Anual, în Bihor apar circa 2.000 – 2.500 de cazuri noi de bihoreni cu cancer, la ora actuală, în jur de 19.000 de bihoreni fiind cu această cruntă maladie.
Staţionarul II al Spitalului Judeţean, situat vizavi de Magazinul Crişul, este de ani de zile Cenuşăreasa sistemului sanitar bihorean şi cu toate încercările de a oferi bolnavilor condiţii umane de tratament iar medicilor condiţii de muncă cât de cât normale, toţi aceştia se confruntă zi de zi cu deficienţele din sistem. Cât despre condiţiile hoteliere de la Oncologie şi de fapt despre cele din Staţionar II, nici măcar conducerea spitalului nu are o părere favorabilă, dimpotrivă. Clădirea, bicentenară, stă să se dărâme şi pe interior, iar igrasia e la ea acasă. Motiv pentru care, unele surse, opinează, pe bună dreptate, că poate spaţiul acesta ar trebui complet dărâmat.
În proiectul pentru construirea unui centru oncologic (cu valoare de 10 milioane de euro şi cu aprecierea că ar putea fi dat în folosinţă în circa un an de la demararea lucrărilor) este inclus de altfel şi spaţiul aferent, care trebuie să fie construcţie nouă şi amenajat cu circuite la standarde europene şi normale de altfel pentru pacienţi şi medici.
Şi cu medici
Centrul de cardiologie intervenţională pe care Municipalitatea a început să îl creeze prin iniţierea unui proiect pe fonduri europene ar face ca, în opinia unor cardiologi orădeni, în circa doi ani, aproximativ 80% dintre pacienţii care acum sunt trimişi la alte centre din ţară să poată fi aici trataţi. Proiectul, în valoare de 1,5 milioane de euro, ar urma să funcţioneze cel mai probabil la Spitalul Dr. Curteanu şi va fi dotat cu toată aparatura, nucleele şi secţiile (inclusiv bloc operator) ce se impun.
Dr. Carp a mai precizat că cele două centre vor funcţiona cu ajutorul medicilor de aici, dar şi cu medici români care deja au depus armele şi au plecat să lucreze în străinătate.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!