de acces să nu fie nevoie să folosim beton, armături sau alte materiale de acest gen. Proiectul pe care l-am agreat, așa cum se vede și din descrierea tehnică, folosește materiale precum pământ, balast și piătră spartă”, transmite directorul Pasztor Sandor.
Comunicatul ABA Crișuri mai zice că „accesul pe rampă sau pe malul apei, cu ATV-ul sau autovehiculul, este interzis. În acest sens, la finalul lucrărilor de reabilitare, pe rampă se va amplasa o barieră”.
[eadvert]
Cu excavatorul în lunca Crișului din zona Podului Decebal – drum de acces la apă
Trimite articolul
XNu se lasa Bolojan pana nu transforma Crisul intr-un canal betonat.
De ce sa pastreze o rampa veche, cand se pot cheltui bani cu rampa noua. Tot timpul trebuie sa existe lucrari de facut, foamea firmelor care cotizeaza partidul trebuie intretinute in continuu. Bine spune Birta, ca bani pt subventii la caldura nu sunt ca trebuie sa continuam proiectele vitale.
-
Va explica imediat drop .ca fara oxigen se poate trai, dar fara beton, nu
-
Normal, ca e din clica lui Bolo, sigur are lucrari de betonare. El traieste de pe urma betoanelor. Si Bolojan stie ca doar asa se poate tine puternic in partid, cat timp banii curg la firmele ce sponsorizeaza partidul. Certificatele verzi le-a dat gratis primarilor din alte orasePNL, apoi platim noi, gunoiul il aduce aici tot orasele Pnl, asa esti respectat in partid, cat timp vin banii.
-
Dar si fara drop se poate.
-
Cineva trebuie da sesizeze modul dubios, chiar daca aprobat de CL , a modului cum se aloca discretionar, majoritatea banilor Oradiei si a Bihorului, firmelor fe constructii, asfaltari, betonari!!! Dar si modul cum se hotarasc de a valma exproprierile!Peneleii se cred stat in stat
-
Atatia bani bagati in chestii care nu produc profit, dezvoltare economica.
-
unde sa se mai vândă lebenița oltenilor dacă lumea nu se vaccinează și păstrăvii se scumpesc decât apa calda sau gazul
-
Toată ,,lucrarea” este în beneficiul locatarilor blocului recent construit. Chestia cu interesul public este o poveste de adormit…(completaãi dvs pe linia punctatã!)
-
si care e interesul , nu le place spatiul verde, au dorit betoane ? :)))
No amu si voi,daca eu vin cu trailerul cu barca sa nu pot sa ajung la apa?????????